l1
l2


 

Tanak nyerte a Török Ralit!

Szeptember 16.
Sorozatban harmadik futamgyőzelmét ünnepelte a Török Rally céljában Ott Tanak, csapata pedig kettős győzelemmel zárta a versenyt, hiszen másodikként csapattársa, Jari-Matti Latvala érkezett célba. A dobogó harmadik fokán Hayden Paddon ünnepelhetett, Neuville és Ogier 5-5 ponttal lett gazdagabb.

Négy gyorsasági szakasz szerepelt a Török Rali befejező napjának programjában, a szervezők két pályát jelöltek ki vasárnapra, mindkettőn két-két alkalommal próbálhattak szerencsét a versenyzők.

A szombati dráma után vasárnap visszatért a versenybe, ponttáblázat első két helyezettje, Thierry Neuville és Sebastien Ogier, mindkettejük elsősorban a Power Stage-en megszerezhető extra pontok reményében. Kettejük közül Ogier várhatta kedvezőbb helyzetből a rajtot, a franciának ugyanis volt esélye beverekednie magát az első 10-be is, ami hamar összejött neki, hiszen csapattársa, Elfyn Evans korán érkezett az egyik idő ellenőrző állomásra, így Ogier foglalta el az abszolút 10. helyet.

Mivel már szombat estére nagyjából eldőlt a pontszerző helyek sorsa, ezért a mezőny a Power Stage-re tartalékolta erejét, az utolsóelőtti pályát például Neuville szinte lépésben tette meg. A záró szakaszig nem is történt változás az első 10 összetételében, így jöhetett a nap legizgalmasabb része, a Power Stage. A legtöbb extra pontot végül bajnoki ponttáblázat éllovasa, Neuville vághatta zsebre, akit Sebastien Ogier követett a második helyen, így mindketten öt-öt pontok könyvelhettek el a célban, minek köszönhetően megmaradt a kettejük közti 23 pontos különbség.

A győzelmet és a power stage harmadik helyét az az Ott Tanak szerezte meg, aki péntek délelőtt még a kilencedik helyen szerénykedett, azonban az észt fiú taktikája bevált, miszerint ezt a versenyt nem a leggyorsabb pilóta fogja megnyerni. Tanak így sorozatban immár harmadik világbajnoki futamgyőzelmét ünnepelte a célban, Finnország és Németország után Törökországban is felállhatott a dobogó legfelső fokára, minek köszönhetően a bajnokságban felkapaszkodott a második helyre, hátrányát 13 pontra csökkentve az éllovas Neuville-lel szemben.

Ráadásul nemcsak az újabb győzelem miatt nagy az öröm a Toyota háza táján, Tanakhoz hasonlóan a csapat is sorozatban harmadik dupla dobogós versenyét abszolválta Törökországban, Jari-Matti Latvala a második helyre hozta be a Yaris WRC-t, amivel a japán márka átvette a vezetést a márka világbajnokságban.

A Hyundai becsületét Hayden Paddon mentette meg azzal, hogy megszerezte a dobogó harmadik fokát, míg az Fordtól a negyedik helyen célba érkező Teemu Suninen kozmetikázott a hétvégi mérlegen. Andreas Mikkelsen légüres térben érkezett az ötödik helyen, míg Henning Solberg bizonyította, öreg norvég nem vén norvég, és egy R5-ös Skoda Fabia nyergében a hatodik helyen érkezett célba. A WRC2-ben a győzelmet Jan Kopecky szerezte meg, aki ezzel hatalmas lépést tett a világbajnoki cím felé, míg a kategória második és az abszolút nyolcadik helyen Simone Tempesteni jelentett némi gyógyírt a Citroen hétvégi sebeire.

A Török Rally végeredménye:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 3:59:24.5
2. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +22.3
3. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +1:46.3
4. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +4:10.9
5. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +7:11.7
6. Henning Solberg/Ilka Minor, Skoda Fabia R5 +13:40.6
7. Jan Kopecky/Pavel Dresler, Skoda Fabia R5 +18:52.2
8. S. Tempestini/S. Itu, Citroen C3 R5 +19:37.1
9. Chris Ingram/Ross Whittock, Skoda Fabia R5 +20:21.3
10. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +20:51.2...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33