l1
l2


 

Neuville nyerte a török bemelegítést

Szeptember 14.
A világbajnokság éllovasa, Thierry Neuville nyerte a Török Rali bemelegítését, a Hyundai pilótája mögött másodikként a nagy vetélytárs, Sebastien Ogier érkezett, míg a harmadik legjobb idő Jari-Matti Latvala neve mellé került.

A héten a Hyundai Motorsporttal új hároméves szerződést aláíró belga Thierry Neuville igen parádézott az újdonság erejével ható török rali shakedown-ján - Sebastien Ogiertől 1,5 másodperccel volt gyorsabb, ami lássuk be, a bemelegítésen elég szép előny. Maga a szakasz az Asparan szervizparkhoz közeli durva és sziklás 4.70 kilométeres részen keresztül száguldozott. Egy Hyundai és egy Ford után egy Toyota következett – Jari-Matti Latvala 5 tizeddel volt lassabb Ogier-től, megszerezve a bemelegítés harmadik legjobb idejét.

A nyitókörben Thierry Neuville vonult fel elsőre, ám bátorsága még nem eredményezett parádés időt – a WRC-k leggyorsabbja a reggeli órákban még az a Mads Östberg volt a Citroen C3 WRC-vel, aki az utolsóként vállalta be a szakaszt. Ezzel be is bizonyosodott, hogy a takarításnak igen fontos szerepe van a kőkemény murvás török utakon. A második nekifutás Latvala számára jelentette a legjobb időeredményt, ám harmadszorra már Neuville abszolút bevehetetlen volt.

"Az utolsó körben mindent beleadtam, és azt kell mondjam, igen tetszenek az autónak ezek a körülmények." - mondta a shakedown-ról Neuville. "Tudtuk, hogy az autó erős az ilyen nehéz szakaszokon, és reméljük, hogy az egész hétvége alatt élvezhetjük a kilométereket. Így a pályabejárások és a shakedown után már elmondhatom, hogy olyan ez a futam, mint egy ciprusi vagy görögországi verseny, csak egy kicsit durvább utakon zajlanak a kilométerek az első napon. Részünkről teljesen más megközelítést igényel a péntek, hiszen elsők leszünk a rajtnál. Megfontontoltan fogunk autózni, de természetesen mindent el fogunk követni azért, hogy megtartsuk, illetve növeljük vezető pozíciónkat az összetettben."

Ott Tanak számára nem kezdődött jól a török megmérettetés – az első körben a Yaris WRC motorja megadta magát, de miután lelket leheltek az autóba egy negyedik időt azért csak elcsípett a motivált észt.

A Hyundai számára egyébként felemás érzéseket jelentett a csütörtöki bemelegítés - Andreas Mikkelsen ugyanis egy kör után kiállásra kényszerült átviteli problémával, és az i20-ast visszavontatták a szervizparkba javítás céljából.

A 2018-as Rally Turkey shakedown eredménye:
1. Thierry Neuville, Hyundai i20 Coupe WRC 3:24.9
2. Sebastien Ogier, Ford Fiesta WRC + 1.6
3. Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris WRC + 2.1
4. Ott Tanak, Toyota Yaris WRC + 3.7
5. Elfyn Evans, Ford Fiesta WRC + 4.4
6. Esapekka Lappi, Toyota Yaris WRC + 4.5
7. Mads Östberg, Citroen C3 WRC + 6.4
8. Craig Breen, Citroen C3 WRC + 6.7
9=  Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC + 6.9
9= Hayden Paddon, Hyundai i20 Coupe WRC + 6.9

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33