l1
l2


 

Walesben szépítene a Hyundai

Szeptember 28.
A csalódást okozó török állomás után bizakodva tekint a Wales Rally elé a Hyundai Motorsport. A csapat három autóval érkezik a brit szigetre, bízva abban, hogy a lehető legtöbb pontot sikerül eloroznia a vetélytársak elől.

Újult erővel, bajnoki címre kiéhezve érkezik a világbajnokság tizenegyedik állomására, Walesbe a Hyundai Motorsport. A koreai márka az előző megmérettetésen, Törökországban felemás futamot tudott le - a csapat két versenyzője, Thierry Neuville és Andreas Mikkelsen idő előtti búcsúra kényszerült, ám Hayden Paddon amennyire tudta, mentette a menthetőt, a kiwi srác a dobogó legalsó fokát csípte el.  

A Wales Ralival egy olyan futam következik, melynek körülményei és feltételei jelentősen eltérnek az egyébként is újdonság erejével ható török szakaszoktól. Az október eleji őszi időjárás kulcsfontosságú szerepet játszik a gyors, fákkal szegélyezett utakon a walesi erdőben, mely nedves körülmények között igen megnehezítheti a párosok dolgait. A futam idén három héttel korábban lesz, mint az előző szezonban volt, ám ennek ellenére sem várnak sokkal kedvezőbb feltételeket a résztvevők. Csütörtökön este a Tir Prince pályán egy szuperspeciál keretében hangolódnak rá a versenyzésre a párosok, majd pénteken megkezdődik az igazi harc az idővel. A közutak lezárása lehetővé teszi az idei rendezvény szervezői számára, hogy összekapcsolják a hagyományos murvás részeket rövid aszfalt szakaszokkal, hogy hosszabb gyorsokat hozzanak létre, beleértve walesi hétvége leghosszabb távját is, a 29,13 km-es részt, amely Brenig és Alwen egyesítésével jöhetett létre.

A Hyundai felállása nem változott a török trióhoz képest - Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul és Hayden Paddon/Seb Marshall viszi táncba a Hyundai i20 Coupe WRC-t. Mindegyik páros egy napos teszttel készült a walesi harcra.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Törökországban kihagytuk a lehetőséget, hogy a gyártói bajnokságban megerősítsük pozíciónkat. Így most egy nagyon intenzív csatában állunk a Toyotával, és természetesen az M-Sport Ford sincs sokkal lemaradva. Erős akarattal kell Waleshez állnunk, hogy megmutassuk, nehéz körülmények között is képesek vagyunk helytállni. Vannak egészen kedvező emlékeink Walesről – 2014-ben és 2015-ben a negyedikek lettünk, 2016-ban harmadikak, tavaly pedig a dobogó középső fokát csíptük el. Célunk idén nem is lehet más, mint a győzelem. Szavakkal természetesen nem fogjuk ezt elérni – gyakorlatban kell bizonyítanunk a jövő hétvégén."

A HMDP SEM MARAD TÁVOL WALESTŐL
A Hyundai Motorsport fejlesztői programjának keretében felfedezett finn páros, Jari Huttunen és Antti Linnaketo is bizonyítani szeretne Walesben a WRC2-esek kategóriájában. A duó egy éve már rajthoz állt a márka kampánya keretében a szigetországban, és egyértelműen szeretnének a tizenkét hónappal ezelőtt gyűjtött tapasztalatokra építeni. A világbajnoki szereplések mellett természetesen minden lehetőséget próbál megragadni Huttunen, hogy bizonyíthasson - a legutóbbi EB állomáson, Lengyelországban az i20 R5-össel a második helyet érte el az alzenauiak legnagyobb örömére.

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A törökországi technikai gondok előtt igen versenyképes volt a páros
  • A norvég kettős tavaly a dobogóközeli negyedik pozíciót érte el

Mikkelsen: "Bár Törökország végül is egy frusztráló futam volt a számunkra, fontos, hogy ne vegye el kedvünket a szezon hátralévő futamaitól. Ahogy visszagondolok Walesre, nem voltak rossz élményeim, mindig jól éreztem magam az autóban. Ez az a hely, ahol elkezdtem pályafutásomat, így mindig örömmel térek vissza. Itt kaptam meg a második lehetőséget a tavalyi évben a Hyundai-tól a bizonyításra és egy negyedik helyet sikerült végül elcsípnem. Remélem, hogy még ebben az évben újra fel tudjuk állítani a versenyképességünket, amelyet valamilyen szinten elvesztettünk Törökországban."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A belga 13 pontos előnnyel várja a folytatást Ott Tanak előtt
  • A walesi dobogót kétszer érte el Neuville és Gilsoul

Neuville: "A walesi futam egy nagyon élvezetes kihívás, mely más jellemzőkkel rendelkezik a naptár többi murvás eseményéhez képest. Legutoljára igen nedves, esős körülmények között versenyezhettünk itt, de idén egy picit korábban állunk rajthoz, ezért kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesz kedvezőbb az időjárás. A szakaszok második körére sokkal több izgalom garantált véleményem szerint, mint az elsőre. A menetrend is igen kemény, nagyon korai rajtokkal és késői befejezésekkel - ez egy extra fizikai kihívás. Walesben kétszer elcsíptem a dobogót, és jó lenne ezt a számot gyarapítani. A törökországi csalódás után a bajnoki küzdelmek még jobban kiéleződtek!"

Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Igen motiváló a páros számára a Törökországban elért harmadik pozíció
  • Seb Marshall számára hazai pálya Wales

Paddon: "A törökországi pódiumunk után izgatottan várjuk a Wales ralit, mely Seb otthoni eseménye. Sok esetben az eső, a sár és a köd társaságában kell egymással megküzdenünk, ami lényegében a karakterét jelenti a versenynek. Az utak jellemzői megegyeznek a mi stílusunkkal, és azt hiszem, alkalmasak lesznek az i20 Coupe WRC számára is. Az elmúlt pár évben a legjobb ötbe gyakran sikerült beverekedni magam, és nem lenne rossz ezúttal a top3-ban ünnepelni.”
Jari Huttunen/ Antti Linnaketo (#37 Hyundai i20 R5)

  • A finn páros idén immáron hatodik alkalommal áll rajthoz a WRC2-es kategóriában
  • A terület ismerős lesz, így az eredményre még jobban figyelhetnek a fiúk

Huttunen: "Örülünk, hogy visszatérhetünk a WRC2 küzdelmeihez az i20 R5-össel, miután az Európa Bajnokság dobogóját Lengyelországban elértük. Vegyes szezonnak mondható az idei - voltak jó eredményeink, de voltak szép számban csalódásaink is. Célunk Walesben az lesz, hogy a kategória elején mozgolódjunk. Tavaly sajnos négy szakasz után ki kellett állnunk, azonban az akkori tapasztalatra éptíve bízom benne, hogy az idei kiadás szerencsésebb lesz."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33