l1
l2


 

Walesben is folytatná menetelését a Toyota

Október 1.
Soha nagyobb lendülettel nem készült még a világbajnokság futamára a Toyota Gazoo Racing – a csapat Walesben is tovább szeretné folytatni a nyár közepe óta tartó menetelését, ahol zsinórban negyedik győzelmére készülnek Tommi Makinen fiai.

Hatalmas elánnal készül a világbajnokság tizenegyedik futamára a Toyota Gazoo Racing. Tommi Makinen bandája a lehető legjobb formáját szeretné hozni a különleges murvás terepen a finn, a német és a török győzelem fényében. Jari-Matti Latvala, Ott Tanak és Esapekka Lappi egyértelműen igyekszik fenntartani a csapat újonnan megkaparintott pozícióját a gyártói bajnokságban, illetve Tanaktól további erőfeszítéseket remélhetünk a versenyzői táblán való javítás érdekében.

A Rally GB a walesi erdőkben, viszonylag gyors, kavicsos pályákon zajlik. Az évszakból adódóan az eső és a köd igen gyakori nehezítő tényező, így a szakaszok több helyen sárosak és nagyon csúszósak lehetnek, így kulcskérdés lehet, kinek hogyan sikerül a gumiválasztás. A futam idei dátuma három héttel korábbra esik, mint tavaly, azonban az esemény előtti tesztek is klasszikus őszi körülmények között zajlottak.

Az esemény október 4-én veszi kezdetét - egy látványosnak ígérkező rajtceremónia után a nézőcsalogató Tir Prince versenypályán teszik meg a párosok a első versenykilométereket. Pénteken három szakasz következik Észak-Walesben, melyek kétszer kerülnek teljesítésre egy szervizparkkal megszakítva. A klasszikus közép-walesi szakaszok egyetlen napra, szombatra állnak össze: kilenc, összesen több mint 150 kilométeres gyorsasági szakasz került be a menetrendbe, déli szerviz nélkül, csak gumiabroncs-zónával. Vasárnapra öt gyors marad, mely napról természetesen nem hiányozhat a plusz pontokat jelentő powerstage sem.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "Izgatottan készülünk a walesi futamra. A felkészülés során nagyon sok esőt kaptunk, így ideális feltételek között tudtunk ráhangolódni a hétvégére. Tudom jól, hogy a walesi feltételek nem egyszerűek, de úgy érzem nagyon jól be tudtuk állítani rá az autókat és a srácok is eltalálták a ritmust. Ez egy nehéz rali, sok trükkös hellyel, különösen az erdőkben, ahol a tapadás drasztikusan változhat attól függően, hogy száraz vagy vizes a felület. A csapat minden tagja maximális erőfeszítéseket tesz a gyártói cím érdekében és Ott elsőségei után most már részünkről is érdekes lehet a versenyzők bajnoksága."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #7): "A Rally GB egyike azoknak az eseményeknek, amelyeket mindig is élveztem, részben azért, mert 2002-ben itt tudtam le első világbajnoki szereplésemet: idén tizenhetedszer leszek ott a rajtnál. Az elmúlt héten abszolút pozitív élményekkel gazdagodtam a teszt során. Örültem, hogy esett az eső, hiszen így pontosabban fel tudtunk készülni az eseményre. Az autó nagyon jól működött sáros körülmények között, és sikerült javítani pár dolgon, ami tavaly még a gyengeségünk volt.  Mindent egybevetve jó érzésem van a vezetéssel és az autóval kapcsolatban, ezért várom az eseményt."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Általában a walesi futam egy olyan esemény, amit szeretek. Akár tökéletes verseny is lehetne, hisen gyors utak állnak rendelkezésünkre, melyen ha száraz körülmények lennének, akkor maga lenne a tökély. A walesi időjárás azonban mindig másról szól. Az elmúlt héten nagyon sokat esett az eső, így bőven volt sár az utakon, ami tökéletes volt a teszteléshez. Nagyon sokat sikerült dolgoznunk az elmúlt hetekben, megpróbáltuk továbbfejleszteni az autót, és nagyobb teljesítményt kihozni belőle, illetve magunkból. Azt hiszem, jó munkát végeztünk és várom, hogy megnézzem, hogyan tudunk ezek után a versenytársakhoz viszonyulni. Most már minden lehetséges a bajnokságban, és úgy érzem, hogy Wales is hozhat jó eredményt számunkra."

Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC #9): "A tavalyi eseményen elért eredmény nem volt nagyszerű, és az autó nem igazán teljesítette a várakozásainkat, de remélhetőleg most rátaláltunk egymásra az esemény előtti teszten, amely úgy érzem, segíteni fog nekünk ebben az évben abban, hogy versenyképesebbek lehessünk. Most kivételesen kakukktojás vagyok, mert a csapattársakkal ellentétben csak nekem volt száraz idő a tesztnapon, így számomra az lenne a jó, ha a futam alatt nem esne az eső. Mivel most három héttel hamarabb utazhatunk Walesbe, így akár szerencsém is lehet, de majd meglátjuk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33