l1
l2


 

Herczigék újra dobogóra álltak az EB-n!

Június 17.
Hazai győzelem született az Európa Bajnokság hétvégi állomásán – Simos Galatariotis állhatott fel a dobogóra azon a Ciprus ralin, melynek az utolsó szakasza igen csak sorsdöntő volt. A második helyre Bruno Magalhaes érkezett, míg Herczig Norbert és Ferencz Ramón a harmadik pozíciót érdemelte ki. Botka Dávidék hetedikként, Bereczki Norbiék az ERC3 harmadik helyén zárták a versenyt.

Változatos hétvégét tudhattak le az Európa Bajnokság főszereplői a hétvégi Ciprus rali keretében. A két versenynapot magába foglaló eseményen a győztes, Simos Galatariotis a nyitószakaszt követően még csak az ötödik helyen mocorgott, ám kitartásának és versenytársaival megtörtént események következtében határozottan bekormányozta a dobogó legfelső fokára a Skoda Fabia R5-ös versenyautóját.

Érdekességképpen talán megemlítendő, hogy győzelmére szakaszelsőség nélkül tett szert. A versenyt jelentő tizenhárom részből három alkalommal zárt második idővel, míg harmadikként négyszer gurult le a gyorsaságikról. Ennek fényében a végeredmény hatalmas örömre ad okot részéről, hiszen pontosan hat tized másodperccel előzte meg a mögötte második helyen érkező Bruno Magalhaest. "Borzasztóan izgalmas hétvége volt, nagyon kellett figyelnünk minden egyes kilométeren. Ennél jobb eredményt nem is kívánhattam volna. Voltak mélypontok, amikor úgy éreztem, most mindent elveszítünk, mint például a defekt az utolsó előtti szakaszon, de szerencsére még ott is ötödikként le tudtunk gurulni a szakaszról, így aggodalomra már végképp semmi okunk nem volt." - mondta a ciprusi versenyző.

A második helyen az a Bruno Magalhaes végzett, aki Alexey Lukyanuk a már-már szokásosnak mondható látványos búcsúja után a lehető legjobb eredményre pályázott, ugyanis összetettben próbál a bajnoki cím esélyes mögé felzárkózni, vagy éppen megelőzni. A terve lényegében sikerült, hiszen a dobogó középső fokán zárta a sziget küzdelmeit. "Nehéz napokon vagyunk túl, komoly kilométerekkel kellett megküzdenünk. Az utolsó szakaszon láttam Nassert kerékcsere közben, amit borzasztóan sajnáltam, hiszen megérdemelte volna a dobogót."

A dobogó harmadik fokára az a Herczig Norbert érkezett, aki a görög dobogó után Cipruson is a top háromban ünnepelhetett társával, Ferencz Ramónnal. A nemzetközi mezőnyben első idényét teljesítő páros szintén nem egy egyszerű hétvégét tudott le, hiszen a kilencedik Lageia közel tizenkét kilométeres szakaszán a rajt után egy pár kilométerrel egy aprót hiba becsúszott, átvágtak egy úton az autó pedig lefulladt – mindezek ellenére még egy hatodik időt így is sikerült megcsípniük. A futam zárószakasza szintén tartogatott meglepetést – egy defekt szólt közbe, mellyel már csak egy nyolcadik helyet tudtak elérni, ám az összetettbeli pozíciójuk szerencséjükre még ezzel sem került veszélybe.

A magyar bajnok mögött negyedikként az a Nasser Al-Attiyah érkezett, aki mindent átélt szinte a hétvégén – a dobogó legfelső fokától végül az utolsó gyorsaságin összeszedett lassú defekt fosztotta meg. A szakaszon a katari kénytelen volt megállni kereket cserélni, így az elért huszonnyolcadik idővel az első helyről a negyedikig csúszott vissza.

Botka Dávid és Mesterházi Márk számára sem sikerült rosszul a hétvége, hiszen újabb szakaszgyőzelmet szereztek a rali nyolcadik gyorsasági szakaszán, az összetettben pedig beverekedték magukat a Top10-be, és a hetedik helyen érkeztek célba a Skodával. A mezőny harmadik magyar párosának is volt mit ünnepelni Cipruson, az ERC3-ben versenyző Bereczki Norbert és Géczy Tamás a kategória harmadik helyét szerezte meg egy Suzuki Swift-tel. Valamennyiüknek gratulálunk!

A 2018-as Ciprus Rally végeredménye:
1. Galatariotis S. / Ioannou Antonis - Skoda Fabia R5 1:55:40.2
2. Magalhaes B. / Magalhaes Hugo - Skoda Fabia R5 +0.6
3. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Skoda Fabia R5 +1:21.4
4. Al-Attiyah N. / Baumel Matthieu - Ford Fiesta R5 +2:27.0
5. Avcioglu Orhan / Korkmaz Burcin - Skoda Fabia R5 +3:05.7
6. Stajf Vojtěch / Ehlová Marcela - Skoda Fabia R5 +3:25.1
7. Botka Dávid / Mesterházi M. - Skoda Fabia R5 +3:38.5
8. von Thurn und Taxis A. / Degandt Bjorn - Skoda Fabia R5 +3:43.2
9. Demosthenous C. / Laos Pambos - Mitsubishi Lancer Evo X +4:01.2
10. Panteli Petros / Christodoulou K. - Mitsubishi Lancer Evo X +6:44.6
29. Bereczki N./Géczy Tamás, Suzuki Swift Sport + 25:42.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33