l1
l2


 

Megújult Fiestával támad a Ford

Július 25.
Felszállásra készen áll az M-Sport Ford csapata a nagy pihenés után – Malcolm Wilson egyesülete továbbra sem veszített lelkesedéséből, és három versenyzővel utaznak Finnország középső részére. Sebastien Ogier, Elfyn Evans és a hazai színeket képviselő Teemu Suninen hozhat július utolsó hétvégéjén értékes konstruktőri pontokat a márkának. 

Második felvonásához érkezik a rali világbajnokság idei küzdelme – az M-Sport Ford egyesülete a bajnokság második helyéről várja a folytatást, bízva abban, hogy tiszta lappal kezdve egy határozottabb eredménnyel tudhatja le a 2018-as évet. A legtöbbet a csapat a Sebastien Ogier / Julien Ingrassia párostól remél, akik immáron hatodik bajnoki címükre pályáznak. A francia páros jelenleg az összetettbeli második helyen toporog, így nagyon oda kell tenniük magukat, ha tényleg eredményes szezon részesei szeretnének lenni. Az autón nem igen fog múlni a dobogó – a Fiesta egy új aero csomaggal érkezik Finnországba, ahol különösen fontos lesz az újítás, hiszen a  magabiztos repkedések majdnem egyenlőt jelentenek a futamgyőzelemmel. További módosítás a Fiestán még a hátsó lökhárító és a diffúzor újragondolása, mely fejlesztések rámutatnak arra, hogy a Fiesta mérnökei nem ülnek a babérjaikon. Az EcoBoost motoros fenevadat Ogier mellett még Elfyn Evans, és a hazai rajongók legnagyobb örömére Teemu Suninen irányíthatja, akik közül egytől-egyig mindenki esélyes lehet egy erős élmezőnybeli pozícióra.

MALCOLM WILSON: "Hosszú szünet áll most mögöttünk, de nem sokat fordítottunk pihenésre - mérnökeink szinte éjt nappallá téve dolgoztak az új aero csomagon, hogy Finnországra tökéletes legyen az autó e tekintetben. Ez ugyan csak egy apróság az autón, de úgy gondolom, mindenképp sokat jelent ilyen szoros küzdelmek közepette.

A szezon második felében az a célunk, hogy mindhárom kategóriában, a versenyzői, a navigátori és a konstruktőri bajnokságban is csökkentsük a különbségeket. Mindent el fogunk követni a siker érdekében, és ezt nem csak Finnországban, hanem a következő futamokon is szeretnénk megvalósítani.

Mindannyian tudjuk, hogy erős lesz a verseny, de a Fiesta tavaly rendkívül jól teljesített, és három versenyzőnk van, akik képesek harcolni a legmagasabb eredményekért. Sebastien korábban nyerni tudott északon, míg Elfyn tavaly másodikként végzett, és Teemu-ról sem szabad megfeledkeznünk, aki keményen ostromolta a dobogót tizenkét hónappal ezelőtt. Kíváncsian várom, a hétvégén mit tudunk majd összehozni."

NESTE RALLY FINLAND – A MURVÁS GRAND PRIX
Az FIA rali világbajnoki naptárában a leggyorsabb esemény címét érdemelte ki a finn rali. A gyors utakat hatalmas ugratók színesítik, és a párosnak a legmagasabb pontosságot igénylő technikai felkészültségre kell törekednia a siker érdekében. Az itinerek tökéletessége és az egymás közötti bizalom a finn futam kulcsa. A hétvégén 23 gyorsasági szakasz várja majd a párosokat 317.26 versenykilométerrel, mely csütörtökön estétől egészen vasárnap kora délutánig kerül elosztásra.

SEBASTIEN OGIER / JULIEN INGRASSIA
A nyári szünetben felfrissült Sebastien Ogier és Julien Ingrassia készen áll a bajnoki harc megújítására. A francia versenyző legutoljára a Goodwood fesztivál nézőközönségét szórakoztatta a Fiesta WRC-vel, ám most újból komoly eredmény reményében ülhet vissza az autóba. A francia duó 2013-ban a finn futam legjobbja volt, és az elsőség mámorát újból szeretné átélni.
Rajthoz állások száma: 10
Legjobb eredmény: 1. (2013)

Ogier: "Jól jött ez a kis szünet, kellett a feltöltődés a család és a barátok körében. Most azonban készen állok a folytatásra, és bizakodva várom Finnországot

Ez egy olyan futam, melyet nagyon sokan kedvelnek, ami nem véletlen – versenyzői szemmel is megértjük őket. Itt olyan légkör van az ugratóknak köszönhetően, melyet sehol máshol nem tapasztalhatunk.

