l1
l2


 

Tanak Walesben is megállíthatatlan

Október 5.
Jó úton halad sorozatban negyedik világbajnoki futamgyőzelme felé Ott Tanak, a Toyota észt versenyzője öt szakaszgyőzelemmel, magabiztos előnnyel zárta az élen a Wales Rally első versenynapját: Mögötte azonban nagy a tolongás, Neuville a második, Latvala a harmadik helyről várja a folytatást.

Csütörtök este, egy rövid közönségcsalogató szakasszal kezdetét vette az idei Wales Rally, melyen a Toyota ifjú versenyzője, Esapekka Lappi ragadta magához a vezetést. Pénteken aztán kezdetét vette az igazi küzdelem is, a megszokottól kissé korábbi időpont ellenére, klasszikus brit, esős-ködös körülmények között. A szervezők a rali első napjára négy pályán nyolc gyorsasági szakaszt iktattak a programba, a három erdei pályát délelőtt és délután is megkapta a mezőny, a mindössze másfél kilométeres Slate Mountain-t azonban csak a versenynap első felében, ebédszünet előtt szerepelt a programban, ekkor azonban rögtön kétszer is átszaladtak rajta.

A verseny egyik legnagyobb kérdése, hogy tudja e folytatni fantasztikus győzelmi sorozatát Ott Tanak, aki a sorozat legutóbbi három állomásán, Finnországban, Németországban és Törökországban is az élen végzett. Az észt fiú csattanós válasszal szolgált az első versenynap, hiszen rögtön egy mesterhármassal kezdte a pénteki napot, amivel már a napközbeni szünetre komoly előnyre tett szert legnagyobb vetélytársaival, Thierry Neuville-lel és Sebastien Ogierrel szemben.

A nap második felére leszállt a köd is a pályákra, Tanakot azonban ez sem zavarta különösebben, újabb két szakaszgyőzelemmel meglépett üldözőitől és csaknem félperces előnnyel vághat neki a szombati pályáknak. "Nagyon jó napunk volt!" - summázott Tanak a nap végén. "Úgy látszik az autóval sikerült ismét lépnünk egyet előre a jó irányba, és ezeken az alacsony tapadású pályákon is versenyképesek vagyunk." Tanak kijelentését alátámasztja, hogy a Toyota valóban nagyon jó napot zárt, három versenyzője verekedte be magát az első négybe.

A pénteki pályákon egyvalaki volt, aki komolyabb nyomást tudott gyakorolni Tanakra, ő pedig a futam címvédője a hazai közönség előtt versenyző Elfyn Evans, aki azonban a délutáni nyitó szakasz felé tartva etapon, motorhiba miatt búcsúzott a küzdelmektől. A második helyet így a ponttáblázat éllovasa, Thierry Neuville szerezte meg, akinek a nap első fele nem sikerült valami fényesre. A belga pilóta bevallása szerint délelőtt az autó nem egészen úgy viselkedett, ahogy ő szerette volna, talán ennek is köszönhetően voltak túlcsúszásai, de két szakaszgyőzelmet is bejegyeztek a neve mellé. Neuville hátránya csaknem fél perc Tanakkal szemben, mögötte azonban annál nagyobb a tumultus.

A nap harmadik szakaszgyőzelemmel büszkélkedő pilótája, Jari-Matti Latvala következik a harmadik helyen, két és félmásodperccel Neuville mögött, majd Latvalától kevesebb mint öt másodperccel lemaradva érkezik Esapeakka Lappi. A jövő évben már a Citroen színeiben versenyző Sebastien Ogier Lappi mögött 2,3-mal érkezik az ötödik helyre, a világbajnoki címvédő szintén több megcsúszásnak és váltóhibának köszönheti lemaradását.

Ogier mögött egy lélegzetvételnyi, tíz másodpercnyi szünet után érkezik Craig Breen, aki mögé Hayden Paddon, Mads Östberg és Andreas Mikkelsen sorakoztak fel. A pontszerző helyek sorát némi meglepetésre a leggyorsabb WRC2-es pilóta, az ifjú Kalle Rovanpera zárja aki csaknem egy percet vert világbajnok csapattársára, a kategória második helyén érkező Pontus Tidemand-ra. Tidemand-ot ráadásul a brit Gus Greensmith is szorongatja, a Fordos fiú nyolc másodperccel lemaradva követi.

Szombaton azonban komoly erőpróba vár a talpon maradt mezőnyre, a második versenynap a versenyzők a hajnali fél hatos rajtot követően csaknem 15 órát ülnek majd a versenyautókban, elautóznak közép-Walesbe, ahol köztes szerviz nélkül kilenc gyorsasági szakasszal és 150 versenykilométerrel kell megbirkózniuk.

A Dayinsure Wales Rally GB állása az első nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja , Toyota Yaris WRC 1:06:04.3
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +28.8
3. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +31.3
4. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +35.9
5. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +38.2
6. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +48.8
7. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +1:06.4
8. Mads Ostberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC +1:08.4
9. A. Mikkelsen/Anders Jager, Hyundai i20 Coupe WRC +1:24.3
10. K. Rovanpera/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 +3:08.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33