l1
l2


 

Tovább növelné előnyét a Hyundai Finnországban

Július 23.
Három párossal, dobogós eredmények reményében folytatná menetelését a Rally VB nyolcadik állomásán a Hyundai Motorsport. A Neste Rally Finland legendás ugratóin Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Hayden Paddon juthat főszerephez a nagyok között, míg Jari Huttunen a hazai rajongók legnagyobb örömére egy i20 R5-össel repkedhet.

Bajnokesélyesként tér vissza a nyári szünetről a világbajnokság vérkeringésébe a Hyundai Motorsport – a sorozat nyolcadik futamára úgy érkezik a márka, hogy az összetettbeli pontállás éléről várja a folytatás, mind versenyzői mind konstruktőri tekintetben. A kiváló szereplést főként az utolsó két állomás, a portugáliai és a szardíniai szakaszokon aratott győzelem erősítette meg. A páratlanul izgalmas szardíniai elsőség után a nyári szünet egy nagyobb léptékű előnnyel kezdődhetett meg, hiszen a márka 28 ponttal előzi meg a vetélytársat és egyben címvédőt, az M-Sportot, míg Thierry Neuville 27 ponttal toporoghat az ötszörös világbajnok, Sebastien Ogier előtt.

Az aktív feltöltődésről, illetve pihenésről visszatérve a sorozat résztvevői egy igen különleges esemény keretében zökkenhetnek vissza a világbajnokság küzdelmeibe - a Neste Rally Finland, azaz a finn rali páratlan sebességgel és látványos ugratásokkal várja július utolsó hétvégéjén a futamra benevezett párosokat. Az idei esemény huszonhárom szakaszt jelent majd, mely Közép-Finnország festői erdőin át vezetnek. A 2018-as felvonás részeinek több mint a fele megújult az előző évadhoz képest, illetve kettő gyors fordított irányban lesz megrendezve. A verseny az egyik legnehezebb a navigátorok számára, akiknek gondoskodniuk kell arról, hogy ütemük pontos, a megjegyzések pedig tömörek legyenek, hiszen a sebesség miatt minden század, tized másodperc számít.

Jyvaskyla városába a Hyundai három versenyzőpárosát küldi - Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul és Hayden Paddon/Seb Marshall, akik így sorrendben a 4-es, 5-ös és 6-os rajtszámú i20-assal vágnak neki a kilométereknek. A csapat közösen június végén az észt utakon tesztelt a finn futamra, ám közülük még Hayden Paddon a Rally Estonia-n való részvétellel rátett egy lapáttal a felkészülésre. Közvetlen a futam előtti napokon Finnországban a beállítások véglegesítéséhez még azért az alzenauiak kerestek a versenykörülményekhez hasonló terepet.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "A szünetről visszatérve feltöltődve és bizakodva várjuk a folytatást. Az első félév hasznos tapasztalatokat és eredményes szereplést adott nekünk, ám most egy olyan futam következik, mely mondhatni kuriózuma a versenynaptárnak. Az előző években Finnországban sohasem alakult úgy a teljesítményünk, ahogy szerettük volna, így célunk az lesz, hogy ezen pozitív irányba változtassunk. A bajnokság élén állunk, de nagyon erős versenytársaink vannak, így semmit sem szabad félvállról vennünk. Nyilvánvalóan szeretnénk az első finn pódiumunkat szerezni, de sokkal fontosabb, hogy mindhárom autónk erős pozícióval érjen célba."

HMDP – a finn hős duó, Jari Huttunen és Antti Linnaketo

A finn rali a Hyundai Motorsport Driver Development Programjának (HMDP), azaz személy szerint Jari Huttunen és Antti Linnaketo visszatérését is jelenti. A finn duó a negyedik WRC2-es rendezvényén rajtolhat el 2018-ban, melyet a svéd, a mexikói és a portugál szereplés előzött meg. Huttunenék a nagy testvérhez, Hayden Paddon-hoz hasonlóan szintén részesei voltak a Rally Estonia-nak, mely szerepléssel jobb felkészülést nem is kívánhattak volna maguknak.

