l1
l2


+

 

Neuville felzárkózott Ogierre Szardínián

Június 9.
Sebastien Ogier a Szardínia Rally második napján is megőrizte vezető helyét - bár az M-Sport versenyzőjének előnye jelentősen csökkent az őt üldöző Thierry Neuville-lel szemben. A dobogó alsó fokáért is komoly küzdelem folyik a két Toyotás csapattárs, Jari-Matti Latvala és Esapekka Lappi között.

Igen komoly küzdelmek zajlottak a dobogós pozíciókért a Szardínia rali második versenynapján. A szombati kilométerek páratlan izgalmakat hoztak, hiszen szinte minden érintett páros kapott jóból és rosszból is egyaránt a nap folyamán.

Szombaton hét gyorsasági szakasz várt a résztvevőkre, melyből a futamgyőzelemre esélyes Sebastien Ogier – Julien Ingrassia páros kettőt tudott a leggyorsabbként teljesíteni. A tizenegyedik szakasz, vagyis a Monti Di Ala első felvonása még jól sikerült a francia duónak, ám a tizenkettedik részen a Ford kicsit alulkormányozott volt – ezt követően pedig a tizenhármas gyors tényleg egy pici szerencsétlenséget hozott a párosnak, a rajtban lefulladtak, így pedig e két negatívum tényleg közel engedte időben a nagy vetélytársat, Thierry Neuville-t.

"Nagyon jó kérdés, hogy mi lehetett a probléma a nap közepén. Valahogy nem találtam a megfelelő ritmust, nem éreztem magaménak a pályákat. Az utolsó két szakasz annyira nem sikerült rosszul, hiszen második időket autóztunk, de vasárnap nagyon kell nyomni, ha nyerni akarunk." - mondta Ogier.

A második helyen érkező Thierry Neuville szintén nem lehet büszke a szombati versenynapjára, ugyanis mindent megélt a kilométerek során, amit csak lehetett. Három szakaszgyőzelmet sikeresen bezsebelt, és nagy szerencséjére legyen mondva, hogy jókor kapott defektet is - a közel tizenöt kilométeres Coiluna-Loelle részen a cél előtt körülbelül három-négy kilométerrel pukkant el a gumi, és ötödikként gurult be a célba. "Megpróbáltam mindent, de a körülmények közbeszóltak, és ez így nem volt elég. A gumikkal nagyon szenvedek, ez meg is látszódik, de a vasárnapi négy gyorson nagyon oda kell tenni magunkat, hiszen közel vagyunk Sebastien-hez." - mesélte a belga.

A dobogó legalsó fokáért parázs harcok zajlanak – a két vetélytárs ezúttal csapattárs, ugyanis Jari-Matti Latvaláról és Esapekka Lappiról van szó. Tommi Makinen pártfogoltjai igen komolyan odapirítottak egymásnak a szombati szakaszokon, akik közül egyelőre JML áll kedvezőbb pozícióban, ám a nap utolsó szakaszán a Yaris WRC generátor gondokkal küzdött, így gyorsan a cél után rohant is a szervízbe. Lappi nyugodtabban gurult be a nap utolsó finisébe, aki egyértelműen utalt arra nyilatkozatában, hogy nem szeretne mindent egy lapra feltenni – többek között azért sem, mert csapattársról van szó, másrészt pedig a gyártói pontok mindennél fontosabbak, és a Toyota számára nagyon jól jönne egy harmadik és egy negyedik pozíció. A csapat első nap búcsúzó versenyzőpárosa, Ott Tanak és Martin Jarveoja szombaton visszaállt a mezőnybe, ám az észt duó közel sem tudott kedvére autózni tét nélkül sem, még egy defektet is összeszedtek. Tanak a lágyabb keverékű gumival spórolt vasárnapra, és reméli, hogy pár powerstage pontra azért esélyes lehet.

A Hyundai részéről Hayden Paddon van még versenyben és az összetettbeli ötödik helyről várja a vasárnapra fennmaradt négy szakaszt. Az alzenaui márka pénteken kiesett szereplője, Andreas Mikkelsen szintén próbálkozott a tapasztalatszerzéssel, ám a norvég sem úszta meg a szombatot kerékcsere nélkül.

A Citroen versenyzői a hatodik illetve a hetedik helyen harcolnak – az előnyösebb pozíciót Mads Östberg foglalja el, aki csupán két másodpercre van elmaradva Paddon-tól, ám mögötte Breen már bő egy perces hátrányt szedett össze a márkatárstól.

A WRC2-es kategória legjobbja az a Jan Kopecky, aki összetettben példamutatóan beverekedte magát az összetettbeli legjobb nyolcba. A cseh számára már nem kell mindent egy lapra feltenni, hiszen mögötte a második helyen Nicolas Ciamin több mint három perccel van elmaradva. A pénteken még Kopecky előtt szereplő Stephane Lefebvre a szombati nap második szakaszán búcsúzott a mezőnytől, miután a C3 R5-ös egy törött felfüggesztéssel lett gazdagabb.

A Rally Italia Sardegna szombati eredménye:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Ford Fiesta WRC3:02:16.9
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 WRC +3.9
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Antilla – Toyota Yaris WRC +48.9
4. Esapekka Lappi/Janne Ferm – Toyota Yaris WRC +54.2
5. Hayden Paddon/Seb Marshall – Hyundai i20 WRC +2:01.8
6. Mads Östberg/Torstein Eriksen – Citroen C3 WRC +2:03.9
7. Craig Breen/Scott Martin – Citroen C3 WRC +3:13.6
8. Jan Kopecky/Pavel Dresler – Skoda Fabia R5 +10:41.4
9. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Toyota Yaris WRC +12:27.4
10. Martin Prokop/Jan Tománek – Ford Fiesta WRC +13:02.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33