l1
l2


+

 

Van min javítani Szardínián a Toyotának

Június 2.
Eredményességben bízva tér vissza a világbajnokság következő állomására a Toyota Gazoo Racing. A finn csapat bőven kapott hideget és meleget az idei szezonban, így az év második feléhez érkezve pedig bízik abban, hogy három versenyzőpárosa Szardínián megmutathatja a Yaris WRC igazi potenciálját.

Hetedik állomásához érkezik a Rali Világbajnokság a június 7-10. között megrendezésre kerülő Rallye Sardegna esemény keretében. A sziget útjait egyedi tempójú kavicsos felszín jellemzi, melyek vonalában fák és sziklák jelentik a nehézségeket, így a hibázási lehetőség nem igazán fér bele a hétvégébe, ha valaki győzni szeretne.

Az esemény csütörtökön este kezdődik, egy bemelegítésnek szánt szuperspeciállal Ittiri-ben, mely a rali otthonául szolgáló Alghero–tól nem messze található. A péntek a központtól északkeletre négy szakaszt fog jelenti, mely két körben kerül teljesítésre. A versenyhétvége középső napján, szombaton szintén két körrel kalkulálhatnak a párosok, ám erre a napra három gyors szerepek a programban. Vasárnap ismételve két szakasz zárja a 2018-as szardíniai küzdelmeket.

Tommi Makinen (A Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke): "Abszolút pozitívan tekintek az előttünk álló szardíniai versenyre. Még az argentin futam előtt teszteltünk itt egy nagyon jót, ami ezúttal is hasznunkra válhat majd. Úgy gondolom, hogy ilyen típusú versenyekre erős csomagja van a Yaris WRC-nek. Nagyjából biztató teljesítménnyel végeztek párosaink az elmúlt pár állomáson és a csapat a mai napig keményen dolgozik azon, hogy a fejlődés tovább tartson. Tavaly Szardínián egészen jó eredménnyel végeztünk, Ott pedig idén már győzelem vitte a Yarist, így a legjobbakban bízom."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #7): "Mindig is kedveltem Szardíniát. Nagyon régi emlékek fűznek ehhez a szigethez engem – 2003-ban a Rally Costa Smeralda-n volt szerencsém résztvenni, ami még azelőtt történt, hogy elkezdtem a legjobbak között versenyezni. Az utak igen különlegesek – kemények, ám egy vékonyabb homokréteg jelenti a legfelső szintet, mely az első párosok számára nagyon csúszós lehet. A szűk szakaszokon lehet hozni komoly tempót, ám fontos, hogy tartsd a megfelelő vonalat, hiszen a pálya szélén fák és sziklák okozhatnak galibát. A tesztek jól sikerültek, kíváncsian várom a hétvégét."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Szardínia különleges esemény a számomra, hiszen tavaly első győzelmemet ünnepelhettem meg itt. Remélem, a jó sorozat folytatódik, és az élmezőnyben tudok majd végezni a hétvégén. Úgy gondolom, hogy most a bajnokság egyik kulcsfontosságú eseménye következik. Portugália valójában nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, így most Szardínián minden pont duplán számít. Próbálunk minél jobban felkészülni, és tudom, hogy a csapat is nagyon keményen dolgozik. Nagyon boldog voltam az argentin teljesítménytől, és amíg mentünk, Portugáliában sem volt baj. Most a nyári szünet előtt szeretnék még jó pár pontot gyűjteni."

Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC #9): "Nagyon várom, hogy újból Szardíniám versenyezhessek. Tavaly nagyon jól sikerült számunkra a futam, hiszen hat szakaszon is a legjobb időt tudtuk autózni. Azóta pedig rengeteget tanultam, és az autó is fejlődött. Az utóbbi pár versenyen jól éreztem magam a Yaris-ban, ez pedig további motivációt ad a szardíniai hétvégére. Jelenleg a bajnokság ötödik helyén állunk, így pénteken a rajtpozíció érdekes lesz. Portugáliában értékes tapasztalattal gazdagodtunk, így annyira most már nem aggódom túl ezt a takarítás dolgot."

Statisztika (Rally Italia Sardegna): 

Év

Jari-Matti Latvala

Ott Tanak

Esapekka Lappi

2017

2

1

4

2016

2

5

21

2015

6

14

17

2014

3

21

-

2013

3

-

-

2012

12

3

-

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33