l1
l2


 

Ez történt eddig a Rally VB-n

Július 18.
A nyári szünet után a Világbajnokság résztvevői feltöltődve térnek vissza a gyorsasági szakaszokra a még parádésabb harcok reményében. A bajnokság hét futamot követően nyitott, így biztosak lehetünk benne, hogy izgalmas pillanatok következnek a szezon hátralévő állomásai keretében. Most röviden nézzük át, mi történt eddig.

Nem kevesebb, mint hat hét szünet után Finnországban a Neste Rally jóvoltából kezdetét veszi a világbajnokság idei második felvonása. Az előző évek során ez időtájt azért letisztázódtak az összetettbeli pozíciók, és már szinte láttuk a dobogós helyek tulajdonosait magunk előtt – tavaly azonban az új generációs WRC-k és bizonyos szabálymódosítások által egy sokkal izgalmasabb és több szereplős bajnokság szemtanúi lehetünk. Ehhez természetesen a kiváló versenyzőpárosok mellett a felkészült gyári csapatok is nagyban hozzájárultak. Röviden most nézzük át, hogyan alakultak az idei állomások, és kik a domináns egyedek a szezon közepével.

2018. Rallye Monte Carlo

A tradicionális futam a már elvárt időjárási körülményekkel örvendeztette meg a rajthoz állókat. Sebastien Ogier a franciák legnagyobb örömére immáron ötödször zsebelte be zsinórban az első helyet. Ott Tanak lenyűgöző debütálással mutatkozott be a Toyota Gazoo Racing színeiben, aki Jari-Matti Latvalával, azaz csapattársával dupla dobogót biztosított a főnöknek, Tommi Makinen-nek. Thierry Neuville az ötödik helyen kezdett be, miután négy percet veszített el egy hófal miatt az első szakaszban.

2018. Rally Sweden
Neuville nagyon keményen nyomta a hóban, hogy revansot vegyen a Montén átélt csalódásokon. Tanak és Ogier lemaradva az élmezőnytől küzdöttek meg egymással - végül a kilencedik illetve a tizedik hellyel vigasztalódhattak. Neuville után másodikként az a Craig Breen következett, aki karrierje legjobb eredményének örülhetett a svéd második pozíciójának köszönhetően, míg a győztes csapattársa, Andreas Mikkelsen harmadik idejével a Hyundai dupla dobogónak örülhetett.

2018. Rally Mexico
A kilencszeres világbajnok, Sebastien Loeb újból a volán mögött a Citroen színeiben, és addig a bizonyos kerékcseréig a mezőny legjobbjaként szerepelt. Ogier az ötödik helyről zárkózott fel, és biztosította idei második elsőségét, mellyel a bajnokság élére is feltornázta magát mindazok ellenére, hogy egy levágás miatt a PowerStage pontjait lenullázták egy 10 másodperces büntetés keretében. A második Dani Sordo, míg a harmadik Kris Meeke lett, Neuville pedig a hatodik helyen zárta a szezon első murva állomását.

2018. Tour de Corse
Ogier hazai környezetben ezúttal sem adta alább – egy korzikai győzelemmel újabb elsőségre tett szert. Tanak a másodikként zárta a küzdelmeket volt csapattársa mögött, míg Esapekka Lappi majdnem megcsípte a dobogó legalsó fokát, azonban egy szegélyt eltalálva végül csak hatodik lett. Neuville a Hyundai nehéz hétvégéjét egy harmadik hellyel jutalmazta.

2018. Rally Argentina
Tanak megszerzi első győzelmét a Toyota színeiben páratlan teljesítményének köszönhetően – 18 gyorsasági szakaszból 10-et a legjobb idővel fejezett be. Neuville egy összetettbeli második pozícióval és egy powerstage elsőséggel farag Ogier előnyéből, míg Sordo harmadik helye egy újbóli Hyundai dupla dobogót hozott.

2018. Rally Portugal
Neuville győzelemmel zárult az idei portugál megmérettetés - a belga a negyedik helyről kapaszkodott fel az élre. Ezzel egy időben Ogier hibázott, Tanak pedig hűtőgondokkal küzdött, miután megütötte a Yaris elejét. Elfyn Evans második lett, Teemu Suninen pedig a harmadik hellyel szerezte meg élete első WRC dobogóját. Kris Meeke csúnyán leoffolta a Citroent, melynek egy szolid kirúgás lett a következménye pár nap múlva.

2018. Rally Italia Sardegna
Fokozott izgalmak közepette Neuville a legutolsó szakaszon veszi át a vezetést, biztosítva ezzel idei harmadik elsőségét. Az olasz PowerStage elsőséggel az összetettbeli táblán nagy riválisával, Ogier-rel szemben 27 pont előnnyel várhatja az évad második felét. Esapekka Lappi idei első dobogójának örülhetett a harmadik idővel.

A 2018-as Rally Világbajnokság állása hét futamot követően:
1.Thierry Neuville – Hyundai i20 Coupe WRC 149 pont
2.Sebastien Ogier – Ford Fiesta WRC  122 pont
3.Ott Tanak – Toyota Yaris WRC 77 pont
4.Esapekka Lappi – Toyota Yaris WRC 70 pont
5.Dani Sordo – Hyundai i20 Coupe WRC 60 pont
6.Andreas Mikkelsen – Hyundai i20 Coupe WRC 56 pont
7.Elfyn Evans – Ford Fiesta WRC 46 pont
8.Kris Meeke – Citroen C3 WRC 43 pont
9.Jari-Matti Latvala – Toyota Yaris WRC 37 pont
10.Craig Breen – Citroen C3 WRC 34 pont

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33