l1
l2


 

Magyar páros a Finn Rally mezőnyében

Júnlus 1.
Igen jónak tűnik a július végi finn rali nevezési listája – a világbajnokság nyolcadik állomására a Hyundai, a Ford, a Citroen és a Toyota csapata is egyaránt három-három autóval érkezik, akik mellett egy magyar páros is feltűnik majd az R5-ösök mezőnyében. A szervezők összességében hetvenegy párosra számíthatnak a Neste Rally Finland 2018-as felvonásán.

A Rali Világbajnokság főszereplői jelenleg hosszabb nyári szünetüket töltik, ám a csapatoknak még egy feladat volt hátra a fellélegzésig, ugyanis június 25-ig jelezniük kellett rajthoz állási szándékukat a soron következő július végi megmérettetésre. A 2018-as Neste Rally Finland ezúttal sem fog csalódást okozni a szereplőknek és a nézőknek – biztosak lehetünk abban, hogy a WRC-k látványos repkedésekkel küzdenek majd meg az értékes bajnoki pontokért.

A szervezők összesítették a beérkezett résztvevők nevezését, végül pedig hivatalosan is kiadták, hogy július utolsó hétvégéjén hetvenegy páros lesz ott a rajtvonalnál a nagyok között. A WRC-k mellett szép számban akadnak majd WRC2-es résztvevők, illetve a finn bajnokság sem tántorodott el a júliusi küzdelmektől.

Természetesen mind a négy gyártó szerencsét próbál – a Citroen Craig Breent, Mads Östberget és Khalid Al-Qassimit ülteti be egy-egy C3 WRC-be. Közülük elsősorban Craig Breen bízik a legjobbakban, aki két éve a dobogó harmadik fokát csípte el Finnországban, míg Mads Östberg részéről szintén akadhat remény, hiszen a norvég versenyző nagyon kedveli az ugratókat.

Az M-Sport a szokásos felállással érkezik a szünet utáni nagy bevetésre – a bajnoki címre éhes Sebastien Ogier mellett Elfyn Evans és a hazai szurkolók legnagyobb örömére Teemu Suninen veszi be Jyvaskyla környékbeli szakaszait egy-egy Fiesta WRC-vel. Suninen tavaly egy hiba miatt megválni kényszerült a dobogótól, és egy negyedik hellyel vígasztalódhatott – idén ezen javítani szeretne, így biztosak lehetünk benne, hogy határra fogja tenni a Fordot.

A Hyundai picit logikázott a finnekhez, ugyanis az alzenauiak számára az egész szezon alatt négy páros áll rendelkezésre. Természetesen Thierry Neuville és Andreas Mikkelsen nem lett pálya szélére küldve - a belgának, mint bajnokesélyesnek, kötelezően ott kell lennie Jyvaskyla-ban, illetve Mikkelsen norvégként szintén okozhat meglepetéseket. A harmadik autót Hayden Paddon kapta, míg Dani Sordo egy hosszabb szünetet tarthat, hiszen a spanyol a német fordulón kaphatja vissza az i20-ast.

A Toyota a hazai pálya előnyei mellett a tavalyi győzelem reményében újabb sikerre éhezve áll rajthoz. A Yaris WRC akarata garantált lesz, hiszen Jari-Matti Latvala és a tizenkét hónappal ezelőtt élete első világbajnoki elsőségét megszerző Esapekka Lappi a finn rajongók támogatását bőven élvezhetik majd. Érkezik azonban még az az Ott Tanak, aki szintén nem marad támogatók nélkül – egyértelműen minden észt rajongója bevállalja azt a két órás komputat, amivel szurkolhatnak kedvencüknek.


Fotó: MGR Images

A WRC2-es mezőny egészen szépen megalakult július végére – többek között Ole Christian Veiby, Gus Greensmith, Takamoto Katsuta, Jari Huttunen és a Skoda támogatásával a 18 éves Kalle Rovanpera is harcba száll a pontokért. Az R5-ösök mezőnye egy meglepetést is tartogat számunkra - Szabó Zoltán és Szabó Krisztián a magyar színeket képviselve terelgeti majd Skoda Fabiáját.

A 2018-as Neste Rally Finland nevezési listája

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33