l1
l2


+

 

Győzelemre tör Szardínián a Ford

Június 7.
Szokásos murva hármasával vág neki a világbajnokság szardíniai küzdelmeinek az M-Sport Ford csapata. A címvédő márka Sebastien Ogier, Elfyn Evans és Teemu Suninen szereplésében bízik, és nem titkolt cél legalább egy dobogós hely biztosítása a sorozat hetedik megmérettetésén.

Az előző hetekben a cumbriai gyárnak volt szerencséje a tesztelések alatt öt teljes napot eltölteni a szigeten, mellyel nemcsak az ezt megelőző murvás eseményekre hangolódtak rá Malcolm Wilson fiai, hanem előretekintve gondoltak a világbajnokság hetedik megmérettetésére is, mely szintén a szigetet foglalja el június második hétvégéjén. Miután az M-Sport röpke tizenkét hónappal ezelőtt megnyerte a szardíniai kilométereket - és szinte napokkal ezelőtt Portugáliában egy dupla dobogós eredménnyel büszkéledhetnek - a várakozások magasak, és a csapat reménykedik abban, hogy egy sikeres hétvégét teljesítenek június 7-10. között.

RALLY ITALIA SARDEGNA – IZGALMAS KÜZDELMEK HELYSZÍNE
Szardínia gyönyörű strandjai és elképesztő tájai vonzzák a pihenésre vágyó látogatókat, de a sziget a tengerparti szórakozás mellett elsőrangú rali területnek is számít - domináns hegyek, ősi erdők és érintetlen vidékek, amelyek az év legigényesebb gyorsasági szakaszait biztosítja a világbajnokságon. A pályavonalon lévő akadályok – sziklák, fák, erőteljesebb bokrok – szinte minimális hibát sem engednek meg kiesés nélkül. A gyors és keskeny utak precíz vezetést igényelnek, és külön nehézség a résztvevők számára a hőmérséklet, a versenyzőknek az autóban közel 50 fokkal kell megküzdeniük.

Az idei útvonal közel egyharmada új - számtalan szakasza az más kihívást jelent a tavalyi évhez képest. A szerviz park továbbra is ismerős helyen kerül felállításra, melyet Alghero tengerparti városa biztosít. Az ünnepélyes rajtceremónia a szardíniai futam esetében kifejezetten garantált – idilli kávézók, íncsiklandó finomságok közepette rajtolhat el a verseny idei kiadása.

MALCOLM WILSON – A CSAPATFŐNÖK
A szezon nyári szünete előtt egy komoly menet még hátra van Szardínián. A csapat vezetője, Malcolm Wilson kíváncsian és egyben optimistán tekint június második hétvégéjére. A cumbriai banda terve, hogy pezsgő mámorban ünnepelhetnek majd vasárnap délután, mely után talán a győztesnek járó csobbanás is belefér.

"A Rally Italia Sardegna egy olyan esemény, amelyre csapatunk mindig várakozással tekint. Ez egy gyönyörű sziget, amely tökéletes egy raliversenyhez és az itteni pályák a naptár egyik legnehezebb és legigényesebb szakaszát kínálják. Miután tavaly győztesként ünnepeltünk, a Fiesta bizonyított a szigeten, és a hétvégén ismét a dobogó legmagasabb fokát vesszük célba.

Sebastien komoly tapasztalttal várja a rajtot. Kilencszer már volt Szardínián, melyből három alkalommal nem talált legyőzőre – így a most következő megmérettetésen is a legjobb formáját szeretné hozni a pontok reményében. Idén nem kell elsőként elrajtolnia pénteken, így biztos vagyok benne, hogy ezt a pici előnyt megpróbálja majd kihasználni.

Két további nagyszerű versenyzőnk van még, Elfyn és Teemu személyében - akik Portugáliában bizonyították rátermettségüket, most úgy érzik, hogy készek és képesek küzdeni a dobogós helyekért. Fiatalok és motiváltak, akik ez alkalommal is szeretnének a dobogóért harcolni.

Mindhárom versenyzőnk bizonyította gyorsaságát és már kíváncsian várjuk, hogyan fognak alakulni az időeredmények. A verseny rendkívül erős lesz, de azt hiszem, képesek vagyunk arra, hogy egész csapatunk eredményes legyen.

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA
Sebastien Ogier és Julien Ingrassia pontosan tudja, mire van szükség Szardínián a győzelem biztosítására. A páros három alkalommal tudott nyerni, és bíznak abban, hogy a szigeten tizedik rajthoz állásuk is eredményes lesz. A portugál baki után a francia duó szeretne bizonyítani, és erre pontosan tökéletes helyszín lehet a hétvége eseménye. Miután az összetettbeli ponttáblán lecsúsztak az élről, ez alkalommal hasznukra válhat - nem kell elsőnek takarítaniuk a murván.

