l1
l2


 

Álomcsapattal megy a MINI a Dakarra

Október 7.
Három kiválósággal várja a 2019-es évad egyik legnehezebb megmérettetését az X-Raid. A jövő évi Dakaron Cyril Despres, Stephane Peterhansel és Carlos Sainz küldheti harca a csapat legújabb MINI John Cooper Works Buggy versenyautóit.

A Mini Motorsporttal közösen együttműködő X-Raid egyesülete a héten büszkén jelentette be, hogy három legendát igazolt le, akik már a 2019-es januári Dakaron bizonyíthatják a márka által kifejezetten a Dakarra megálmodott buggy versenyképességét. Egy igazi dream-team jött össze az X-Raid háza táján, hiszen Cyril Despres (FR), Stephane Peterhansel (FR) és Carlos Sainz (SP) összességében 20 Dakar győzelmet számlál. Természetesen a kiválóságok célja az lesz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az autókból és tovább növeljék a már eddig is páratlanul szép elsőségeik számát.

Az X-Raid által tervezett és épített MINI John Cooper Works Buggy a 2018-as Dakaron már látható volt, természetesen azóta nem pihenéssel töltik a csapat mérnökei munkanapjaikat – Despres, Peterhansel és Sainz is egy sokkal masszívabb, frissebb fejlesztésű Buggy-val készülhet a dél-amerikai rajtra.

Cyril Despres ötszörös győztesnek számít a Dakaron a motorosok között (2005, 2007, 2010, 2012, 2013), majd 2015-ben döntött úgy, hogy inkább a négykerekesek közé férkőzik be. Kevesebb, mint három éven belül igen komoly sikereket ért el, melyek közül az egyik legjelentősebb az a Selyemút Rally, ahol két alkalommal csípte el a dobogó legfelső fokát (2016, 2017). Despres és Carlos Sainz a jelen pillantaban is zajló Rallye du Maroc-on kezdi meg az ismerkedést versenykörülmények között is új autójával.

Stephane Peterhansel, vagyis Mr. Dakar viszi a prímet – számára a tizenhárom nem szerencsétlenséget jelent, hanem az eddigi Dakar győzelmeinek a számát. Mint sokan mások, ő is motorosként kezdett el a két hetes megmérettetéseken mozgolódni. Hat elsőség után döntött úgy, hogy autóra vált, és többek között a Minivel is voltak kellemes pillanatai – például 2012-ben a Mini All4Racing-et hajszolta győzelembe.

Carlos Sainz jelenleg az uralkodó Dakar bajnok - 2010 után idén év elején pezsgőzhetett újból a dobogó legfelső fokán. A spanyol matador nem titkolt célja, hogy 2019-ben megvédje pozícióját.

Cyril Despres: "Van egy új autóm, egy új csapatom és egy új navigátorom, de a szenvedélyem és motivációm ugyanaz maradt. Nagyon várom, hogy a MINI John Cooper Works Buggy-val bizonyíthassak. A 2019-es Dakar szinte csak a homokról fog szólni, így egy apró hiba is végzetes lehet. Sajnos rengeteg tényező van, ami miatt lemaradhatunk vagy beragadhatunk. Rendkívül intenzív és kemény kihívás elé nézek, de kíváncsian várom."

Stephane Peterhansel: "Az X-Raid csapatával már két győzelmem volt a Dakaron, így abszolút kedves emlékeim vannak velük kapcsolatban. Örülök, hogy visszatérek a csapathoz, és külön élmény, hogy Carlos és Cyril a társam lesz. Nagyon izgatott voltam, amikor megláttam a legújabb fejlesztésű Minit. Egyébként jó érzéseim vannak vele kapcsolatban, vezetésileg abszolút bejön. A következő Dakar egy országban fog zajlani - Peru egy nagyon érdekes és kedves ország. Vannak nagy dűnék és nyílt sivatagi részek – érdekes lesz, az biztos."

Carlos Sainz: "Új csapat, új autó, és velük együtt egy új kihívás. Optimista vagyok, várom a rajt pillanatát. Szeretem a kihívásokat, amikor együtt dolgozunk, fejlesztünk közösen, majd versenykörülmények között ki kell hoznom magamból a legjobbat és az új autóból."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33