l1
l2


 

Törökországban is folytatná menetelését a Toyota

Szeptember 12.
Zsinórban megszerzett két győzelemmel a zsebében érkezik Törökországba a Toyota Gazoo Racing. Ott Tanak, Esapekka Lappi és Jari-Matti Latvala célja változatlan – a legtöbb dobogós hely begyűjtése Tommi Makinen legnagyobb örömére.

A Toyota Gazoo Racing számára teljes mértékben az újdonság erejével hat a Marmaris központú Rally Turkey szeptember 13-16. között. A világbajnokság tavaly debütáló egyesülete a pályabejárások során megtapasztalt élményekre építenek, és bíznak abban, hogy mivel mindenki számára új lesz a terep, ezért semmiképpen nem fognak hátrányt szenvedni a durva utak és magas hőmérséklet adta nehezítések miatt. Mivel az FIA szabályozásai alapján a tesztelést Törökországban a verseny előtt nem engedélyezték, a Yaris WRC-t az elmúlt héten Portugáliában hangolták rá a srácok kavicsos körülményekre.

A futam csütörtök este kezdődik Marmaris utcai szakaszával, majd pénteken két körben, három szakaszon keresztül folytatódnak az igazi murvás küzdelmek, Mugla közelében. Szombaton a verseny mindhárom szakasza kétszer teljesítve nyugaton fut, és a vasárnap négy szakasz során dönthetik el a dobogós helyek sorsát a főszereplők, beleértve a Powerstage-t is, amely látványosan a szervizparkban fog végetérni.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "Az utóbbi két futam ragyogó eredményt hozott számunkra, célunk természetesen nem is lehet más, mint folytatni a dobogós ünneplések sorát. Új futam következik, teljesen új körülményekkel, melynek egyenlő feltételekkel vág neki minden egyes csapat. Azon kevesek közé tartozok, akiknek volt lehetősége 2003-ban első ízben Törökországba látogatni - emlékszem, hogy a körülmények nagyon kemények voltak, az utak pedig nagyon durvák, de ezúttal más területre megyünk, és nem tudjuk pontosan, hogy milyen lesz a szakaszok természete. Portugáliában sikeres tesztet tudtunk le, ahol nemcsak a murvára próbáltunk összpontosítani, hanem a szokatlanul magas hőmérsékletre is."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #7): "Sok év után ez az első alkalom, hogy új futamra kell felkészülnünk. Az ismeretlen vár minket: várhatóan új ütemhez kell alkalmazkodnunk, nem ismerjük az utak jellemzőit, és nem tudjuk, hogyan fognak változni a szakaszok a második körre. Emlékszem, amikor 2008-ban Törökországba mentünk, Antalya közelében, hogy nagyon meleg volt. Az akkori hosszú szakaszok nagyon igénybe vették és nagyon nehezek voltak a gumiabroncsoknak. Amennyit láttam az idei felvonásból, arról elsőre a legendás görög rali ugrott be. A teszt során elégedett voltam az autóval, és kedvező irányba tettünk lépéseket a felfüggesztésre vonatkozóan."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Nyilvánvalóan nagyon jó eredményeket értünk el a közelmúltban, de minden egyes rali külön kihívást jelent. Nehéz most bármit mondani, hiszen nem tudjuk pontosan, mit várhatunk Törökországtól. Mindenki arról beszél, hogy ez egy durva esemény: lényegében kíváncsian várjuk, a pályabejárás sok mindent elmondhat. Amit biztosan tudunk, hogy nagyon meleg lesz. Úgy érzem, hogy a Portugália déli részén zajlott teszttel jó felkészülést tettünk, és mindent el fogunk követni a hétvégén, hogy az élmezőnyben legyünk."

Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC #9): "Számítunk a kiszámíthatatlan Törökországra. Az előzetesben kapott információk szerint nehéz lesz a verseny, durva kavicsos tereppel, és a gumiabroncsok helyes választása, kezelése kulcsfontosságú lesz. Az eddigi tapasztalatok alapján ilyen esetben a délutáni szakaszokra még nagyobb hangsúly tevődik. A gumik kopása rendkívül magas a durva felületeken, emellé pedig még egy extra magas hőmérséklet is társul. Általánosságban elmondhatom, hogy a portugál teszt nagyon jól ment, és azt hiszem, sikerült találni néhány kedvező beállítást a hétvégére. Várom a kihívást, hiszen tökéletes lehetőség lesz arra, hogy újat tanuljak."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33