Rajthoz állások száma: 9
Legjobb eredmény: 1. (2013, 2014 és 2015)

Ogier: "Portugáliát szinte szégyellem, hiszen győzelemre esélyes volt a tempónk. Kis hiba volt, de óriási következményekkel járt, azonban most újult erővel szeretnénk versenybe szállni Szardínián.

Miután sokszor versenyeztem itt, megtanultam, hogyan lehet igazán élvezni ezeket az igényes szakaszokat. A sziget gyönyörű – és amilyen gyönyörű, pontosan olyan komoly kihívásokkal nézünk szembe. A pálya vonalának határán nem szabad autózni, hiszen végzetes lehet, és ez az, amire a pályabejárások során figyelnünk kell.

Ugyan nem mi fogjuk megnyitni a szakaszokat, de még mindig sokkal jobb dolga lesz azoknak a versenyzőtársainknak, akik utánunk jönnek majd. Bízom benne, hogy ennek fényében pénteken sikerül egy erősebb eredményt biztosítanunk majd, amire a hétvége folyamán tovább építkezhetünk.

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT
Elfyn Evans és Daniel Barritt a csapat legnagyobb örömére újból dobogós helyen ünnepelhetett a portugál eredménynek köszönhetően. A brit duó szívesen folytatná ezt a tendenciát Szardínián.

A sziget különleges emlékeket jelent Evans számára - 2013-ban a walesi fiú itt ülhetett először a világbajnokság keretében WRC-be. 2015-ben a dobogó közelében negyedikként végzett, az idei felvonás során pedig nem tagadja, hogy ennél jobb eredményt szeretne biztosítani.
Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 4. (2015)

Evans: "Szardínia mindig is különleges hely lesz számomra. Ez az a sziget, ahol először WRC mögé kerültem, és azért választottam ezt a helyet, hogy igazán átéljem a szakaszok kihívást jelentő természetét. Ez nem könnyű futam, tudjuk jól, de azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy annyira élvezem.

Szardínián nagyon sok dolog van, amit szem előtt kell tartanunk. Többek között a szakaszok is igen egyediek, finoman szólva durvák. Meg kell tartani egy mozgásteret a vezetésen belül, ellenkező esetben a verseny véget érhet még mielőtt elkezdődött volna. Másrészt ott a hőség – kint kellemes, nyaralásra alkalmas 30 fok, ám az autóban az 50 fokkal küzdünk meg. Fizikailag erre külön fel kell készülnünk, hogy bírjuk a kiképzést.

Miután Portugáliában jó eredményünk volt, szívesen visszük tovább ezt a lendületet Szardíniára. Valójában sok minden mellettünk szól – nagyon jó teszttel készülhettünk fel a futamra és a pénteki kiinduló helyzetünk is jó lehet. Szeretnénk bizonyítani, és egyelőre nem látunk okot arra, hogy nem lenne esélyünk az élmezőnyre."

TEEMU SUNINEN ÉS MIKKO MARKKULA
Teemu Suninen és társa, Mikko Markkula nagyszerű teljesítménnyel a dobogón ünnepelhettek Portugáliában. A repülő finnek szeretnék ezt a ritmust Szardínián is megtalálni. Lényegében nincs rossz emléke a duónak a szigetről, hiszen 2015-ben a WRC3-as kategóriában nem találtak legyőzőre. Két éve pedig a WRC2-esek között bizonyultak a leggyorsabbnak.

Elérhetetlen célokat nem tűz ki maga elé a páros, így ha győzelemben nem is, de egy erős élmezőnybeli szereplésben reménykednek június 7-10. között.

Rajthoz állások száma: 2
Legjobb eredmény: 8. (2016)

Suninen: "Tavaly kimaradt számomra Szardínia, ám az azt megelőző két évben kategóriámban nem volt tőlem gyorsabb. Bízom benne, hogy az akkori kilométerek hasznosak lesznek a mostani hétvégén. Ezen a szinten már minden verseny nehéz, és minden kisebb részlet kihat a végeredményre - biztos vagyok benne, hogy ez Szardíniám sem lesz másképp.

Az elmúlt héten egy teljes napot szántunk tesztelésre. Próbáltunk lassú utakat keresni, hiszen akkor tudsz igazán a beállításoknál pontosítani, amikor nem a sebességet tartod csak szem előtt. Úgy gondolom, ennél jobban már nem készülhettünk rá a hétvégére.

Egyébként már a teszten is nagy melegek voltak, így a verseny alatt sem fogunk fázni. Normál esetben három litert iszom egy nap, Szardíniában azonban lecsúszik öt, hiszen északiként körülbelül meghalok ilyen időjárásban. Nagy terveim nincsenek, természetesen szeretnék az élmezőnyben végezni, aztán majd meglátjuk, a versenytársaink ezt mennyire fogják hagyni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33