l1
l2


 

Nem hibázhat többet a Hyundai

Október 22.
Minden erejével támadásra készül a Hyundai Motorsport a világbajnokság utolsó előtti futamán. A Spanyol Ralin három i20-as WRC száll harcba, melyet Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen, és a hazaiak legnagyobb örömére Dani Sordo irányíthat.

A Hyundai Motorsport csapatában egyre jobban ég a bizonyítási vágy, hogy képesek megszerezni a versenyzői elsőségek mellett a gyártói címet is – pontosan ezért szeretnék a legjobb formájukat hozni a világbajnokság tizenkettedik állomásán. A spanyol rajt előtt a csapat 20 pontos előnyt élvezhet, mely még javában nem dönti el a dobogós helyek sorsát, hiszen a fennmaradó két futamon, Spanyolországban és Ausztráliában legjobb fomát elérve akár 86 pont is szerezhető egy-egy márka részéről. Az alzenauiak versenyzője, Thierry Neuville vállára szintén nagy súly nehezedik, hiszen a belga fiú csupán hét ponttal vezeti a versenyzői táblát tizenegy megmérettetést követően.

Annak ellenére, hogy volt pár kiábrándító hétvégéje a csapatnak, a Hyundai Motorsport reményei szerint a népszerű, többfelületű spanyol fordulóban képes lesz sikeresen helyt állni. Három autóval támadják meg az utolsó előtti állomást – a spanyol rajongók legnagyobb örömére érkezik Dani Sordo, aki mellett Thierry Neuville és Andreas Mikkelsen fog szóhoz jutni.

KETTŐ AZ EGYBEN
A hétvégén két futamot is láthatunk egyszerre, hiszen a Rally de Espana a csütörtöki estén Barcelonában egy rövid aszfalt szakasszal indul, mielőtt a pénteki murvás részekre ugrana. Péntek este egy látványos 75 perces szervizparkkal számolhatunk, ahol az autókat a szombati, illetve vasárnapi aszfaltos kanyarokra alakítják át. Annak érdekében, hogy a Hyundai i20 Coupe WRC-t előkészítsék Spanyolország egyedülálló kihívásaira, a banda egy aszfaltos és egy kavicsos tesztelést is végzett. Különös figyelmet fordítottak az aszfalton való felkészülésre, amin egyébként a csapat keményen dolgozott az egész szezon alatt az ezen a felületen való javulás érdekében.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Spanyolországban nincs helye hibának, ha a gyártói bajnokságban bizonyítani szeretnénk. Matematikailag ugyan maradhat esélyünk még Ausztráliában, de ott már tényleg sok mindennek meg kellene történnie ahhoz, hogy számunkra minden kedvező legyen. Láthattuk, hogy bármi megtörténhet a világbajnokságon ebben a szezonban, így tudjuk jól, hogy nagy feladat előtt állunk. A maximumon kell dolgoznunk a hétvégén. Mi is mindent megteszünk, hogy támogassuk Thierry-t a versenyzők bajnokságában - a mérnökök, a mechanikusok és a csapat is egyaránt. Van egy jó autónk, egy erős csapatunk és egy versenyképes gárdánk; minden elemet össze kell raknunk és a lehető legmagasabb szintet kell elérnünk."

ÚJ TERÜLET A HMDP PÁROSA SZÁMÁRA
Frissen átélve a walesi futam negyedik pozícióját kategóriájukban, lelkesen készülődik a Hyundai tehetséggondozó Programjának párosa, Jari Huttunen és Antti Linnaketo a spanyol utakra. Hetedik WRC2-es megjelenésén, a vegyes felületen pozitív debütálásban bízik az i20-as R5-össel a finn kettős.

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Törökországban és Walesben mutatott teljesítménye után pozitívan várja a spanyol rajtot a norvég duó
  • A teszten úgy érezték, sokkal dominánsabb lehet a versenyhétvégén a Hyundai

Mikkelsen: "Jelentős lépéseket tettünk az elmúlt néhány futamon, amelyek valóban nem tükröződtek átfogóan eredményünkben. Az i20 Coupe WRC-vel elkapott ritmus lehetővé tette számomra, hogy felvegyem a szakaszon a küzdelmeket és harcoljak a mezőny elején. Így utólag visszagondolva ez biztató számomra a jövőre nézve. Az előkészületesk során úgy érzem, hogy javulást értünk el az aszfalton. Döntő futam lehet, így nagyon oda szeretnénk tenni magunkat."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A versenyzők bajnokságát hét ponttal vezetik
  • Spanyolországban két éve csípték el a dobogót (2016 – harmadik hely)

Neuville: "A szezon két végső futama rendkívül fontos számunkra a bajnoki küzdelemben. Értékes pontokat vesztettünk el az elmúlt pár versenyen, de még mindig az élen állunk, és természetesen nem adjuk fel a harcot. A pénteki murva igen meghatározó pontja lesz a hétvégének, így ott tényleg oda kell tenni magunkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a szezonban vannak hiányosságaink aszfalton, de keményen dolgoztunk, és reméljük, hogy láthatjuk a belefektetett munka gyümölcsét."

Dani Sordo/Carlos Del Barrio (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Utoljára a német futamon ülhettek bele az i20 WRC-be
  • Dobogós reményekben bízva állnak oda a rajtvonalhoz hazájukban

Sordo: "Az egész év legkülönösebb eseménye számomra a spanyol futam. Semmi sem helyettesítheti azt az érzést, amikor hazai pályán ilyen szenvedélyes szurkolók előtt versenyezhetünk. Eszméletlen atmoszféra uralkodik a rajttól az utolsó powerstage részig. A felszín drasztikus változása teljesen más megközelítést igényel minden tekintetben, ezt leküzdeni pedig komoly kihívás fizikailag is. Utoljára Portugáliában autóztam murván, de semmiképpen sem érzem magam emiatt hátrányban."

A HMDP csapata: Jari Huttunen/Antti Linnaketo (#35 Hyundai i20 R5)

  • A legutóbbi walesi állomáson egy negyedik hellyel bizonyította a finn duó versenyképességét
  • Életükben először bizonyíthatnak a Hyundai R5-össel Spanyolország vegyes felületén

Huttunen: "Wales vitathatatlanul a legbátorítóbb hétvégét jelentette számomra. Hazai pályán, még Finnországban természetesen bizakodóak és gyorsak tudtunk lenni, de az utolsó esemény gyakorlatilag megmutatta, hogy hasznos fejlesztési és kemény munkát sikerült előnyünkre fordítani. Mindezek ellenére tudjuk, hogy még tanulnunk kell. Spanyolország új esemény nekünk, ám optimistán és eredményben bízva állunk oda majd a rajthoz."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33