l1
l2


 

Tanak: "Csapatmunka eredménye a győzelem!"

Augusztus 2.
Valóságos népünnepéllyel ért véget a világbajnokság finn futama - Ott Tanak hétvégi győzelmével nemcsak az észt szurkolók számára okozott feledhetetlen pillanatokat, hanem a hazai pálya előnyeit élvező Toyota Yaris WRC-nek is megadta azt, amire a márka vágyott.

Mesterien tudtad le a hétvégét, Ott. Minden egyes nap végén megemlítetted, hogy ennél tökéletesebb már nem is lehetne. A csapatod finn, és te sem állsz messze az országtól, hogy érzed magad egy ilyen eredmény után?

Tanak: "Az utolsó versenynapon a powerstage volt az, ami annyira nagyszerű volt, hogy alig hiszem el. Valójában a pénteki gyorsok voltak azok, melyek a legnehezebbek voltak. Egészen sokat kellett a pályákon takarítanom, mely várható volt, hiszen minden egyes nap száraz időjárással találtuk szembe magunkat. Volt egy kereszteződés, ahol megállt az autó, ott egy kis időt bennhagytunk, de tényleg mindent megpróbáltam menteni. Ezután szombaton sikerült egy rést felállítanunk a többiekkel szemben, amit sikerült szépen meg is tartanunk. A győzelem mellé járó pont mellé a powerstage elsőség külön öröm a számunkra."

Ahhoz, hogy egy ilyen magabiztos utolsó kilométeres teljesítményt mutass fel, tudjuk jól, hogy egy nyugodt autózás szükséges. Mindenki szerette volna a pozíciódat, te azonban tényleg stressz nélkül álltad a sarat.

Tanak: "Nagyon nagy volt a nyomás már a rajt előtt is, de a felkészülés olyan jól sikerült, hogy tudtuk, milyen erőkkel rendelkezünk. Nyilvánvalóan nagy segítségünkre volt a három tesztnap, illetve az észt futamon való rajthoz állás, mely megerősített minket abban, hogy az autó teljesen testre lett szabva a finn utakra. Sokat dolgoztunk a csapattal, és igyekeztünk mindent megtenni, nagyon mélyen a részletekbe menni, hogy meggyőződjünk arról, itt is versenyképesek lehetünk, melytől mindenki sokat vár, ahogy a hazai versenyen.  Természetesen tudom, hogy ez az állomás a csapattársaimnak kulcsfontosságú volt, ám lehet pont a nagy nyomás miatt volt nehezebb dolga Jari-Matti-nak és Esapekka-nak. A győzelemért eséllyel indultunk, szerencsére minden úgy alakult, ahogy szerettük volna, és ez az első hely a csapatmunka eredménye."

Nem tűntél aggódónak egész hétvégén, bár volt pár perc, mikor figyelned kellett a szervokormányra. Mennyire okozott ez problémát számodra?

Tanak: "Valójában nem estem kétségbe, tudtam, mi történt. Volt egy oldalirányú ugratásom, ahol egy kicsit a Yaris oldala kapott, és Martin oldalára nehezebb volt befordulnom. Tehát alapvetően hatalmas nagy gondot nem okozott, figyelni kellett, így pedig tudtam kezelni a helyzetet. Időben nem jöttek ránk a többiek, így abszolút nem lehet egy szavam sem az autóra. Minden tökéletesen működött, nagyon boldog voltam most Finnországban. A győzelemhez pontosan ez a bizalom kellett szerintem."

Utoljára 2003-ban Markko Martin győzelmekor láthattuk szinte egész Észtországot a finn pályák mentén. Átérzed, hogy a most megszerzett első hely egyfajta mágia is?

Tanak: "Nagyszerű érzés olyan futamot nyerni, ahol Markko a legjobb tudott lenni. Mivel ő az én mentorom és jó barátom, ez egy nagyon különleges dolog, és az összes rajongómnak is köszönettel tartozom, akik bíztak bennem és bíztattak engem. Bevallom őszintén volt bennem egy mindent vagy semmit érzés, hiszen ez most tényleg az a futam volt, ahol nyerni szerettem volna. Némi nyomás volt rajtam, de bőven segített a sok támogatás."

Az esemény előtt azt mondtad, nem gondolsz egyelőre a bajnoki címre. Akkor még matematikailag volt képben az elsőség, most azonban szép számban gyűjtöttetek pontokat. Még mindig nem lebeg a szemed előtt az első hely lehetősége?

Tanak: "Igen, már sokszor mondtam, és még mindig nagyon messze a vége, úgyhogy azt hiszem, nincs értelme álmodni a címről, ezért még mindig folytatnunk kell ugyanazt a teljesítményt. Augusztusban Németországba megyünk, és igyekszünk tökéletesen autózni majd, csak úgy, mint a következő török futamon, és így tovább. Ugyan szereztünk harminc pontot, de azért Thierry és Seb még bőven előttünk vannak. Elsődleges cél, hogy minden alkalommal a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból, aztán meglátjuk, mire lesz elég."

Martin, milyen érzés volt a finn dobogó legtetejére felállni?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Természetesen nagyszerű érzés! A powerstage után pont azt beszéltük Ott-tal, hogy ez a legértékesebb pódiumos eredményünk, hiszen rengeteg szurkolónk ünnepelhetett közösen velünk."

Ez a hétvége akkor hatalmas élménnyel gazdagított.

Jarveoja: "Ott tökéletesen autózott, és az autó is a lehető legjobb formában volt. A csapat végig segített nekünk, így minden tekintetben páratlan hétvégén vagyunk túl."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33