l1
l2


 

Tanak vezet a Német Ralin

Augusztus 18.
Címvédőhöz méltó autózással, Ott Tanak zárta az élen a Német Rali első versenynapját. A rali tavalyi győztese a nap hat gyorsasági szakaszából ötöt megnyert, így kissé meglépett legfőbb vetélytársai, Sebastien Ogier és Thierry Neuville elől, akik a második és a harmadik helyről várják a folytatást.

A csütörtöki shakedown-on aratott győzelme után Ott Tanak a folytatásban is dominált a német VB futamon, ugyanis már a csütörtök esti nyitó szuperspeciál szakaszon elfoglalta az első helyet. A WRC-s versenyzők nem kifejezetten rajongtak a nézők szórakoztatására rendezett szakaszért, amit jól példáznak az időeredmények is, Tanak mögött két R5-ös Skoda következett a második harmadik helyen, Kalle Rovanpera egy tizeddel, Ole Christian Veiby pedig két tizeddel maradt el a szakaszgyőztes idejétől.

Pénteken aztán beindult a buli és az első igazi Sebastien Ogier szerezte meg a szakaszgyőzelmet, amivel át is vette a vezetést az összetettben. Ezt követően azonban jött Tannak, aki a hátralévő öt gyorsasági mindegyikén abszolút időt autózott és a nap végére 10 másodperc felé növelte előnyét az első helyen.


"Úgy érzem szinte tökéletes napunk volt."' - összegzett Tanak a nap végén. "Jól ment a vezetés az autó pedig nagyon jól működött. Minden új volt, ezzel az autóval ilyen különleges pályákon még nem mentem, de gyorsan alkalmazkodtam, sikerült már a nyitó szakaszon elkapni a ritmust és egész nap keményen nyomtam. Az ebédszünetben leesett eső még nehezebbé tette a délutáni pályákat, minden kanyarban teljesen más volt a tapadás, de tiszta körünk volt, nem hibáztunk. Szombaton egy egészen másik nap következik, de a célunk nem változik."

A második helyről Sebastien Ogier várja a folytatást, aki számára jó hír, hogy a vb címért folyó versenyben maga mögött tudta tartani Thierry Neuville-t. Ogier alapvetően elégedetten zárta a napot, hátránya abszolút ledolgozható, azonban még Neuvilleről sem szabad megfeledkeznie, hiszen a belga hátránya is csak 15 másodperc.

A negyedik helyre az M-Sport walesi pilótája, Elfyn Evans kapaszkodott fel, aki egy kicsit álmosan kezdett, a kilencedik helyről indította meg a támadást a dobogóért. Evans azonban nem érezheti magát biztonságban, mivel Jari-Matti Latvala egy, Dani Sordo és Esapekka Lappi pedig 5-5 másodperccel lemaradva követik. A nyolcadik helyért Craig Breen és Andreas Mikkelsen harcol, pénteken kettejük között mindössze egyetlen másodperc döntött az ír fiú javára, míg Teemu Suninen magabiztosan őrzi az utolsó pontszerző helyet.

A WRC2-ben a cseh Jan Kopecky uralja a mezőnyt, aki több mint 20 másodperccel vezet a Citroen C3-mal versenyző Yoann Bonato előtt, akit Eric Camilli követ a harmadik helyen egy Fiestával.

A Német Rali állása az 1. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 59:22.6
2. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +12.3
3. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +27.4
4. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +37.8
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +38.8
6. Dani Sordo/C. Del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +42.7
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +42.8
8. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +58.0
9. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +59.0
10. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +1:21.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33