l1
l2


 

Pindula kikerül a Barum Rallyból

Július 6.
Páratlanul izgalmas hétvége elé nézhetnek az Európa Bajnokság szereplői a cseh állomáson. A Barum Rally Zlin 2018-as felvonása ez alkalommal is tartogat meglepetéseket, ahol a sorozat állandó résztvevői mellett várhatóan több magyar párosnak is szurkolhatunk majd a pálya szélén. A menetrend már elérhető, a nevezésre azonban még egy picit várnunk kell.

Az Európa Bajnokság résztvevői egy római megmérettetésen még összemérik erejüket, augusztusban azonban következik a sorozat egyik, ha nem a legnépszerűbb futama. A 48. Barum Czech Rally Zlin 2018. augusztus 24-26. között várja a résztvevőket, melynek menetrendjét a napokban ismertették a szervezők. A nevezésekre még azért várni kell, de közel biztos, hogy Jan Kopecky és Alexey Lukyanuk igen komoly harcokat vívhat majd egymással Csehország déli részén.

A verseny központja változatlan marad - a déli vidék nagyvárosa, Zlín láthatja vendégül az EB és természetesen a Star Rally szereplőit is. A nagy menet előtt az esemény előkészületei már 23-án, csütörtökön elkezdődnek - ezen a napon az átvételeken lehet ismerkedni a főszereplőkkel, mely a szervizpark helyén, Otrokovicében, a Barum gumiabroncs gyár területén lesz lebonyolítva. Augusztus 24-én, pénteken, a jól ismert kvalifikáció és shakedown kerül megrendezésre a Komárovtól Pohorelice-ig tartó szakaszon. Pénteken délután a zlíni városháza előtti téren egy látványos ceremónia keretében rajtolhatnak el a párosok, majd aznap este a híres-neves városi gyorssal hangolódnak rá a hétvége küzdelmeire.

A verseny teljes hossza a szombati, illetve vasárnapi versenynapon 742 kilométert tesz ki, melyből 212,5 jelenti majd a versenytávot tizenöt gyorsasági szakaszra lebontva. A szervezők nem bízzák a véletlenre az eredmények alakulását - az utolsó szakasz minden bizonnyal még drámaibbá teszi az idei Barum Rallyt, ugyanis a leghosszabb és legnehezebb rész dönt majd a plusz powerstage pontok sorsáról.

Az idei szezonban teljesítendő szakaszok közel fele változott a tavalyi év menetrendjéhez képest. Az első komoly változás azt a Pindulát érinti, mely 1973 óta szinte állandó résztvevője a versenykiírásnak - az idei évben azonban elfelejthetjük. "Sajnálatos módon, ám biztonsági okok miatt a legendás Pindula szakaszt ki kell hagynunk a kiírásból a még mindig jelenlévő afrikai sertéspestis miatt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az esemény veszít a magas színvonalából, mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy még izgalmasabb és emlékezetesebb versenyt biztosítsunk a rajongóknak."

A Star Rally, azaz a historic mezőnye számára fontos változás, hogy a belvárosi szervizpark helyett idén a Barum gyár mellett található repülőtéren verhetnek sátrat. Ez részben könnyítés főként a nézők részére, hiszen így egy helyen mindkét kategória résztvevőit meglátogathatják a szervizparkok alkalmával.

Az európai nagy neveken kívül a historic autók több kategóriában is megtekinthetőek lesznek. A legújabb generációs R5-ösök és a Star Rally résztvevői mellett a péntek esti városi gyorson az előző évekhez hasonlóan a Bugatti Grand Prix keretében a harmincas, negyvenes évek autóit is megcsodálhatjuk.

A 2018-as Barum Czech Rally Zlin időterve és szakaszai

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33