l1
l2


 

Tanak és a Toyoták álltak élre Ausztráliában

November 17.
Kettős Toyota sikerrel zárult az Ausztrál Rally szombati versenynapja, az élen az utolsó szalmaszálba is megkapaszkodó Ott Tanak áll, akit csapattársa, Jari-Matti Latvala fedez a második helyen, a dobogó harmadik helyére Hayden Paddon kapaszkodott fel.

Szombaton újabb tíz gyorsasági szakasszal folytatódott az idei Ausztrál Rally, a napi penzum első felében négy, délután pedig hat pálya szerepelt a programban. A rali leghosszabb napjának reggelén úgy tűnt érkezhet egy kis csapadék, ami sokat segített volna a bajnoki címért versenyben lévő Thierry Neuville-en.

A Hyundai belga versenyzője pénteken egy defekt és egy lassítóval való találkozás miatt nagyon nehéz helyzetbe került, nemcsak amiatt hogy kissé leszakadt vetélytársairól, hátránya ugyanis nem volt ledolgozhatatlan, a nagyobb fejfájást az jelentette, hogy szombaton másodikként rajtolva neki kellett takarítania a pályákat a többiek előtt. Így hát úgy várta az esőt mint a messiás, azonban a várt csapadék nem érkezett meg. Ennek ellenére mindent egylapra feltéve támadott, azonban a második nap folyamán sem tudott sokkal közelebb kerülni vetélytársaihoz, Craig Breen hibáját kihasználva és Sunninent megelőzve, a nyolcadik helyről vághat neki a befejező napnak.

Neuville-hez hasonlóan Ott Tanak is úgy állt oda a szombati rajthoz, hogy mindent vagy semmit, az észt pilóta erőfeszítéseit viszont siker koronázta, hiszen a nap felénél átvette a vezetést az összetettben, a nap második felében pedig sikerrel növelte előnyét a nap végéig. Tanak több mint 20 másodperccel gazdálkodhat a befejező nap hat gyorsaságiján, mögötte a második helyért csapattársa Jari-Matti Latvala és Hayden Paddon üldözi egymást.

A napot még az élről kezdő Mads Östberg kissé leszakadva érkezik a negyedik helyen, aki a Toyotától búcsúzó Lappival van harcban. Korábban már említettük, hogy Craig Breen számára nem úgy alakult a mai nap, ahogy szerette volna, az ír fiú a nap harmadik szakaszán verte oda a Citroen hátulját egy fához. Mindez azért is különösen fontos, mert a bajnokság kimenetelére is megvan a maga hatása, hiszen ennek köszönhetően a biztonságot szem előtt tartó Sebastien Ogier előrelépett a hatodik helyre, amit a nap végéig meg is őrzött.

Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy Ogiernek vasárnap elég maga mögött tartania Neuvillet, és megtartania a hatodik helyet, így Tanak hiába nyeri meg a versenyt és a power stage-et is, Ogiernek már extra pontra sincs szüksége sorozatban hatodik világbajnoki címe megszerzéséhez.

A Toyota viszont azzal vígasztaladóhat, hogy a gyártók bajnoki címe jó eséllyel Japánba kerül, ami szintén fantasztikus siker lenne a mindössze második szezonját teljesítő csapat életében.

A Rally Australia állása a 2. nap végén:
1. Ott Tanak/M Jarveoja ., Toyota Yaris WRC 2:07:52.0
2. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +21.9
3. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +26.3
4. Mads Östberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC +46.6
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +50.4
6. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1:44.8
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +2:04.6
8. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +2:35.2
9. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +2:49.0
10. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +6:26.8

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33