l1
l2


 

Kankkunenék lesznek a Wales Rally legendái

Júnlus 1.
A Wales Rally minden évben próbál különlegességgel kedveskedni a rajongók számára, mely tendenciát az idei felvonással sem szakítják meg a szervezők – az októberi esemény ezúttal Juha Kankkunen és Nicky Grist jelenlétével büszkélkedhet, akik természetesen magukkal hozzák a legendás Toyota Celicát is.

Kerek negy évszázada, az akkori „Flying Finn”, Juha Kankkunen és walesi társa, Nicky Grist megnyerte a Brit Rallyt, amit még azóta is az egyik leghosszabb és legnagyobb kihívást jelentő állomásként tartanak számon, az esemény történetében. A havas és jeges küzdelem 25 éves évfordulója alkalmából Kankkunen és Grist ismét tiszteletét teszi a Dayinsure Wales Rally GB (2018. október 4-7.) futamán, mint hivatalos „Rally legendák”. Természetesen mind a két kivételes tehetség jelen lesz a négynapos versenyen - a rajtceremónia feladatai ellátása mellett autogramszekcióban is fellelhetők lesznek, illetve hihetetlen emlékeiket fogják megosztani a rajongókkal.

Az előzetes tervek szerint Kankkunen és Grist az autóban is újra találkozhat egymással, a híres-neves Toyota Celica pilótafülkéjében - abban a modellben, amelyben 1993-ban nem találtak legyőzőre. Várhatóan a historic rallyautók különleges vasárnapi reggeli parádéján tehetik meg tiszteletbeli kilométereiket a Llandudno szakaszon. A 25 évvel ezelőtti győzelemre a mai napig úgy emlékezik vissza a finn sztár, mintha csak pár nappal ezelőtt történt volna: "Ezek voltak a legnehezebb körülmények, amiket valaha is jegyeztek az Egyesült Királyságban a futam ideje alatt.” - emlékezett vissza Kankkunen. A jeges utakon szögek nélkül igen emlékezetes volt autózni - nehéz volt, pontosan ezért feledhetetlen 1993!"

"Teljesen eszméletlen volt!" folytatta korábbi pilótájának gondolatait Grist. "A hóban megfelelő tapadást tapasztaltunk, de a szöges gumiabroncsok nélkül a fagyos, jeges erdei pálya nagyon veszélyes volt.”

Kankkunen duplán ünnepelhetett 1993. végén, hiszen az Egyesült Királyságba érkezve már biztonságosan megszerezhette a negyedik világbajnoki elsőségét. Grist azonban elszalasztotta a navigátori címét, mivel csak a szezon közepén csatlakozott a finnhez, miután állandó társa, Juha Piironen agyvérzést szenvedett az argentin rali előestéjén.”Valójában a bajnokságot már megnyerte, de soha nem felejtem, hogy a rajtnál azt mondta nekem Juha, hogy megszerzi nekem első hazai győzelmemet.” – magyarázta Grist, aki ezt követően négy év múlva Colin McRae jobbján állhatott fel újból a walesi dobogó legfelső fokára.

"Örömmel térek vissza Walesbe Nicky-vel, ahol négy napos szórakozás vár majd minket, és ahol jó lesz találkozni a régi barátaimmal." - erősítette meg a futamon való részvételét a magas, szőke finn, aki lassan közeledik a 60. születésnapjához.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33