l1
l2


 

Lukjanuk nyerte az első napot a Barumon

Augusztus 26.
Alekszej  Lukjanuk sikerével zárult a Barum Rally első versenynapja. A második idő Jan Kopecky neve mellé került, míg a harmadik helyről Nyikolaj Grijazin várja a folytatást, akit Dani Sordo üldöz. A magyarok legjobbja, Botka Dávid kitartóan halad a cél felé.

Izgalmakkal teli első versenynapot tudhattak le a Barum Rally idei felvonásának résztvevői. Az eseménynek központot adó Zlín városában valójában már pénteken este megkezdődött a harc az idővel a nézőcsalogató és egyben nézőbarát esti gyorsasági szakasszal. Az éjszakai fények nemcsak a látvány céljából voltak fontosak, hanem valójában már a futam legelső gyorsasági szakaszát is jelentette, mely ugyan csak pár perccel, de meghatározta a szombati napot. Természetesen nem rajtsorrendben, hiszen azt a rajtceremónia előtt már megharcolták egymással a párosok a kvalifikációs szakaszon futott időeredmények alapján, hanem olyan módon, hogy kinek honnan kell felzárkóznia, ha bizonyítani szeretne.

Szombaton bejött, amitől a legtöbben tartottak – szinte évek óta jó idő járt a Barum résztvevőire, ám idén okozott bőven fejtörést a párosoknak a sok eső és sár. A hétvége első napjára nyolc gyorsasági került betervezésre, melyek a Ford Fiesta R5-össel rajthoz álló Alekszej Lukjanuk-nak kedveztek a legjobban. Az orosz szinte hidegvérrel autózott végig a vizes, felhordásos szakaszokon, és határozottságának meg is lett az eredménye – közel 17 másodperccel várja a legelőkelőbb pozícióból a vasárnap reggeli folytatást. „Érdekes szombatot tudhattunk le." - kezdte beszámolóját Lukjanuk. "Próbálok nem sokat felvállalni, inkább a biztosra megyünk, minthogy mindent egy lapra feltegyünk. Valójában az időjárás is érdekes, és nem mindig tudjuk, mi lenne a jó gumiválasztás. Remélem, vasárnap hasonló jó élményekkel gazdagodhatunk."

A második helyen jelenleg a hatszoros Barum futam győztese, Jan Kopecky toporog. A Skoda versenyzőjének akadtak bőven gondjai a mai napon - kezdésnek GPS gondok merültek fel, majd a délelőtti és délutáni körben is bekapott egy-egy defektet, így mindezek fényében nagyon is jó ez a második időeredmény. A harmadik pozíciót birtokló Nyikolaj Grijazin hasonló időkülönbséget gyűjtött össze a nap végére. A lett fiú elmondása szerint közel tökéletes napot élhetett át, és bízik abban, hogy a dobogót sikerül megtartania a célig.

A Hyundai spanyolja, Dani Sordo egy negyedik idővel fordulhat rá a vasárnapra. A világbajnokság résztvevője nem csak pozitív élménnyel gazdagodhatott, hiszen egy defekt mellett egy megforgás is másodpercekkel hátráltatta őt versenytársaival szemben.

A magyarok közül Botka Dávid és Mesterházi Márk szerepel a legjobban. Valójában a magyar fiúk már annak is örülhetnek, hogy versenyben vannak, az pedig még nagyobb öröm, hogy a legjobb tizenöt között várhatják a vasárnapi rajtot. Herczig Norberték például az ötödik gyorson kerültek árokba a bokrok közé, míg hasonló sorsra jutottak Csomós Miklósék és Német Lászlóék is.

A Barum Rally állása az első nap végén:
1. Lukjanuk Alekszej /Arnautov Alekszej Ford Fiesta R5 1:10:18.7
2. Kopecky Jan/Dresler Pavel, Skoda Fabia R5 +16.8
3. Grijazin Nyikolaj/Fedorov J., Skoda Fabia R5 +33.2
4. Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 R5 +50.5
5. Jakes Miroslav/Machu Petr, Skoda Fabia R5 +1:01.0
6. Mares Filip/Hlousek Jan, Skoda Fabia R5 +1:33.6
7. Kreim Fabian/Christian Frank, Skoda Fabia R5 +1:44.9
8. Tarabus J./Trunkát Daniel, Skoda Fabia R5 +1:55.2
9. Ingram Chris/Whittock Ross, Skoda Fabia R5 +2:02.4
10. Magalhaes B./Magalhaes Hugo, Skoda Fabia R5 +2:50.7
15. Botka Dávid/Mesterházi M., Skoda Fabia R5 +6:00.4...
31. Érdi T./ Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +8:59.9...
35. Klausz Kristóf/Csányi Botond, Peugeot 208 R2 +9:55.9...
48. László Martin/Zsiros Gábor, Peugeot 208 R2 +14:44.8...
95. Csomós Miklós/Nagy Attila, Peugeot 208 R2 +49:47.0...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33