l1
l2


 

Kopecky hetedszer nyerte a Barum Rallyt

Augusztus 27.
Pályafutása során hetedszer is megnyerte a Barum Rallyt Jan Kopeck, a Skoda gyári pilótája egy hét leforgása alatt nyert VB és Futamot is az R5-ös Fabia-val. A második helyre a bajnoki cím nagy esélyese, Alekszej Lukjanuk érkezett, míg a Dani Sordo a dobogó harmadik fokán zárt. Botka Dávid a tizennegyedik, míg ifjabb Érdi az ERC2-es kategóriagyőzelmet zsebelte be.

Rekordszámú győzelemmel büszkélkedhet Jan Kopecky a Barum Rally tekintetében – a Skoda Motorsport cseh versenyzője egészen határozott és megfontolt versenyzést mutatott fel a hétvégén, melynek meg is lett az eredménye.

A nagy vetélytárshoz, Alekszej Lukjanukhoz szépen lassan közeledett, és három szakasszal a futam leintése előtt magához ragadta a legelőkelőbb pozíciót, melyet sikeresen megtartott egészen a kockás zászlóig. A gumiválasztás kulcsfontosságú pontja volt a hétvégének, és pont ez volt az, amiben Kopecky tudatosan hozta meg a választásokat – az utolsó gyorsra például a cseh a legnagyobb mellszélességgel bevállalta a száraz időre való gumikat mindazok ellenére, hogy egész hétvégét az eső jellemezte. A többiek azért maradtak a megszokottnál, és a vizes aszfaltra való keverékkel tudták le az utolsó kilométereket. A Skoda versenyzője lényegében nem vesztett semmit merészségével - ugyan a harmadik időt csípte el az utolsó Kasava részen, Lukjanuk mögötte érkezett, így a győzelem már nem is lehetett kérdéses. "A zárórész tiszta víz volt, nem igazán slick gumiknak való felület volt ez.” - összegezte döntését Kopecky. "Az egész hétvégét átgondolva nagyon sok izgalmas perceken vagyunk túl, nem volt egyszerű a verseny. Nagy köszönettel tartozom navigátoromnak, Pavelnek, a csapatnak és természetesen a nézőknek."

A dobogó középső fokát az orosz színeket képviselő Alekszej Lukjanuk foglalta be. A Ford Fiesta R5-öst terelgető versenyző egész hétvége alatt megfontolt autózással próbált a győzelem felé hajtani, ám ez a második idő sem rossz. Sőt! Az összetettbeli ponttáblán 36 pontra növelte előnyét azzal a Bruno Magalhaes-sel szemben, aki a cseheknél a kilencedik helyre elegendő időt tudta csak összehozni.

Harmadik helyre a Hyundai Motorsport versenyzője, Dani Sordo érkezett, aki augusztus utolsó hétvégéjére egy i20 R5-öst foglalhatott be. A spanyol versenyző nagyon komoly csatákat élt át, és valójában a végeredmény tekintetében is igen szoros küzdelemben tartotta meg a dobogó legalsó fokát - mindösszesen három tizeddel maradt el mögötte a csehek egyik kedvence, Miroslav Jakes.

Nyikolaj Grijazin számára összetettben az ötödik hely jutott, ám az U28-asok kategóriájában a legjobb lehetett. A lett fiúnak nem kell szomorkodnia, hiszen az erős kezdés után egy kitartó versenyzéssel szépen bizonyított az Európa Bajnokság legerősebb mezőnyét felvonultató futamon.

Magyar tekintetben sajnos több kiesővel is kalkulálhattunk a szombati napon, ám akadtak még srácok, akik állták a sarat vasárnap is. Botka Dávid egy összetettbeli tizennegyedik hellyel gazdagodott, míg ifjabb Érdi Tibor nemcsak a zlíni kategóriagyőzelemnek örülhet, hanem a 2018-as ERC2-es bajnoki címnek is, melynek már másodszor lehet a tulajdonosa.

A 2018-as Barum Czech Rally Zlín végeredménye:
1. Kopecky Jan/Dresler Pavel - Skoda Fabia R5 2:07:47.2
2. Lukjanuk Alekszej/Arnautov Alekszej - Ford Fiesta R5 +7.5
3. Sordo Dani/Del Barrio C. - Hyundai i20 R5 +53.6
4. Jakes Miroslav/Machu Petr - Skoda Fabia R5 +53.9
5. Grijazin Nyikolaj/Fedorov J. - Skoda Fabia R5 +1:13.2
6. Kreim Fabian/Christian Frank - Skoda Fabia R5 +1:58.2
7. Tarabus J./Trunkát Daniel - Skoda Fabia R5 +2:14.0
8. Ingram Chris/Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +2:27.8
9. Magalhaes B./Magalhaes Hugo - Skoda Fabia R5 +5:25.8
10. Pellier Laurent/Combe Geoffrey - Peugeot 208 T16 +7:03.1
14. Botka Dávid/Mesterházi M. - Skoda Fabia R5 +10:06.8
23. Érdi T./Papp György - Mitsubishi Lancer Evo X +15:36.9
70. Csomós Miklós/Nagy Attila - Peugeot 208 R2 +1:01:15.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33