l1
l2


 

Tanak: "Csak a következő versenyre koncentrálunk"

Augusztus 22.
Eddig kétség kívül Ott Tanak-ra volt a legjobb hatással a nyári szünet, a Toyota észt versenyzője előbb a finn murván, majd a német aszfalton is utolérhetetlen volt, amivel egyértelműen visszatért a bajnoki cím esélyesei közé, de a Tanak továbbra is csak az előtte álló feladatra összpontosít

Ott, zsinórban második győzelmednek örülhettél. Finnországban murván bizonyítottál, míg Németországban az aszfaltot hódítottad meg. Mekkora kihívás volt ez az első hely a számodra?

Tanak: "Kemény és nehéz hétvége áll mögöttünk. Az első pillanattól kezdve hatalmasat csatáztunk Seb-bel (Ogier). Nagyon jött rám, de bevallom őszintén, hogy a szőlők közötti utak nagyon bejöttek nekem, élveztem rajta versenyezni. Szombaton reggel kicsit lassabban kezdtünk, nem éreztem annyira az autót. Biztos vagyok benne, hogy ezt Seb látta, és elkezdte nyomni neki. Ezután össze kellett szednem magam, és mindent beleadni, mert meg akartam tartani az első helyet A napközbeni szerviz jól jött, picit állítottak a srácok az autón, és utána megint mondhatni kedvünkre versenyeztünk. Én magabiztosabb lettem a délután, Seb pedig elkövetett egy apró hibát, így egy fokkal nagyobb lett a különbség közöttünk."

Megkönnyebbültél, amikor láttad, hogy már nincs annyira rajtad időben Sebastien Ogier?

Tanak: "Igen, határozottan. Ő lehet a legjobb versenyző, de ha le kell vadászni az előtte állót, akkor már jobban elgondolkodik a dolgokon. Tényleg élveztem ezt a harcot. Minden egyes szakaszon közel tudtunk lenni egymáshoz, szinte csak tizedek választottak el. Az autóban bíztam, és ez nagyon sokat jelentett most. Nagyon örülök ennek az eredménynek, és köszönöm a csapatnak a támogatást."

A célod most az, hogy a következő futamokon a legjobb formádat hozd, és amit csak tudsz, győzelemmel fejezz be. Ugyan a powerstage-re már komoly előnnyel érkeztél, de azért az utolsó szakasz pontjai is sokat jelenthetnek a későbbiekben. A plusz öt pont ugyan nem hozzád került, de azért a második idővel négyre szert tudtál tenni. Azért megpróbáltál mindent megtenni az utolsó kilométereken is?

Tanak: "Megpróbáltam tényleg mindent, de a tempósabb részeken valahogy picit bátortalanabb voltam. Ebben a helyzetben már tényleg nagyon nehéz mindent egy lapra feltenni. Keményen nyomtam neki, de próbáltam a határon belül maradni. Talán annyit mégsem adtam bele, mint Thierry. Lehet ez volt a kulcsa, mert itt azért egy tized is rengeteget jelenthet. Seb azonban nagyon ügyes volt, első lett."

A bajnokságban csatában vagy, közelebb kerültél ezzel a győzelemmel Seb-hez. Ez az eredmény megváltoztatja a gondolkodásodat, vagy csak az egyes eseményekre koncentrálsz?

Tanak: "Jó látni, hogy a helyes irányba haladunk, de azért messze még az év vége. A célom maradt ugyanaz, mint eddig: minden futamon a legjobb formámat szeretném hozni. Most a következő eseményre kezdek koncentrálni, mely Törökország lesz. Egy hosszabb teszttel fogunk készülni, mely során bízom benne, hogy a lehető legjobban rá tudunk hangolódni a versenyre. Ez egy olyan futam lesz, amit szinte egyikünk sem ismer, ezért az újdonság erejével fog hatni."

Martin, először is gratulálok a második győzelemhez. Azért ennél jobb szülinapot nem is kívánhattál volna magadnak. Ma este duplán lehet ünnepelni – boldog vagy?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Igen! Zsinórban második győzelmünket ünnepelhettük. Ez a srác itt mellettem (Tanak) nagyon kedves születésnapi ajándékkal lepett meg. Jól jött ez a győzelem nemcsak nekünk, hanem a gyártói bajnokságban is segítette a Toyotát. Németország sohasem könnyű, ugyan aszfaltról beszélünk, de a felhordások miatt szinte minden kanyar poros volt."

Mi a helyzet a nyomással? Ott említette, hogy érezte Seb közeledését. Volt feszültség az autóban emiatt?

Jarveoja: "Nem, én személy szerint nem éreztem semmilyen nyomást, nyugodt tudtam maradni verseny közben is."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33