l1
l2


 

Tanak Spanyolországban is lendületben

Október 26.
A Katalán Ralin sem tört meg a Toyota észt pilótájának lendülete, Ott Tanak csaknem félperccel nyerte a murvás versenynapot a hazai közönség előtt versenyző Dani Sordo és Elfyn Evans előtt. Loeb negyedik, Ogier hetedik, Neuville kilencedik, a Volkswagenek uralják a WRC2-t.

Ahogy azt már megszokhattuk, idén is Barcelonában vette kezdetét Spanyolország Rally VB futama. A csütörtöki esti rövid nyitó szakaszon a világbajnoki címvédő, Sebastien Ogier ragadta magához a vezetést. Péntek reggel aztán jöhetett a vegyes talajú verseny első felvonása, az első versenynapon hat murvás gyorsasági szakasz két körre osztva várt a mezőnyre.

A világbajnoki címért még versenyben lévő versenyzők Neuville, Ogier, Tanak sorrendben rajtoltak a pályákon és ennek megfelelően hármójuk közül Neuville-nek volt a legnehezebb, Tanaknak pedig a legkönnyebb dolga. A szezon második felében mutatott teljesítménye alapján cseppet sem lepett meg senkit, hogy a pénteki nap Ott Tanak sikerével indult, a Toyota versenyzője ugyan csak egyetlen gyorsaságit, a nyitó szakaszt tudta megnyerni az első körben, ebidődben azonban így is ő állt az élen, bő 10 másodperces előnnyel.

Az viszont már talán meglepő, hogy Tanak szakaszgyőzelmei számát délután sem tudta növelni, de mivel mindig az élmezőnyben tudott végezni, így is csaknem fél percre növelte előnyét az élén a murvás nap végére. A nap második felében Dani Sordo és Jari-Matti Latvala osztozott a szakaszgyőzelmeken. Latvala a háromból két szakaszt is megnyert, de mivel délelőtt becsúszott nála egy defekt így ebéd után a 10. helyről kezdte meg a felzárkózást és a nap végén az ötödik helyen állapodott meg.

Sordo Evans-szel vívott parázs csatát a második helyért, delelőtt még Evans birtokolta a második helyet, azonban kettejük párharcából péntek estére a spanyol fiú került ki győztesen, azonban három másodpercnél is kevesebb döntött a Hyundai pilótája javára.

Szezonbeli harmadik és egyben utolsó VB futamát teljesíti a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb, aki elmondása szerint egész nap kereste a C3 WRC ideális beállításait. A nap végére már egész közel került az elvárt eredményhez és fél másodperccel elmaradva a dobogós helytől, az abszolút negyedik helyről vághat neki az aszfaltos pályáknak.

Tanak számára remekül alakult az első versenynap Spanyolországban, hiszen legnagyobb vetélytársai, Sebastien Ogier és Thierry Neuville a TOP 10 második felében autózik. Mindkét versenyző dolgát megnehezítette, hogy az élről kellett rajtolniuk, Neuville egy megforgásról is beszámolt pénteken, így csaknem egyperces hátránnyal, a kilencedik helyen érkezett a nap végén célba. Ogier valamivel előrébb, a hetedik helyen végzett, számára azonban bizakodásra ad okot, hogy előtte elég sűrű a mezőny, az előtte álló Mikkelsentől mindössze három tized a lemaradása, de a harmadik helyen álló csapattársától is csupán 10 másodperc választja el.

Nagy várakozás övezte a Volkswagen Motorosport legújabb versenyautója, a Polo R5 bemutatkozását. Nos, a német márka nem okozott csalódást szurkolótáborának, hiszen a csapat két autója a versenynap nagy részében az első két helyet foglalta el a kategóriában.

Eric Camilli már csütörtök este magához ragadta az első helyet, amit péntek estig egy pillanatra sem engedett ki a keze közül. Sokáig csapattársa, Petter Solberg követte a második helyen, azonban a Skoda tini versenyzője, Kalle Rovanpera addig üldözte, amíg a nap utolsó szakaszán maga mögé nem utasította a norvég világbajnokot. Solbergre holnap is komoly feladat vár, hiszen mögötte kevesebb, mint egy másodperces hátránnyal következik egy másik Skoda, benne a világbajnoki cím várományosa, Jan Kopecky, akiről köztudott, hogy inkább az aszfalt pályákon van elemében.

Szombaton hét gyorsaságival folytatódik a verseny, melyek közül az utolsóelőttit a Red Bull TV 14:45-kor kezdődő adásában élőben közvetít.

A RallyRACC Catalunya állása az 1. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:34:27.4
2. Dani Sordo/C. Del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +26.8
3. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +29.7
4. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Citroen C3 WRC +30.2
5. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +37.6
6. A. Mikkelsen/Anders Jager, Hyundai i20 Coupe WRC +39.1
7. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +39.4
8. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +44.7
9. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +59.7
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +1:07.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33