l1
l2


 

Tanak és Ostberg harcol az élen Finnországban

Július 28.
Parázs csatát vívott az első helyért a Neste Oil Rally Finland első versenynapján a Toyota és a Citroen, Ott Tanak és Mads Ostberg mögött Jari-Matti Latvala zárt harmadikként.

A szokásoknak megfelelően idén is csütörtök délután rajtolt a Világbajnokság leggyorsabb versenye, nyitásként egy 2,3 km-es pályát leküzdenie a mezőnynek. Pénteken aztán beindult a buli, délelőtt öt, délután hat gyorsasági szakasz alkotta az első teljes versenynapot.

A rali első versenynapját a pályákon a harmadik helyről rajtoló Toyota versenyző, Ott Tanak nyerte, aki már a csütörtöki nyitószakaszon elfoglalta az első helyet. A pénteki nap is az észt fiú sikerével indult, azonban a negyedik gyorsasági szakaszon már a shakedown leggyorsabbja, Mads Ostberg állt az élen, azonban az ebédszünetre már Tanak tért vissza az első helyre.

Kettejük parázs csatája a nap második felében is folytatódott, Ostberg rögtön a második kör első szakasza után visszavette az első helyet, melyet a kilencedik szakaszik tudott megőrizni, ekkor ismét jött Tanak, aki visszavette a vezetést és a nap végéig meg is őrizte azt, a folytatásban 6,8 másodperces előnnyel gazdálkodhat.

A nap végi dobogó harmadik helyére legjobb finnként Jari-Matti Latvala érkezett, a Toyota így két autóval képviselteti magát az első háromban, Latvala hátránya azonban már több mint 23 másodperc élen álló csapattársával szemben.

A világbajnok cím aspiránsainak csatájából pénteken a címvédő Sebastien Ogier került ki győztese, aki az összetett hatodik helyről várja a folytatást, az ponttáblázat éllovasa, Thierry Neuville csak a tizedik helyen szerénykedik.

A dobogósok mögött a Hyundai új-zélandi reménysége, Hayden Paddon következik, aki a finn Teemu Suninennel csatázott pénteket, kettejük között 10 másodperc a különbség az első nap után. A WRC2-ben a tinisztár, Kalle Rovanpera áll az élen, akit két honfitársa, Eerik Pietarinen és Jari Huttunen (Hyundai) üldöz. A mezőny egyetlen magyar párosa, Szabó Zoltán és Szabó Krisztián az abszolút 43. és kategóriája 18 helyén teljesítette az első 11 gyorsaságit.

A Neste Oil Rally állása az 1. nap után
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:04:14.9
2. Mads Ostberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC +5.8
3. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +23.1
4. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +36.4
5. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +46.1
6. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +58.9
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +1:01.1
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +1:01.4
9. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +1:34.1
10. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC...
43. Szabó Zoltán/Szabó K., Skoda Fabia R5 +18:30.6 …

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33