l1
l2


+

 

Portugáliát is meghódította Neuville

Május 20.
Hyundai győzelemmel zárult a világbajnokság hatodik állomása - a portugál futam leggyorsabb versenyzője Thierry Neuville lett, aki hétvégi második győzelmének köszönhetően a bajnokságban is élre állt. A többi a Fordé lett, másodikként Elfyn Evans érkezett, míg a harmadik helyet Teemu Suninen szerezte meg.

Három napos kőkemény murvás menetelés után Thierry Neuville lélegezhetett fel – a belga versenyző egész hétvégén határozottan terelgette az i20 Coupe WRC-t, mely magabiztosság meghozta az eredményt, a dobogó legfelső fokát. Csütörtökön még Sebastien Ogier 10 pontos előnnyel toporgott az összetettbeli tábla élén, ám az ötszörös bajnok kiesése és a portugál kilométerek mind a belgának kedveztek. A 25 pont mellé Neuville még a Powerstage-n egy kiváló 4 pontot zsebre tehetett, így a szezon közepéhez közeledve összetettben 19 ponttal átvette a vezetést a nagy riválisok előtt.

Vasárnap délelőtt Neuville óvatosabban közlekedett, de mindezek ellenére Evans mégsem tudott közelebb férkőzni hozzá- a 39 illetve 40 másodperces különbségek már-már állandósultak, és a célban végül kerek 40 másodperccel ért be gyorsabban Neuville brit versenytársa előtt. Neuville számára valójában a világbajnok, Sebastien Ogier és a Toyota argentin győztese, Ott Tanak lehetett volna nagy falat, ám e két utóbbi versenyző a pénteki sziklás szakaszokon csúnyán elvéreztek, elhagyva az élmezőnybeli küzdelmeket.

"Egész hétvégén próbáltam okosan versenyezni." - mondta Neuville a célban. "Az autó fantasztikus volt, jól éreztem magam benne. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. A csapatban sok portugál van, így szerintem este nagy bulit csapunk."

Elfyn Evans számára eddig nem feltétlen alakultak jól az idei futamok, ám most egy kicsit törleszthetett a sok negatívumból – határozottan őrizte a második helyet, és végül meg is ünnepelhette ezt a pozíciót. Teemu Suninen is bevált az M-Sport számára, hiszen a finn versenyző a harmadik helyért járó pontokat szerezte meg 7.3 másodperccel walesi csapattársa mögött.

A negyedik helyen Dani Sordo végzett, míg mögötte Esapekka Lappi egy ötödik pozíciót tudott hozni annak a Toyotának, mely csapat egy igazán frusztráló hétvégén van túl Tanak és Latvala csúnya búcsúja miatt. A spanyol és a finn versenyző hatalmas csatát vívott egész vasárnap, és mondhatjuk, teljesen fair volt a dolog kettőjük között, hiszen még a büntetéseket is egyformán gyűjtötték be – Sordo a 15-ös időellenőrző ponton két bála miatt, míg Lappi a 20-ason kapott egy 10 másodperces büntetést.

A Citroen számára Mads Östberg hozta a legjobb helyet - a norvég versenyző hatodikként végzett Portugáliában. Közvetlen mögötte a márkatárs, Craig Breen érkezett – az ír fiúnak nem volt egyszerű dolga, hiszen a pályákat ő nyitotta meg, így a takarítás értékes másodperceket jelentett a számára.

Az összetettbeli nyolcadik hely Pontus Tidemand-é, aki egyben a WRC2-es kategóriagyőzelemmel is gazdagodott. A kategóriában másodikként a lengyel Lukasz Pieniazek, míg harmadikként a Citroen C3 R5-össel Stephane Lefebvre érkezett.

A Vodafone Rally de Portugal végeredménye:
1.Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC 3:49:46.6
2.Evans Elfyn/Barritt Daniel, Ford Fiesta WRC +40.0
3.Suninen Teemu/Markkula Mikko, Ford Fiesta WRC +47.3
4.Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 Coupe WRC +1:00.9
5.Lappi Esapekka/Ferm Janne, Toyota Yaris WRC +1:04.7
6.Östberg Mads/Eriksen T., Citroen C3 WRC +3:33.5
7.Breen Craig/Martin Scott, Citroen C3 WRC +5:23.0
8.Tidemand Pontus/Andersson Jonas, Skoda Fabia R5 +14:10.8
9.Pieniazek L./Mazur P., Skoda Fabia R5 +16:17.3
10.Lefebvre S./Moreau Gabin, Citroen C3 R5 +16:34.3

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33