A szezon leggyorsabb eseménye következik, ahol nagyon fontos a megfelelő koncentráció és precizitás. A verseny rendkívül erős lesz, de az M-Sport és a Ford Performance mérnökei, tervezői fáradhatatlanul dolgoztak annak érdekében, hogy a lehető legjobb helyzetben lehessünk július utolsó hétvégéjén. Van néhány aerodinamikai frissítés az autó hátulján, amely reményeink szerint a teljesítmény szempontjából megadja a kellő pluszt, így biztosak vagyunk benne, hogy a legjobb eredményért küzdhetünk.

Tudjuk, hogy az autó tavaly erős volt, és jó érzésünk volt az elmúlt heti teszteken, de ez egy olyan állomás, amely nem bocsátja meg a legkisebb hibákat sem. Célunk a legformánkat hozni, és a lehető legtöbb pontot begyűjteni."

ELFYN EVANS / DANIEL BARRITT
Evans számára nem feltétlen pihenésről szólt a nyári szünet – a walesi fiú a Fiestától a hat hét alatt sem tudott elszakadni, hiszen a modell ST változatát ajánlgatta  és versenyezgetett egy sóbánya gyomrában. Ezt követően a Goodwood fesztivál következett, ahol navigátorával közösen voltak jelen, és válaszoltak kézséggel a nézők minden apró kérdésére. Most azonban egy olyan esemény következik, mely a páros számára mindig is kedvezően alakult – bíznak abban, hogy a jó sorozatot megtartva sikerül behúzni a dobogót.
Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 2. (2017)

Evans: "Nagyon régnek tűnik a versenyzés élménye, mindazok ellenére, hogy csak hetekről beszélhetünk. Nem sok idő jutott pihenésre, hiszen a PR munkák szépen kitöltötték a napokat, melyek elvállalását természetesen utólag sem bántam meg.

A Fiesta ST bemutatása mellett a Goodwood fesztivál volt a menetrend, melyek miatt egy pillanatra sem kellett megválnom a Fordtól és a RedBulltól. Az élmények fantasztikusak voltak, most pedig készen állunk, hogy felvegyük újra a harcot a mezőnnyel Finnországban. Borzasztóan várom a rajtot, hiszen egy olyan helyszínről beszélhetünk, ahol a nagy sebesség a technikai jelleggel kombinálva hihetetlen élményeket ad, és ha jó ritmust kapsz el, az valami fantasztikus érzés.

Tavalyról jó érzéseink vannak, és tudjuk jól, hogy egy apró hiba is végzetes lehet. A verseny erős lesz, törekednünk kell a tökéletességre, hiszen egy erős eredménnyel szeretnénk gyarapítani finn tapasztalatainkat."

TEEMU SUNINEN / MIKKO MARKKULA

A finn rajongók legnagyobb örömére a Ford csapatában is lesz olyan versenyző, akinek szoríthatnak – Teemu Suninen a tizenkét hónappal ezelőtt elért sikerek után idén újból megmutathatja potenciálját Jyvaskyla erdeiben. A hétvégén dobogón szeretnének végezni, és ezért megpróbálnak majd mindent elkövetni.
Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 4. (2017)

Suninen: "Egy nagyon jó teszttel hangolódtunk a finn ralira, és ennek fényében mondhatom, hogy magabiztosan készen állunk a hétvégére. Több, mint 200 kilométert tehettünk meg a felkészülés alatt, mely érzésem szerint jól sikerült. Nagyjából hasonlóak a beállításaink a csapattársakkal, és az autó is gyorsnak tűnik,így a küzdelem garantált.

A tavalyi emlékek nagyon megmaradtak bennem Finnországról, és idén még jobban szeretnék bizonyítani, tanulva az akkori hibákból. Megpróbáljuk a legjobb formánkat hozni, bízva abban, hogy meglehet a dobogó."

(x)

 

 

 

 

 

 

 

 

33