l1
l2


 

Kettős Citroen siker az Ausztrál Rally első napján

November 16.
Remekül kamatoztatták rajtpozíciójukat a Citroen versenyzői Ausztráliában, az első versenynap végén Mads Östberg áll az első helyen, akit csapattársa Craig Breen követ másodikként, a harmadik helyről Jari-Matti Latvala várja a folytatást.

Nyolc gyorsasági szakasz alkotta a Rally VB szezonzáró futamának első napját, melyek inkább voltak rövidek, mint hosszúak. A legrövidebb pálya alig volt több mint egy kilométer, a legnagyobb kihívást pedig a majd 27 kilométeres Sherwood jelentette.

A világbajnoki pontverseny éllovasai megszenvedtek a pálya takarításával, főleg az első körben, a másodikban ugyanis már Ogier, Neuville és Tanak is feliratkozott a szakaszgyőztesek közé, ráadásul pénteken egyedül Tanak mondhatta el magáról hogy egynél több szakaszon is övé lett az abszolút idő.

Az élen mégis a Citroen versenyzői állnak, köszönhetően annak, hogy a leghosszabb pályán elsőre Östberg, másodjára pedig Breen volt a leggyorsabb, kettejük között a nap végén kevesebb, mint hét másodperc a különbség Östberg javára.

"Azt hittem, hogy szükségem lesz egy kis időre, hogy visszaszokjak az autóhoz, mivel Wales óta nem versenyeztem vele, de nagyon hamar visszatért az önbizalmam."' - jegyezte meg Östberg péntek este. "Szakaszról-szakaszra egyre jobban összeállt minden és a végén már nagyon élveztem a száguldást. Természetesen nyomtam, de nem vállaltam felesleges kockázatot."

"A nyitószakasztól eltekintve, jó napunk volt." - mondta Breen a nap végén. "Egész nap jó ritmusban haladtunk, amit jól mutat, hogy a leghosszabb szakaszt meg tudtuk nyerni. Nagyon fontos, hogy ennek köszönhetően, holnap is egész jó rajtpozíciónk lesz. Alig várom, hogy újra kimenjünk a pályákra, már csak azért is mert a holnapi nap ígérkezik a legjobbnak ezen a hétvén."

A nap végi dobogó harmadik helyére Jari-Matti Latvala csapott le, aki komoly nyomás alatt tartotta vetélytársait, a Toyota finn versenyzője Breentől alig egy másodperccel maradt el és Östberghez képest is 10 másodpercen belül maradt.

A versenynap nagyrészében a három Toyota egymást követte az összetettben, azonban délután szöget vert közéjük a Hyundai félig meddig hazai környezetben autózó pilótája Hayden Paddon. A koreai csapatnak ezen kívül nem sok öröme volt a pénteki napban, Andreas Mikkelsen még délelőtt összetörte az i20-ast és kiszállt a versenyből, Thierry Neuville pedig ugrató utáni landolásnál került bajba és szedett össze több mint egy perc tíz másodperc hátrányt, a szombati napot így az összetett 10 helyről kezdi. Ott Tanak két szakaszgyőzelme ellenére csak az ötödik helyig jutott pénteken, a világbajnoki címért vívott harcban egy nap után így az a Sebastien Ogier áll a legjobban, aki a hatodik helyen zárta a napot. Neuville számára a pénteki tizedik hely azért is rossz hír, mert ennek köszönhetően szombaton is takaríthat a többieknek, hiszen másodikként rajtolhat majd a gyorsasági szakaszokon

A Rally Australia állása az 1. nap végén:
1. Mads Östberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC 53:37.4
2. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +6.8
3. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +8.7
4. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +12.5
5. Ott Tanak/Jarveoja M., Toyota Yaris WRC +16.9
6. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +28.3
7. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +38.2
8. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +45.2
9. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +47.2
10. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1:11.9...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33