l1
l2


 

Petter Solberg a Volkswagennel tér vissza a Rally VB-re

Szeptember 20.
Petter Solberg és a Volkswagen Motorsport együtt tér vissza Rally Világbajnokságra, a norvég versenyző Eric Camilli mellé csatlakozik október végén, akivel a spanyol világbajnoki futam keretében mutathatja be a német márka legújabb fejlesztését, a Polo GTI R5-öst.

Visszatér! A 2003-as rali világbajnok, Petter Solberg újból részese lehet a Rally VB vérkeringésének – a norvég versenyző a spanyol futam keretében ülhet vissza egy, a németek által összehozott legújabb fejlesztésbe, a Volkswagen Polo GTI R5-ösbe, ahol segítségére a jobbján Veronica Engan lesz.

Solberg 2012-ben vonult vissza a Világbajnokságtól, így egy röpke hat éves szünet után térhet vissza a sorozatba. Az október 25-28-ai megmérettetésen természetesen a WRC2-es kategóriában bizonyíthat majd. A norvégra nem véletlenül esett a csapat választása – hiszen a Volkswagen Motorsport és Petter csapata PSRX együtt vitézkedik a RallyCross VB-n. Most azonban újból a régi lehet Solberg -   az új Polo GTI R5 a katalán futamon fog debütálni, ahol örömmel áll rendelkezésére csapatának. A versenyautók ezután országos és nemzetközi bajnokságokon szerepelhetnek, az R5 szabályoknak megfelelően.

"A világbajnokságra való visszatérés lehetősége a Volkswagen Motorsporttal egy egyedülálló lehetőség, és természetesen örömmel fogadtam el az ajánlatot." - mondta Solberg. "Amikor januárban Svédországban tesztelhettem az autót, nem akartam kiszállni. Valójában az elejétől követem a GTI R5-öst fejlődését, így nincsenek titkaink egymás előtt. Nagyon várom a spanyol versenyt, mindig is kedveltem a murva és az aszfalt kombinációját. Nyilvánvalóan különleges futam lesz ez a számomra, hiszen 2012-ben pontosan Spanyolországban lehettem részese VB mezőnynek. Bízom benne, hogy sikeres szerepléssel tudjuk bemutatni az autó versenyképességét."

A Volkswagen Motorsport igazgatója, Sven Smeets a következőket mondta el: "Petter igazi ralis hős, akinek az elmúlt években a rallycross világában tapasztalhattuk meg szenvedélyét és professzionalitását. Mindig a legjobbra törekszik, így nála a 110% a cél. A tesztelések során láthattuk, hogy ért az autóhoz, most pedig hivatalos keretek között is bejelenthetjük, hogy Spanyolországban versenykörülmények között mutathatja be a Polo GTI R5 potenciálját."

PETTER VISSZATÉR A GYÖKEREKHEZ

Petter Solberg egy hétvége erejéig a WRX-et a WRC-re, azaz a rali világbajnokságra cseréli le. A norvég részéről ez valójában a ralis gyökerekhez való visszatérést jelenti. 1998 és 2012 között összesen 188 megjelenést tudhat magáénak, melyet négy márka jóvoltából tudhatott le – ezek pedig nem másak voltak, mint a Toyota, a Ford, a Subaru és a Citroen. Ezen évek közül 2003 különösen fontos a norvég számára, hiszen a Subaruval egy világbajnoki címet ünnepelhetett meg, ahol mindösszesen egy ponttal előzte meg a sportág rekorderét, Sebastien Loeb-öt. 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben a saját csapatával mozgolódott a rali krémjében, végül 2012-ben lehúzta a redőnyt. Aktív pályafutása során 52 dobogós helyet, köztük 13 győzelmet csípett el.

NYOLC ÉV UTÁN ELŐSZÖR - HÁROM VILÁGBAJNOK EGY FUTAMON

Azt tudjuk, hogy Sebastien Ogier ott lesz a katalán ralin, ám a francia mellé még két világbajnok is csatlakozik az október végi hétvégén – érkezik a rekorder, Sebastien Loeb, és Petter Solberg hivatalosan bejelentésével pedig nyolc év után először van példa arra, hogy három világbajnok mérheti össze erejét egy megmérettetés keretében. Utoljára ilyen felállásra 2010-ben Finnországban volt példa (Loeb, Solberg, Kankkunen).

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33