l1
l2


 

Loeb: Nyomni akartam a győzelemért!

Október 28.
Idei harmadik nekifutásra Sebastien Loeb és Daniel Elena sikeresen zsebelte be első győzelmét a Citroen C3 WRC-vel. A francia versenyzőpáros a világbajnokság utolsó előtti állomásán, Spanyolországban határozottan mutatta meg évtizedes tapasztalatát murván és aszfalton is egyaránt.

Sokan kettő az egyben versenyként aposztrofálják a spanyol VB futamot, idén azonban még inkább tekinthettük három az egyben versenynek, hiszen az első napi murvát szombaton nedves aszfalt pályák követték, melyek vasárnapra nagyrészt felszáradtak, így szinte ismét egy új verseny kezdődött. Izgalomból bőven maradt még a befejező napra is, annak ellenére, hogy már csak négy gyorsasági szerepelt a programban, hiszen az első és a hatodik helyezettet kevesebb, mint 17 másodperc választotta el egymástól.

Mesélj kérlek arról, hogy a gumiabroncs választás hogyan alakult vasárnap reggel, mennyire segített a tapasztalat?

Loeb: "Egy kis tapasztalat tényleg volt benne. Mindig is bonyolult kérdés a gumiválasztás ilyen vegyes körülmények között. Nem titok, hogy néhány korábbi feljegyzést előszedtünk, azokból az időkből amikor még a DS3-assal ugyanezekkel az abroncsokkal autóztam hasonló körülmények között. A kemény keverékre voksoltunk végül, tudtuk, hogy egy picit nedves körülmény még belefér, és tényleg jól választottunk, hiszen a célhoz közeledve már felszáradt minden. Kaptunk információt arról, hogy nem fog esni, ugyan kicsit kétkedve fogadtuk, hiszen szombatra is ezt a hírt kaptuk, aztán mégis esett! Benne volt a pakliban, hogy a többiek is a keményre szavaznak és akkor a lággyal mit biztosan vesztenénk, de szerencsére jól döntöttünk."

Hogy érzed, mikor autóztál határon?

Loeb: "A vasárnap teljesen rendben volt. A határomon voltam, de jól éreztem magam az autóban. A száraz szakaszokon különösen tetszett minden. Szombat egy picit nehezebb volt, nem igazán találtam a ritmust, vasárnap már igen, már a rajt előtt motivált voltam és nyomni akartam a győzelemért."

A célban azért elérzékenyültél...

Loeb: "Persze! Hosszú idő telt el győzelem óta, és valójában a WRX-ben sem sokszor tapasztalom az érzést. Zsinórban nyerni kilenc futamot címet egész jó, de ez az elsőség hat év szünet után hatalmas élmény!"

Ez az eredmény több motivációt adhat a következő évre?

Loeb: "Megeshet, hogy igen. Az biztos, hogy élveztem ezt a hétvégét. Nagyon jó érzés volt újból harcolni és futamot nyerni. Tényleg ez az, ahol jobban érzem magam, de nem volt véletlen a visszavonulásom sem a VB-ről: csak ralizol, ami rengeteg időt és bonyodalmat jelent. Nem ez az, amit napról napra szeretnék, de egy-két futamra is eléggé komplikált visszatérni. Nagyszer eredményt értem el itt Spanyolországban azzal, hogy két másodperccel megelőztem Seb-et. Nem tudom egyébként, korai még ezen gondolkodni."

Daniel, gondoltad volna, hogy ez fog történni?

Daniel Elena (Sebastien Loeb navigátora): "Ööö, igen. Fantasztikus győzelmet arattunk, valójában miért ne tudtam volna elképzelni? Mexikóban láttunk jó murvás időket, és Korzikán aszfalton is ott tudtunk lenni az élmezőnyben. Két dologra kellett figyelni, hogy ne kapjunk defektet, hogy hogy folyamatosan helyi ételeket együnk és máris megvan az eredménye."

Volt rajtatok nyomás?

Elena: "Mindig van valamilyen fokú nyomás rajtunk, de egy megforgás után főleg. Többet kell tenni a jó időkért, többet kellett kockáztatnunk, de jó móka!”

Te is elérzékenyültél a célban?

Elena: "Igen, nagyon érzelmes volt a céldobogón állni, még inkább az volt a power stage céljában, az autó tetején, amikor a súlyom alatt behorpadt a tetőlemez! :)"

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33