l1
l2


 

Grijazin nyerte a Lengyel Ralit, Lukjanuk az Európa Bajnok

Szeptember 24.
Nyikolaj Grijazin győzelmével zárult az Európa Bajnokság lengyel állomása. A dobogó középső fokára a finn Jari Huttunen érkezett, míg a harmadik helyet Chris Ingram csípte el. A bajnoki cím Lukjanuk nyakába kerül, Herczig Norberték a tizedik pozícióval térhetnek haza.

Váratlan fordulatokkal tűzdelt lengyel versenyen vannak túl az Európa Bajnokság elmúlt hétvégi futamának szereplői. A PZM 75. Rally Poland mezőnye nagyrészt az előző évben a világbajnokság párosai számára kiosztott gyorsasági szakaszokat kapták feladatul, így VB-s körülmények között mérhették össze erejüket szeptember utolsó előtti hétvégéjén.

A baj hamar érkezett annál az Alekszej Lukjanuknál, aki kiesése ellenére is Európa Bajnokként térhet haza - az orosz rakéta picit átrendezte a Fordot, a pálya szélére kényszerült és folytatni már nem tudta a még alig megkezdett küzdelmeket a versenytársakkal.

Ekkor azt gondolhattuk, hogy kiesése után beindul majd adok-kapok az élen, és többiek parázs csatát vívnak a dobogó legmagasabb fokáért. Tény és való, hogy láthattunk parázs küzdelmeket, ám Nyikolaj Grijazin másképp gondolta, sorozatos szakaszgyőzelmeivel, (szombaton az első hat gyorsaságin öve lett a legjobb idő) befészkelte magát a legelőkelőbb helyre, amit a verseny végéig sikerrel őrzött meg.

Nyikolaj Grijazin tehát a hétvége leggyorsabb versenyzője lett, és a Skoda Fabia R5-össel immáron második alkalommal ünnepelhetett EB győzelmet. Előnye nem volt tetemes, hiszen 8 másodpercet sikerült csak összeszednie Jari Huttunen előtt. A Hyundai finn versenyzője az utolsó három gyorsaságin nagyon odatette magát, rögtön három szakaszgyőzelmet be is zsebelt, ám becsúszott a nap folyamán egy 10 másodperces büntetés késői érkezés miatt, mely lényegében így 8 másodperces hátránnyal az első helytől való búcsút jelentette. A záró powerstage részen, Baranowon közel 5 másodperccel volt gyorsabb Huttunen Grijazin-tól, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy letaszítsa az élen álló Skodás versenyzőt. A finn mindezek ellenére örülhet, hiszen a plusz pontok mellett azért a második helyért járó pontokat is bezsebelhette.

Huttunen és a Hyundai egyébként a Skodák szendvicsébe került bele - a dobogó harmadik fokát a szintén cseh márkával mozgolódó Chris Ingram szerezte meg. A brit fiúnak előrelépésre már nem nagyon volt lehetősége, hiszen hátránya 2 percen túlra tehető, ám hátrafelé azért kellett nézelődnie, hiszen mögötte 17 másodperccel érkezett egy újabb márkatárs, Fabian Kreim személyében.

Magyar részről Herczig Norbert és Ferencz Ramón juthatott szóhoz a Mazuri-tavak környékén, ám a szintén Skoda Fabia R5-össel rajthoz álló duó a lengyel kilométerek során bőven kapott hideget és meleget is. Norbiék a péntek késő délutáni Mikolajki arénás kilométereken egy bíztató második idővel kezdtek be, ám szombaton már nem büszkélkedhettek ennyire pozitív eredményekkel – a hétvége első napját rögtön egy kerítés kidöntésével kezdték, mely sok-sok másodpercet lassított rajtuk. Később a defekttel is megküzdhettek, majd vasárnap reggel a szakaszok végén tett nyilatkozatában Norbi vicces szófordulattal élve úgy fogalmazott, hogy szombaton kertész volt, míg vasárnap takarító. A tizenharmadik Pozezdrze szakaszon az autó megforgott, ám még ez sem jelentette a véget, Norbiék kitartóan haladtak tovább a cél felé. A  magyar páros a kalandos napok után végül a legjobb tízben ünnepelhettek.

A PZM 75. Rally Poland végeredménye:
1. Grijazin Nyikolaj / Fedorov J. - Skoda Fabia R5 01:53:43.5
2. Huttunen Jari/Linnaketo Antti - Hyundai i20 R5 +8.3
3. Ingram Chris/Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +2:25.9
4. Kreim Fabian/Christian Frank - Skoda Fabia R5 +2:43.2
5. Marczyk M./Gospodarczyk S. - Skoda Fabia R5 +3:27.0
6. Habaj Lukasz/Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 +3:33.6
7. Grzyb Grzegorz/Wróbel Jakub - Skoda Fabia R5 +3:38.4
8. Mares Filip/Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +5:33.7
9. Kasperczyk T./ Syty Damian - Ford Fiesta R5 +5:50.6
10. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Skoda Fabia R5 +6:10.2...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33