l1
l2


 

A Hyundai Törökországban is megőrizné a vezetést

Szeptember 12.
Kíváncsian várja az idei menetrend újoncát a Hyundai Motorsport – a világbajnokság török állomására három i20-as érkezik, bízva abban, hogy a bajnokság vezető pozícióját sikeres eredményekkel képesek lesznek megerősíteni szeptember harmadik hétvégéjén.

A Hyundai Motorsport a következő héten a világbajnokság idei menetrendjébe újonnan belépő országát tervezi meghódítani - a sorozat tizedik fordulója 2010 óta először kerül megrendezésre Törökország kavicsos szakaszain. Az idei Rally Turkey az ország délnyugati részét veszi be, Mugla központtal, és határozottan új kihívást jelentenek a versenykiírás gyorsasági szakaszai minden versenytárs számára. A szervizpark Asparanban került kijelölésre, közel Marmaris kikötőjéhez.

Átvitt értelemben Törökországot az i20-as hazájának is nevezhetjük, hiszen közel Istanbulhoz, a Hyundai Assan Izmit üzemében több ezer modellt állítanak elő. A létesítmény, amely éves maximális kapacitása 245.000 egység, jelenleg az i10 és i20 típusokat gyártja utcai használatra, és a cseh gyárral együtt a Hyundai Motor Company európai átjárójaként működik.

Az újdonság erejével ható szeptemberi hétvégére a Hyundai Motorsport három autót tervez bevetni - Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (#4), Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5), és Hayden Paddon/Seb Marshall (#6) bizonyíthat a törököknél. Törökországban nem volt engedélyezett a tesztelést, így mindhárom páros a közelmúltban Dél-Franciaország murvás útjain hangolódott a futamra.

A 2018-as Rally Turkey útvonala 17 gyorsasági szakaszból áll, összesen 312 km versenykilométerrel, és a rali intenzív tanulási görbeként működhet a vezetők és a navigátorok számára. A feladat teljesítése nem lesz egyszerű – a forró hőmérséklet mellett igen kemény utakkal kell majd megküzdeniük a résztvevőknek. Az előzetes várakozások szerint lesz bőven részünk meglepetésekben szeptember 13-16. között.

Már csak négy esemény van hátra a szezonból, a Hyundai Motorsport a gyártók bajnokságában egy karcsúnak mondható 13 pontos előnnyel fordulhat rá a nagy hajrára. A versenyzői táblán Thierry Neuville 23 pontos előnnyel várja a folytatást Sebastien Ogier előtt, míg a harmadik helyen Ott Tanak toporog. Ez azt jelenti, hogy a belgáé lehet a megtiszteltetés - és valószínűleg a hátránya is -, hogy először száguldozik át a szakaszokon a pénteki versenynapon.

A csapatvezető, Michel Nandan megjegyezte: "Nagyon sok idő telt el azóta, hogy új esemény részesei lehettünk a sorozatban, így kíváncsian várjuk a törökországi futamot. Nagyjából sejtjük, mire számítunk, de igazán csak akkor fogjuk megtudni, milyen kihívások várnak ránk, amikor letudjuk az első igazi versenykilométereket. A szabályok megakadályozták a török tesztet, így Franciaország déli részén kerestünk hasonló feltétlekkel rendelkező utakat. Mivel új futamról beszélünk, ezért teljesen egyenlő feltételekkel áll minden versenyző és minden csapat a rajthoz. Szeretnénk bizonyítani, így nem kérdés, hogy a győzelemért autóznak-e majd a srácok."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Mikkelsen utoljára 2008-ban járt török utakon
  • A német futam után a norvég páros belépett a legjobb ötbe az összetettbeli táblán

Mikkelsen: "2008-ban ugyan részt vettem a török ralin, de akkor más központtal került megrendezésre, teljesen más szakaszokkal. Ez egy teljesen új élmény lesz minden versenytársam számára, és kétségtelenül lesznek meglepetések. Az eddig látottak alapján úgy tűnik, hogy nehéz utakon és nagyon forró körülmények között fogunk versenyezni, ami nemcsak számunkra lesz kihívás, hanem a fékeknek és a gumiabroncsoknak is. Mindent összevetve várom a hétvégét!”
Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • 23 ponttal bajnokesélyes a páros négy futammal a szezon vége előtt
  • 2010-ben részesei voltak a török futamnak

Neuville: "Most egy olyan futam következik, mely lényegében mindenki számára ismeretlen. A szakaszokról nem tudunk sokat, csak a videókat megnézve lehet sejtésünk a körülményekről. Úgy tűnik, durva utak várnak minket. Elsők leszünk a szakaszokon, így szerintem elég bonyolult hétvége elé nézünk. Szeretem egyébként az új futamokat, új kihívásokat – frissen tartja a bajnokságot, a párosokat és a csapatokat. A fő célom az, hogy élvezzük a versenyt, és természetesen mindent megteszünk, hogy megőrizzük pozíciónkat a bajnokság élén."

Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A kiwi srác 2010-ben részese lehetett a török utaknak
  • A páros idén ötödször bizonyíthat világbajnoki futamon

Paddon: "Alig várom, hogy újból visszaüljek a Hyundai-ba, régen volt már finn rali! Törökország az újdonság erejével hat, így nemcsak ismeretlen, hanem kiszámíthatatlan is lesz. Nyolc éve ugyan rajthoz álltam, de akkor az ország északi részén lévő utakon autóztunk, melyek közel sem hasonlítanak azokhoz a körülményekhez, amik most várnak ránk. Elsőre a Ciprus rali jut eszembe, hiszen ott volt meleg az idő, és durvák az utak. Várjuk a rajtot, határozott eredménnyel szeretnénk teljesíteni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33