l1
l2


 

Ogier és a Toyota nyerte a Világbajnokságot

November 18.
Sorozatban hatodik világbajnoki címét ünnepelhette az Ausztrál Rally drámai befejezőnapján Sebastien Ogier, míg a márka világbajnoki címet a Toyota hódította el Jari-Matti Latvala futamgyőzelmével.


Fotó: Makai Gergely

Hat gyorsasági szakasszal zárult az idei Ausztrál Rally, három pályát két körben kellett teljesítenie a talpon maradt mezőnynek. A párosok helyzetét nem könnyítette meg, hogy heves esőzéssel indult a nap, a versenyzőknek trükkös körülményekkel kellett megküzdeniük a befejező napon.

Az első kör ennek ellenére még viszonylagos nyugalomban lement, igaz a versenyben vezető Ott Tanak a versenynap második szakaszán lecsúszott az útról, az első helyet így kénytelen volt átadni csapattársának, Jari-Matti Latvalának, Tanak a második helyről vághatott neki az utolsó körnek, mögötte Hayden Paddon következett.

Az igazi dráma a második körben vette kezdetét, a nyitó szakaszon Thierry Neuville parkolta le Hyundai i20-asát a pálya szélén, tette mindezt azután, hogy becsúszott az árokba és kitörte autója bal hátsó kerekét. Majd következett a nap leghosszabb pályája, a 20 kilométeres Sapphire, ami elsőre csak ráijesztett, másodjára viszont véget is vetett Ott Tanak korább szárnyalásának. Az észt pilóta beesett a fák közé az utolsó előtti pályán, miután harcképtelenné vált a Yaris WRC. Ebben a pillanatban pedig eldőlt a világbajnoki címet, sorozatban hatodszor is Sebastien Ogier szerezte meg, aki tehermentesítve a taktikázás alól a záró szakaszon kedvére autózhatott és meg is nyerte a Power Stage-et.

"Hihetetlen szezon volt, nagyon szoros küzdelemmel." - mondta Ogier a célban. "Nem olyan rég még azt gondoltuk, hogy nagyon nehéz lesz megszerezni az újabb bajnoki címet, de egy pillanatig sem adtuk fel. Mindent beleadtunk, egy fantasztikus csapattal a hátunk mögött akik ugyanúgy harcoltak mint mi és végül csak megszereztük az utolsó métereken. Nagyon megható!"

A futamgyőzelmet végül az a Jari-Matti Latvala szerezte meg, aki csaknem két év elteltével bonthatta ki újra a futamgyőztesnek járó pezsgőt. Ennek köszönhetően Latvala tovább írta rekordját, mely szerint egy évtizede, 2008-tól minden szezonban szerzett futamgyőzelmet. „Majdnem két nagyon hosszú év telt el a legutolsó győzelmünk óta." - jegyezte meg Latvala. "El is vesztettem már kicsit a hitem, nem hittem, hogy újra tudok még nyerni, de ezek a trükkös körülmények most feküdtek nekem.” Latvala győzelmét nagy ünneplés követte a Toyotánál, hiszen Tommi Makinen csapata már a második szezonjában elhódította a gyártók világbajnoki címét.

A dobogó második fokára Hyundai új-zélandi pilótája, Hayden Paddon állt fel, akit a verseny első napjának győztese, Mads Östberg követett a harmadik helyen. Negyedikként a Toyotától búcsúzó Esapekka Lappi zárta a ralit, Elfyn Evans az ötödik helyen érkezett célba, Sebastien Ogier pedig a bajnoki cím mellett a hatodik hellyel zárta Fordos pályafutását. A hetedik hely úgy tűnt a harmadik Fordos versenyző, Teemu Suninen-é lesz, a finn pilóta azonban az utolsó pályán elesett, így Craig Breen lépett egyet előre.

Breen mögött a WRC2-es kategória győztese, Alberto Heller zárt a kilencedik helyen, míg a privát színekben versenyző görög Jourdan Serderidis a tizedik helyre hozta be a Fiesta WRC-t. Mindössze 11 páros mondhatta el, hogy célba ért az idei Ausztrál Rallyn, a pontszerző helyekről egyedül Gianluca Linari csúszott ki.

A Rally Australia végeredménye:
1. Ott Tanak/M Jarveoja ., Toyota Yaris WRC 2:07:52.0
2. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +21.9
3. Hayden Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +26.3
4. Mads Östberg/T. Eriksen, Citroen C3 WRC +46.6
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +50.4
6. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1:44.8
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +2:04.6
8. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +2:35.2
9. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +2:49.0
10. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +6:26.8

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33