l1
l2


 

All-Int mond Ausztráliára a Ford

November 13.
Sorozatban hatodik világbajnoki címét szerezheti utolsó Ford-os versenyén Sebastien Ogier, aki ha kellő segítséget kap csapattársaitól, akkor az M-Sport mindkét bajnoki címét megvédheti az idei Ausztrál Rallyn.

Sebastien Ogier és Julien Ingrassia kiváló pozícióban vannak az utolsó világbajnoki állomásának a rajtja előtt, és három pontos előnnyel érkeznek meg Ausztráliába. A francia páros mellett a csapatnak matematikai esélye van arra, hogy megvédje a konstruktőri címét - noha valamennyire nagyobb kihívást jelent a 25 pontos hátrány a versenytársakkal szemben. Az EcoBoost-meghajtású Ford Fiesta WRC-k készen állnak az előttük álló csatákra, melyből hármat láthatunk majd az ausztrál utakon.

MALCOLM WILSON, AZ M-SPORT FORD CSAPATFŐNÖKE: "Szinte nem is emlékszem, mikor volt utoljára példa arra, hogy ilyen izgalmak közepette érkezzünk meg a sorozat utolsó állomására. Hatalmas dolog, és kíváncsian várom, mi lesz a vége. Sebastien és Julien kiemelkedő pozícióban vannak - három ponttal vezetnek a ranglistán, de mindazonáltal vezető szerepet fognak játszani Ausztráliában. Ők ketten pontosan tudják, hogyan kell megnyerni a bajnokságot, és tudják, hogy mit kell Ausztráliában tenni az első helyért. Az egész csapat mögöttük van, és eltökélt szándékunk, hogy a lehető legjobb módon fejezzük be a közös munkát.

A gyártói bajnokságban matematikailag megvan az esélyünk. Ez egy keményebb feladat lesz, de a francia párosunkon kívül még Elfyn-re és természetesen Teemu-ra is számíthatunk, akik mindent el fognak követni a sikerért. Régen láttunk ilyen nagy harcot, és úgy gondolom, ez a nézőknek is feledhetetlen szezon lesz."

RALLY AUSTRALIA - A NAGY DÖNTŐ
Az ausztrál futam nemcsak a szezonzáró állomás szerepét tölti be idén, hanem a bajnoki cím eldöntése is ezen a földrészen történhet meg. Brisbane és Sydney között, a tengerparti város, Coffs Harbour lenyűgöző atmoszférát biztosít a legizgalmasabb fináléhoz már évek óta! A poros pályák, gyengébb látási viszonyok mind-mind páratlan jellemzői az esőerdők és bokrok övezte szakaszoknak. Számos új szakasz van ebben az évben, de a gyorsaságik továbbra is széles kínálattal rendelkeznek – szűk, kanyargós utak mellett bőven akadnak kilométerek szélesebb, tempósabb terepeken is. Ha száraz időjárás lesz a hétvégén, akkor kőkemény küzdelmet vívhatnak a párosok a porral, ha esik, akkor azonban minden egyes méter extra csúszzóssá válhat.

A három bajnokesélyes páros figyelheti az időjárás előrejelzéseket, hiszen kulcsfontosságú momentuma lehet a szárazság vagy éppen az esőzés a hétvégének. Aki futamgyőztesként, és világbajnokként kerül ki a soron következő megmérettetésről, az egyértelműen érdemes a címre.

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA
Sebastien Ogier és társa, Julien Ingrassia a hatodik bajnoki címért száll harcba Ausztráliában – a döntő küzdelmekre egy három pontos előnnyel érkezik a francia duó. Az ausztrál laza kavicsos szakaszok megnyitása közismerten nehéz feladat, de továbbra is elsődleges helyzetben vannak. Háromszor már sikerült leggyorsabbként letudniuk az ausztrál terepet, így pontosan tudják, mi kell a győzelemhez.

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 1. (2013, 2014 és 2015)

Ogier: "Egy karcsú három pontos előnnyel érkezünk Ausztráliába, ahol mindennek el kell dőlnie. Egész jól állunk ahhoz képest, hogy röpke két ralival ezelőtt még több, mint húsz pont volt a hátrányunk. Nagyon kemény hétvége lesz, ahol versenytársaim is mindent el fognak követni a sikerért.

Természetesen tudjuk, hogy a szakaszok takarítása nem könnyű feladat, de bármi megtörténhet, és készen állunk a kihívásra. Háromszor már ünnepelhettünk győztesként az ausztrál célban, és ezt remélem, vasárnap újból átélhetjük.

Teljes mértékben felkészültünk a nagy menetre, és készen állunk a hatodik bajnoki cím megszerzésére. Remélem, sikerül fog a terv, és szép emlékekkel válhatnak el útjaink."

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT
Evans és Barritt nem titkolt célja, hogy szép eredménnyel búcsúzzanak a szezontól. A brit páros nem feltétlen mondhat magának szerencsés szezont, akadtak pozitív pillanatok, de jutott bőven negatív élmény is, így a csapat érdekeit szem előtt tartva szeretnének minél több pontot zsebre vágni Ausztráliában.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 5. (2017)

Evans: "Mindig is élveztem az ausztrál pályákat, így optimista vagyok a most következő hétvégével kapcsolatban. A spanyol dobogó után nagyszerű lenne ismét a legjobb háromban ünnepelni. Az esemény atmoszférája páratlan, örömmel és egyben kíváncsian érkezünk Coffs Harbour városába.

A környezet csodálatos, a futam azonban kőkemény küzdelmeket ígér – ez is egy olyan helyszín, melyhez hasonlót nem teljesítettünk az éven. A látási viszonyok gyakran megnehezítik a versenyzést, így abszolút precíz jegyzetekre kell törekednünk. Ha száraz az idő, a por megülhet a fák között, és a Nap beesési szöge igen szép, ám annál nehezebb helyzetet eredményezhet.

Páratlanul izgalmas napok várnank ránk, nem is tudom, mikor volt utoljára ennyire szoros a bajnokság így szezon végére. Készen állunk a rajtra, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjünk el.”

TEEMU SUNINEN ÉS MIKKO MARKKULA

Suninen és Markkula Ausztráliába először utaznak el. A finn páros optimistán tekint a debütálásra, és bíznak abban, hogy nem feltétlen lesznek komoly hátrányban a versenytársakkal szemben. Tervük egy élmezőnybeli pozíció, mellyel csapatuk szeretnék versenyben tartani a Márka VB-n.

Suninen: "Ez lesz az első alkalom, hogy Ausztráliában versenyezhetek. Megpróbáltam a lehető legjobban felkészülni, nagyon sok videót néztem, mely kellett ahhoz, hogy tényleg képet kapjak a gyorsasági szakaszokról. 2016-ban a pályabejárásokhoz volt szerencsém, de nincsenek olyan feljegyzéseim, mely az idei gyorsoknál segítene.

Ausztrália a szezon utolsó állomása, ahol minden el fog dőlni versenyzői és csapatszinten is. Seb még mindig nagy eséllyel pályázik hatodik világbajnoki címére, és a csapatnak is van esélye a gyártók bajnokságában. Készen állok, hogy mindent megadjak annak érdekében, hogy részesei legyenek egy újbóli elsőségnek."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33