l1
l2


 

Hadik futamot és bajnoki címet nyert Nyíregyházán

November 10.
Páratlan izgalmakkal zárult az Országos Rallye Bajnokság, a szezonzáró Nyíregyháza Rallyn Hadik András és Turán Frigyes az utolsó méterekig harcban álltak a bajnoki címért, melyet végül ha hajszálnyival is, de Hadik András szerzett meg. A futam és a bajnokság második helyén Turán Frici zárt, mindkét értékelésben Vincze Ferencé a dobogó harmadik foka, míg a negyedik hely Kazár Miklósnak jutott.

Vasárnap újabb nyolc gyorsasági szakasz után ért véget az Országos Rally Bajnokság 2018-as küzdelemsorozata. A szokásoktól eltérően most nem két egyenlő részben osztották ketté a napot: az első körben öt, a másodikban három gyorsasági szerepelt az EB kandidáló verseny programjában. Bár szombaton Hadik András megnyugtató előnyre tett szert a futam összetett értékelésének első helyén, ennek ellenére vasárnap egy pillanatra sem dőlhetett hátra, hiszen közte és Turán Frigyes között minden egyes pontnak különösen nagy jelentősége volt. Így hát az sem volt mindegy, mi lesz a nap végi sorrend, mint ahogy az sem ki hány extra pontot tehet zsebre a Power Stage-n.

Turán Frici a nyitó szakaszon jelezte, hogy ha az összetett győzelmet nem is, a második versenynapot mindenképp szeretné megnyerni. Mádon rögtön egy abszolút idővel nyitott, amit a következő pályán egy újabb követett. A folytatásban viszont érkezett a válasz Hadiktól, a következő kettőn a miskolci pilóta volt a nyerő, amivel egyenlített Turánnal szemben. Az ebédidő előtt azonban következett még egyszer a Tokaj hegy lábán, a szőlőtőkék között kanyargó pálya, ahol ismét Turán volt a jobb, így a napi Frici értékelésben visszavette a vezetést.

Ennek köszönhetően úgy vágtunk neki a szezon utolsó három gyorsaságijának, hogy a két éllovas között valószínűleg az utolsó méterek fognak dönteni, és így is lett. Turán mindent beleadott a hajrába, újabb szakaszgyőzelemmel került közelebb Hadikhoz, aki az utolsó előttin visszavett egy keveset. Az utolsó mindent eldöntő szakaszra Hadik előnye az összetett értékelésben még mindig közel fél perc volt, a döntés a power stage-re maradt, aki itt előrébb végez (és legalább pontszerző helyen) azé lesz a bajnoki cím.

Mindkét pilóta kitett mindent az asztalra és az aszfaltra, a power stage-en pedig végül Hadik András volt a leggyorsabb, aki ezze, és a futamgyőzelemmel megszerezte a bajnoki címet. Nagy kár, hogy nem lehet két győztest hirdetni, hiszen Turán Frici is megérdemelte volna a sikert, azonban Hadik András is rászolgált az aranyéremre, a nyolc bajnoki futamból négyet megnyert, Egerben, Miskolcon, Pécsett és Nyíregyházán sem volt nála gyorsabb.

Bár a szezonzárón nem tudták tartani a lépést a két Fordossal, Vincze Ferenc és az újjászülető Kazár Miklós is komoly küzdelemre késztette a Hadikot és Turánt, Vincze Székesfehérváron és Ózdon, Kazár Veszprémben iratkozott fel a futamgyőztesek közé, mindkét pilóta komoly ellenfél volt és jár nekik az elismerés. Vincze végül mind a futamon mind a bajnokságban a harmadik helyen végzett, míg Kazár Miki a negyedik helyen zárta az évet.

A négy bajnokaspiráns mögött ifjabb Érdi Tibor érkezett célba, az ERC2-es bajnok már a jövőre készült Nyíregyházán, 2019-ben ugyanis már egy R5-ös Skoda Fabiával száll harcba a kontinensviadalon, amelynek mint azt már péntek este óta tudjuk,  a Nyíregyháza Rally lehet a záró futama. Az abszolút hatodik helyet a hazai pályán autózó Trencsényi József szerezte meg, szintén egy R5-ös Skodával, majd Németh László, Lovász Pál, Fogasy Gergely és Gyarmati Ariel verekedte még be magát a Top 10-be.

Az ORC-ben Gyarmati Ariel szintén futamgyőzelemmel zsebelte be a bajnoki címet. A futam második helyét Friedmann Zsolt szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára Maricsek Miklós állhatott fel.

A Rallye2-ben is a futamgyőzelem hódította el a bajnoki címet, itt Kréhlik Nándor Lada VFTS-e bizonyult a leggyorsabbnak. A futam első három helyén három ladás páros osztozott, másodikként Bacsa Tamás érkezett célba, a harmad hely pedig Foczkó Ákosé lett.

A Nyíregyháza Rally végeredménye (nem hivatalos):
1. Hadik András/Deák Attila, Ford Fiesta R5 1:48:38.4
2. Turán Frigyes/Bagaméri László, Ford Fiesta R5 +29.3
3. Vincze Ferenc/Igor Bacigál, Skoda Fabia R5 +3:33.3
4. Kazár Miklós/Tóth Zsolt, Skoda Fabia R5 +3:46.7
5. ifj.Érdi Tibor/Kovács Szabolcs, Skoda Fabia R5 +5:36.8
6. Trencsényi József/Verba Gábor, Skoda Fabia R5 +6:18.4
7. Német László/Szegő János, Skoda Fabia R5 +7:32.8
8. Lovász Pál/Kürti Tamás, Hyundai I20 R5 +8:10.1
9. Fogasy Gergely/Berendi Dávid, Skoda Fabia R5 +9:22.7
10. Gyarmati Ariel/Kocsis György, Mitsubishi Lancer EVO IX +9:38.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33