l1
l2


 

Latvala: "Szeretnék a Toyota versenyzője maradni"

Október 11.
Komoly elszántsággal versenyzett Jari-Matti Latvala a múlt hétvégi walesi VB futamon. A Toyota finn versenyzője folyamatos nyomást gyakorolt versenytársaira, és lényegében saját magára is, hogy képes legyen az utolsó méterekig az élmezőnyben maradni. A terv sikerült - másodikként ünnepelhetett a vasárnap délutáni célban.

Jari-Matti, második lettél, pedig nagyon akartad a győzelmet...

Latvala: "Nem kezdődött könnyen számunkra ez a futam, de a rajt után sikerült lépésről-lépésre összeszedni magunkat. Nagyon jól tudtam, hogy Seb az aszfalton igen komolyan fog támadni, és előtte az erdőben kellett inkább bizonyítanom, hogy az utolsó szakaszon ne legyen baj. A vasárnap reggeli első szakasz meglepően jól alakult egyébként. Próbáltam határon autózni, de egy árkot érintettem és utána a félelem miatt már kicsit visszafogtam magam. Óvatosra váltottam, akkor tényleg veszítettem pár másodpercet. Amikor a powerstage rajtjánál álltunk, akkor elterveztem, hogy most itt mindent beleadok! A végén pedig elégedetten láttam az időeredményt. Egy nagy pillanatunk volt, amit szerencsésen túléltünk. A Great Orme gyors aszfalt volt, ott tudtam, hogy Seb nagyon keményen fogja nyomni, de ha mégsem így lett volna, akkor szerintem az összetettbeli helyezések is másképpen alakulnak. De nem véletlenül ötszörös világbajnok, tudta, mi kell a maximumhoz. Én nem tehettem többet. Talán a gumiválasztással egy pici hibát elkövettem, három közepeset és egy lágyat tettem fel, és megeshet, hogyha négy közepeset választok, akkor jobb egyensúlya lett volna az autónak. De nem okozott jelentős hátrányt, ahogy azt az időeredmények is mutatták. Egyébként Seb és Julien nemcsak aszfalton volt fantasztikus, hiszen az utolsó erdei részen is nagyon érezték a kanyarokat. Az utolsó szakaszon egy részt túl szélesen vettem be, és úgy éreztem, mintha kirepülne a kerék az autó alól. Ott mondtam is, hogy elég lesz most már, érjünk célba!”

Összességében nagy küzdelem volt, milyen érzés újból itt lenni az élmezőnyben?

Latvala: "Egészen páratlan! Az év eleje igen nehezen indult, és szinte már el is felejtettem, milyen érzés az első helyért harcolni - most azonban újból átélhettem. Ez a második hely, nemcsak nekünk jött jól, hanem a csapatnak is. Nem sikerült ugyan nyerni, de remélem, hogy ez az érzés továbbra is megmarad, és a következő két állomáson a győzelemért küzdhetünk."

Esetleg van-e bármilyen híred a jövő évről?

Latvala: "Szeretnék a Toyota versenyzője maradni, és nagyon örülnék, ha ez a kapcsolat folytatódna."

Miikka, az idei szakaszok változásairól mi a véleményed?

Miikka Anttila (JML navigátora): "Meg kell mondanom, hogy az idei szakaszok érdekesek voltak. Több technikás rész van, valószínűleg az FIA kérésére, hogy lassabb átlagsebességet érjünk el. Nekem egyébként nem gond, élvezem őket, csúszós körülmények között különösen komoly kihívás."

Milyen volt a küzdelem?

Anttila: "Jó móka volt! Ahogy mindig, most is voltak szórakozós perceink Seb-bel és Julien-nel két gyors között, ám versenytempóban más a helyzet, ott tiszteljük egymást."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33