l1
l2


 

Tanak nyerte a Finn Rallyt

Július 30.
Ott Tanak szezonbeli második futamgyőzelmével zárult az idei Finn Rally, az észt fiú maximális pontszámmal zárta a versenyhétvégét, így felzárkozott az éllovasokhoz a bajnokságban. A második helyen Mads Ostberg, a harmadikként Jari-Matti Latvala érkezett célba.

A pénteki szoros csata után szombaton elkezdett kikristályosodni a kép a finn VB futamon, Ott Tanak sorra nyerte a gyorsasági szakaszokat és már a nap felénél meglépett az őt üldöző Mads Ostberg elől. Ostberg ugyan nyomta a gázt becsülettel, de mindez "csak" arra volt elég, hogy a másik toyotás Jari-Matta Latvalát kicsit lerázza magáról.

A szombati nap második fele leginkább a harmadik toyotásról, a futam címvédőjéről szólt, Lappi a négyből három szakaszt megnyerve felzárkózott a dobogósok mögé az abszolút negyedik helyre, Latvala pedig öt másodperce zárkózott fel Ostberg mögé. Mindeközben a világbajnoki ponttáblázat első két helyezettje őrizte helyét a mezőny második felében, Sebastien Ogier az abszolút hetedik, Thierry Neuville az abszolút tizedik helyen zárta a rali második versenynapját.

Vasárnap elsősorban arra számíthattunk, hogy Latvala és Ostberg csatája tovább folytatódik, de szombati teljesítménye után Esapekka Lappi szerette volna megcsípni az egyik dobogós helyezt. A fiatal finn hamar támadásba lendült is lendült, csakhogy a nyitó szakaszon túlvállalta magát és az erdőben kötött ki a Yaris WRC-vel. Jari-Matti Latvala és Mads Ostber között a Power Stage-ig megmaradt az öt másodperces különbség, így az extra pontok mellett a futam végi dobogós helyek sorsáról is a záró szakasz döntött.

Melyen végül az egész hétvégén parádésan autózó Ott Tanak szakaszgyőzelmével nyomatékosította, hogy Finnországban idén is a Toyota az úr, az észt pilóta így maximális pontszámmal zárta a hétvégét. Ennek, na és Ogier és legfőképp Neuville halványabb hétvégi teljesítményének köszönhetően, Tanak visszakapaszkodott a ponttáblázat élmezőnyébe, hátránya az élen álló Neuville-lel szemben 46, Ogierrel szemben pedig 25 pontra csökkent.

Bár az első helyet nem sikerült megszereznie, Mads Ostberget így is győztesként ünnepelte a Citroen, a norvég versenyző ugyanis sikerrel verte vissza Latvala támadását és a második helyen fejezte be az idei Finn Rallyt, így a 2016-os Mexikó Rally után tért vissza a pódiumra. A francia csapat nehéz első féléven van túl, azonban Ostberg második helye fontos visszaigazolás a csapat számára, hogy jó úton járnak.

Jari-Matti Latvala ugyan bízott benne, hogy hazai pályán megszerezheti a futamgyőzelmet, de így is volt minek örülnie, hiszen a szezonnyitó Monte Carlo Rally után állhatott fel újra a pódiumra. A szezon során először nem állhatott Hyundai versenyző a dobogón, a csapat legjobbja ráadásul a rövidebb szünet után visszatérő Hayden Paddon lett. Sebastien Ogier a záró szakaszon megelőzve csapattársát, Teemu Suninent, zárt az abszolút ötödik helyen, míg Suninen mögött a Ford harmadik versenyzője Elfyn Evans következett. Craig Breen ezúttal a nyolcadik helyet szerezte meg, míg Thierry Neuville a kilencedik helyen érkezett célba.

A WRC2-ben taroltak a finnek, a futamgyőzelmet Eerik Pietarinen szerezte meg egy Skodával, mögötte honfitársa, a Hyundai tehetséggondozó program pártfogoltja, Jari Huttunen következik a második helyen, míg a dobogó harmadik fokára az M-Sport Fiestáját hajtó brit Gus Greensmith állhatott fel. A sors nem volt kegyes a fiatal finn reménységhez, Kalle Rovanperahoz, a Skoda pártfogoltja ugyanis 23 megrendezett gyorsasági szakaszból 16-ot megnyert, a szombati utolsó szakaszon azonban becsúszott egy apró hiba így végül csak a negyedik helyen érkezett célba.


Fotó: MGR Images

A mezőny egyetlen magyar párosa sikerrel teljesítette a távot, Szabó Zoltán és Szabó Krisztián az abszolút értékelés 31, és kategóriájuk 13. helyén érkeztek célba.

A Neste Oil Rally végeredménye
1. Ott Tanak/M. Jarveoja , Toyota Yaris WRC 2:35:18.1
2. Mads Ostberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC +32.7
3. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +35.5
4. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +1:35.6
5. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +2:15.0
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +2:19.2
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +2:29.5
8. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +3:08.4
9. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +3:51.8
10. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +8:37.4...
31. Szabó Zoltán/Szabó K., Skoda Fabia R5 +18:30.6 …

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33