l1
l2


 

Toyota sikerrel indult a 19-es Dakar

Január 8.
Kell még egy kis idő mire megszokjuk, a világ legsikeresebb raliversenyzői, Sebastien Loeb és Daniel Elena a Hyundai színeiben folytatják pályafutásukat, a kilencszeres világbajnok páros, azonban már megkezdte az ismerkedést és a Dakar előtt beugrott a Hyundai Motorsporthoz.

A megszállott Dakarosok már tudják, hogy az új évi ünneplésből szinte még fel sem ocsúdunk, de a terepralisok szezonja azonnal meg is kezdődik egy kőkemény, kéthetes sivatagi versennyel. A 2019-es Dakar rali első versenynapja hetedikén vette kezdetét, miután a hatodikai rajt után remélhetőleg teljes mértékben ráhangolódtak a résztvevők a dél-amerikai hangulatra. A szervezők azért figyeltek arra, hogy a győzelemért harcba szálló versenyzők ne legyenek rögtön a mélyvízbe dobva – kezdésként Lima és Pisco között hangolódhattak rá a terepre, mely egy 247 kilométeres összekötő táv után egy 84 kilométeres igazi versenytempót jelentett.

A bemelegítő szakaszon az autósok között Nasser Al-Attiyah tört az élre, aki tavalyi is ugyanígy kezdte a versenyt, azonban öröme akkor nem tartott sokáigcsalódások után idén természetesen nagy bizonyításra készül. Ahogy látjuk, rajta nem fog múlni, hiszen már most, az első versenynapon odatette magát, és az élről rajtolva osztott ki két percet a mögötte érkezőknek. Mögötte két MINI következett kéz-a-kézben, Carlos Sainz-nak hajszálnyi előnyre sikerült szert tennie, ugyanis Jakub Przygonski csupán egyetlen másodperccel maradt el a spanyol idejétől a 84 kilométeres Lima és Pisco közötti távon, míg Stephane Peterhansel, csak a hetedik hellyel kezdett be hétfőn. Az első tízbe egyedül Harry Huntnak sikerült beverekednie magát a Toyoták és MINI-k közé, Hunt a PH Sport Peugeot-jával csípte el a kilencedik helyet.
A motorosok számára a bemelegítés szintén Lima és Pisco között történt meg, ahol a legügyesebben Joan Barreda kezdett be spanyol színekben egy Hondával, míg mögötte a második idővel Pablo Quintanilla jelentkezett be. A harmadik pozíció Ricky Brabec számára adatott meg, aki két perc ötvenkét másodperccel van csupán elmaradva az élre álló Barredától. A quadosok szintén nagy lendülettel vágtak neki a tíz szakaszt magába foglaló megmérettetésnek – e kategória argentin dominanciával indult, hiszen Nicolas Cavigliasso honfitársát, Jeremias Gonzalez Ferioli közel négy perccel utasította maga mögé a második helyre. A magyar endurocross pályák állandó vendége, Gyenes Emanuell is túl van a nyitó szakaszon, az első nap a 68. helyet szerezte meg, a szerb színeket képviselő Saghmeister Gábor viszont tudta teljesíteni a távot.

A nagy nevek között nézelődve meglepően gyenge idővel jelentkezett be Sebastien Loeb egy privát 3008-as Peugeot-val – a francia versenyző számára ugyan még nincs minden veszve, de nagyon oda kell tennie magát, hiszen Pisco-ba érkezve hátránya több mint hat perc lett, mely főként a homokos terep számlájára írható. Cyril Despres sem mondhatja el, hogy élete legjobb kezdését produkálta, hiszen az X-Raid versenyzője négy és fél perces hátrányt szedett össze. Szintén jobb kezdésben bízott Robby Gordon, az amerikai pilóta a 21. helyen nyitott, akárcsak Martin Prokop, aki a nyitó szakasz után a 46. helyről várja a folytatást. A középmezőnyben zárta az első pályát a magyar színeket képviselő Szalay Balázs is, aki a mezőny hátsó feléből rajtolva remek lendületben falta a kilométereket és nagyon élvezte a száguldást.

"Minden versenyző szereti az ilyen ritmusos szakaszokat, mint amilyen a mai volt, de persze ahhoz, hogy ennyit előzzünk, kellett az is, hogy a Grandland X tökéletesen vegye a dűnéket - mondta Szalay Balázs, aki a 42. helyen érkezett célba. "Ma kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk az elkövetkező tíz napban, hiszen ezt a pályát csak bemelegítésnek szánták a rendezők, és már ez sem volt könnyű. A közepén volt egy folyómeder, ott lehetett volna gyorsan menni, de addigra már annyi vetélytársunkat utolértük, hogy iszonyú nagy volt a por, szinte nullára le kellett lassítanunk. Ennek dacára nagyon élveztük a napot, s várjuk a folytatást."

A keddi tervezet már egy fokkal komolyabbnak ígérkezik, hiszen a Pisco és San Juan de Marcona közötti részen minden kategória résztvevője egy 211 kilométeres összekötő részt követően 342 versenykilométert jelentő távon küzdhetnek meg egymással, az idővel és a körülményekkel.

A 2019-es Dakar állása 1. nap:
1. Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 1:01:41
2. Carlos Sainz – X-Raid Mini +1:59
3. Jakub Przygonsky – Orlen X-Raid Mini +2:00
4. Vladimir Vaszilyev – Toyota G-Energy +2:18
5. Yazeed Al-Rajhi – MINI +2:28
6. Giniel de Villiers – Toyota Gazoo Racing +2:40
7. Stephane Peterhansel – X-Raid MINI 2:57
8. Bernhard Ten Brinke – Toyota Gazoo Racing +3:19
9. Harry Hunt – PH Sport Peugeot +3:25
10. Cyril Despres – X-Raid MINI +4:25

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33