l1
l2


 

Aranyért megy Ausztráliába a Hyundai

November 13.
Bajnoki címekkel szeretné megkoronázni a rally világbajnoki szezont a Hyundai Motorsport, a koreai csapat az egyéni mellett márka-világbajnoki címért is harcba száll a szezonzáró Ausztál Rallyn.

Az egyik legnyitottabb és legizgalmasabb szezon szemtanúi lehetünk idén, ahol a világbajnokság utolsó fordulójára pontosan három márka és versenyzőpáros érkezik úgy, hogy bármi megtörténhet az ausztrál murvás kilométerek keretében. A Hyundai Motorsport részéről Thierry Neuville és társa, Nicolas Gilsoul esélyes a legelőkelőbb pozícióra, ám a belga párosnak nem lesz egyszerű dolga, hiszen olyan versenyzők törhetnek borsot az orra alá, mint Sebastien Ogier vagy éppen Ott Tanak, akik az M-Sport Ford illetve a Toyota Gazoo Racing támogatottságát élvezhetik. A spanyol verseny után Sebastien Ogier ugyan átvette a vezetést az összetettben, de a francia ötszörös bajnok csupán három pontos előnyt élvezhet, hiszen Thierry Neuville másodikként jogosan fenntartja igényét az év végi elsőségre. A harmadik helyen toporgó Ott Tanak 20 ponttal van elmaradva a Hyundai versenyzőjétől, ám matematikailag még az észtnek is megvan az esélye a 2018-as bajnokságra. Ausztráliában egyébként maximum 30 pont áll rendelkezésre a versenyzők számára (25 a győzelemért és 5 bónusz Power Stage pont), 43 pedig a gyártók számára (első-második pozícióval).

A Hyundai Motorsport a szezon utolsó fordulójában három Hyundai i20 Coupe WRC-t állít rajthoz, melyet tizenkét hónappal ezelőtt győztesként zártak az alzenauiak legnagyobb örömére. A tavalyi elsőséggel büszkélkedő Thierry Neuville mellett idén Andreas Mikkelsen és a kiwi srác, Hayden Paddon kap lehetőséget.

AZ UTOLSÓ NAGY HAJRÁ
Az ausztrál rali poros, kavicsos és erdei pályái egy rendkívül trükkös csatateret kínálnak minden résztvevő páros számára, a három versenynapra betervezett 24 szakasz keretében, mely 318.64 versenykilométeres távot foglal magába. Akadnak majd bőven vadonatúj gyorsaságik, melyek tényleg olyan útszakaszokat foglalnak magukba, melyen korábban nem száguldozhattak végig a párosok. Igazi különlegességet rejt majd az Új-Dél-Wales gyorsasági, hiszen ugratók mellett látványos vízátfolyás is borzolja a kedélyeket majd pénteken és szombaton az esti órákban.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Lenyűgöző, mindent eldöntő futam következik! Miután tizenkét versenyt többé-kevésbé sikeresen letudtunk kavicsos és aszfaltos körülmények között a világ különböző pontjain, Ausztráliában úgy rajtoltunk majd el, hogy célunk minden tekintetben az elsőségek legyenek. Egyrészt tudjuk, hogy a spanyol eredménnyel hibát követtünk el, hiszen kicsit meginogtunk bajnoki címek tekintetében, ám lemaradásunk nem tetemes, így Ausztráliában tényleg bármi megtörténhet. A tervezett eredmény elérése azonban nagyon nem lesz könnyű! Mind a négy gyártó a győzelemért küzd, és közös célunk, hogy a szezont a lehető legjobb módon fejezzük be, úgyhogy úgy tűnik, hogy ez egy nagyon heves verseny lesz. Lássuk, ki lesz a legjobb!”

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A norvég duó bízik abban, hogy a Hyundai támogatásával teljesített első teljes szezont egy erős eredménnyel zárhatja le
  • Tavaly lenyűgöző szerepléssel kezdték meg az ausztrál kilométereket

Mikkelsen: "Ausztrália mindig is jó futam volt számunkra. Két évvel ezelőtt győztesként ünnepelhettünk a célban, tavaly pedig az első tíz szakaszon nem találtunk legyőzőre. Sajnos végül fel kellett adnunk a küzdelmeket, de bízom benne, hogy idén elkerülnek minket a bajos dolgok. Az idei kilométerek nem úgy alakultak, ahogy azt szerettük volna, ezért zárásként egy erőteljes eredménnyel szeretnénk bizonyítani versenyképességünket. A gyártói pontok mellett természetesen mindent meg teszünk annak érdekében, hogy támogassuk Thierry-t a hétvégén."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A belga páros egyértelmű célja a bajnoki cím megszerzése
  • Bíztató előjel, hogy tavaly nem volt tőlük gyorsabb, így győztesként ünnepelhettek az ausztrál rali céljában

Neuville: "A közelmúltbeli versenyek nem feltétlen a tervek szerint zajlottak le számunkra, így most nagyon komoly harc alakult ki a bajnoki címért. Mindegyik csapat határozottan bizonyítani szeretne a Ausztráliában, pontosan emiatt egy tökéletes hétvégét kell összehoznunk, ha ott akarunk lenni az élen. Talán annyira nem is rossz ez a három pontos lemaradás, hiszen így nem mi fogjuk megnyitni a szakaszokat pénteken. Ez tényleg csak minimális előny, de most minden számítani fog! Tizenkét hónapja nyerni tudtunk, remélem, idén is képesek leszünk harcolni a dobogó legfelső fokáért."

Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A félig-meddig hazai pálya előnyét élvező kiwi srác célja a dobogó, rajongói legnagyobb örömére
  • A Törökországban elcsípett harmadik hely motiválja a párost Ausztráliában

Paddon: "Alig várom, hogy egy olyan eseményen bizonyíthassak a Hyundai Motorsport színeiben, melyhez a legnagyobb reményeket fűzöm a szezonban. A kiwi rajongóimtól rengeteg támogatást kapok, így megvan az a plusz, ami a jó eredményt jelentheti. Tavaly a dobogón ünnepelhettünk, és bízom benne, hogy ezt idén megismételhetjük. Jó lenne eredményesen befejezni az évet."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33