l1
l2


 

Tizedek döntöttek a Török Rally első napján

Szeptember 15.
A világbajnoki ponttáblázat két éllovasa, Thierry Neuville és Sebastien Ogier szerezte meg az első két helyet a Török Rali pénteki versenynapján, kettejük között mindössze három tized döntött Neuville javára, míg a harmadik helyre Andreas Mikkelsen érkezett.

Péntek reggel alaposan belecsaptak a lecsóba a Rally VB török állomásának résztvevői, hiszen a vadonatúj verseny rögtön egy majd negyven kilométeres gyorsaságival vette kezdetét. A kört még egy 22 és egy 12 kilométeres pálya egészítette ki, melyen szokás szerint délelőtt és délután is végig haladt a mezőny.

Amilyen jól indult Breen számára a nap, délután olyan szerencsétlenül folytatódott, hiszen a 38-ason beszedett egy defektet a lyukas abronccsal tett meg 25 km-t, majd a folytatásban jött még egy minek köszönhetően a nap végére a nyolcadik helyre csúszott vissza. A világbajnoki címvédő Sebastien Ogier a nyitó szakaszon a hatalmas porra panaszkodott, amely kedvezett az élen induló Neuville-nek, délutánra azonban ez a hátráltató tényező már megszűnt, amit jól jelzett, hogy Ogier másodikra nyerte a szakaszt, több mint 10 másodpercet mért Mikkelsenre és csaknem 20-at Neuville-re.

A belga azonban vette a lapot és a nap hajrájában rátett még egy lapáttal, amivel nemcsak Ogier-t előzte vissza, de az élen álló Mikkelsent is leelőzte, a napot végül háromtizedmásodperces előnnyel zárta az élen. Ogier a második helyről várhatja a szombati rajtot, az ő előnye 2,3 Mikkelsennel szemben, akit egy lélegzetvételnyi szünet után Jari-Matti Latvala követ a negyedik helyen.

Az utolsó két futam győztese, Ott Tanak a nap első felében úgy érezte, ez nem az ő versenye, sehogy sem sikerült elkapnia a ritmust, ebédidőben csak a kilencedik helyen szerénykedett, délutánra azonban nagyot fordult a világ, a nap végén leszállította első szakaszgyőzelmét is és felkapaszkodott az ötödik helyig. Mögötte a Hyundai új-zélandi versenyzője, Hayden Paddon érkezett, majd egy újabb toyotás, Esapekka Lappi következik.

A WRC2-ben a Skoda kiválósága, Jan Kopecky szerezte meg az első helyet, igaz a legjobb R5-ös autó pilótája Henning Solberg volt, aki azonban kerül értékelésre a bajnokságban. Kopecky előnye valamivel több mint 15 másodperc Chris Ingram, és bő két perc Simone Tempestinivel szemben.

A Marmaris Török Rally állása az 1. nap végén:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 1:52:28.2
2. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +0.3
3. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +2.6
4. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +16.3
5. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +31.9
6. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +35.1
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +36.8
8. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +50.1
9. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +1:02.9
10. Henning Solberg/Ilka Minor, Skoda Fabia R5 +6:52.0...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33