"Örömünkre szolgál, hogy Jari és Antti újból visszatérnek az i20 R5-ösbe. Tavaly jó volt látni őket a finn utakon, így az idei tapasztalatok fényében még nagyobb bizalommal fordulunk fiatal párosunkhoz. A szezon első három állomása a tanulási görbe hasznos része volt, ezért nem ok nélkül várunk tőlük jó eredményt, hiszen pontosan ezek azok a szakaszok, amelyeket nagyon jól ismernek. Korábban bizonyították a tempót és az erőt, így tudjuk, hogy mindenük megvan egy kategória élmezőnybeli szereplésre." - mondta a fiatalokról Michel Nandan.

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Idei második dobogós helyezésében bízik a norvég páros
  • Mikkelsen jelenleg a hatodik helyet foglalja el a versenyzők bajnokságában

Mikkelsen: "Finnország egy igazán szép rali otthona – ez az a verseny, amitől a pilóták a legjobban tartanak, ám ennek ellenére pont ez az az esemény, amit győztesként szeretnének zárni. Mivel a tapadás viszonylag alacsony mértékű, ezért nagyon magabiztosnak kell lenned az autóban, hogy gyorsan haladhass át a szakaszokon. Csalódtunk Szardínián, így bízom benne, hogy ez alkalommal sikerül végre egy erős eredménnyel visszazökkenni a sorozatba.”
Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Portugália és Szardínia elsősége után bizakodva érkezik Finnországba a belga páros
  • Komoly kihívás lesz a takarítás, hiszen Neuville első lesz a szakaszokon

Neuville: "Szardínián hihetetlen pillanatokat éltünk át, szerintem jobb befejezést nem is kívánhattunk volna így az első félévre a hosszabb szünet előtt. Most készen állok arra, hogy ott folytassam, ahol abbahagytam! Finnország egyébként egy olyan esemény, melyet mindenki egyértelműen vár. Kemény futam elé nézünk, és a több hetes pihenés után tényleg nagyon kell koncentrálni, hogy azonnal ráhangolódjunk a szokatlan tempóra. Egy kisebb hátránnyal kezdjük majd meg a kilométereket, hiszen az összetettbeli első hely azt jelenti, hogy mi kezdünk a szakaszokon. Nagy harcok lesznek, alig várom, hogy elrajtoljunk!"

Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Ígéretes észt szerepléssel hangolódott a páros Finnországra
  • Az évad első pódiumát szeretnék megcsípni

Paddon: "Számomra a finn rali a szezon legjobban várt megmérettetése. Nemcsak az utak és az ugratók teszik páratlanná az eseményt, hanem maga az atmoszféra is. Tényleg ha már csak rá gondolok, libabőrös leszek. Bízom benne, hogy most már sikerült annyi kilométert megtenni az autóval, hogy erős eredménnyel bizonyítsak magamnak és természetesen a csapatnak."

HMDP - Jari Huttunen/Antti Linnaketo (#38 Hyundai i20 R5)

  • A páros idén negyedik alkalommal rajtol el a WRC2-es mezőnyében
  • Tavaly a legjobbak lettek az R5-ösök mezőnyében, idén újból a dobogó legfelső fokát célozzák meg

Huttunen: "Nagyon örülök, hogy a hazai rajongók előtt a Hyundai színeiben bizonyíthatok. Ezek azok a versenykörülmények, melyeken egyértelműen otthon érzem magam, így természetesen szeretném a lehető legjobb pozíciót elcsípni. A Hyundai csapatától rengeteget tanultam, melyet Finnországban szeretnék megmutatni és kamatoztatni. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen versenyképes mezőny jött össze a WRC2-es kategóriában Finnországra, de reméljük a legjobbakat."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33