l1
l2


 

Loeb szakaszt nyert, De Villiers vezet a Dakaron

Január 9.
Sebastien Loeb nyerte a Dakar Rali második, közel 350 kilométeres szakaszát, a második idő Nani Romának jutott, míg harmadikként Ten Brinke jelentkezett be. Összetettben továbbra is Toyota dominancia mutatkozik – Giniel De Villiers az élről várhatja a folytatást.

A kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb az első napi nehézségeket követően a 2019-es Dakar második versenynapján igencsak magára talált – a PH Sport Peugeot 3008-asát terelgető francia szakaszgyőzelmével összetettben és sokat javított az előző napi pozíciójához képest, ám az élen még mindig Toyota uralom van - Giniel de Villiers az, aki a legelőkelőbb pozíciót birtokolhatja kedden este San Juan de Marcona-ban.

Az erős élmezőny nagyon komoly csatát alakított ki a Pisco és San Juan de Marcona közötti részen – a 342 kilométeres szelektíven csupán 8, azaz nyolc másodperc döntött Sebastien Loeb javára, akinek a nyakán nagyon ott loholt Nani Roma a Minivel. Loeb számára igazából az utolsó rész jelentette a szakaszgyőzelmet – itt tényleg mondhatjuk, hogy nagyot hajrázott a fiú. Külön öröm, hogy a rali sokszoros bajnoka negyedik Dakarját teljesíti, és már most elmondhatja magáról, hogy minden évben tudott szakaszt nyerni a kőkemény homokos terepen.

A helyzet természetesen nem volt ennyire egyértelmű a második illetve harmadik pozíciót tekintve sem - A Toyota versenyzője, Bernhard ten Brinke, aki Loeb legközelebbi riválisává vált hosszú kilométereken keresztül, végül azonban Nani Romával sem tudta felvenni a harcot, és emiatt csak egy harmadik idővel elégedhetett meg kedden délután.

Az első versenynap győztese, Nasser Al-Attiyah nem tudta átmenteni hétfői formáját, a katari pilóta erejéből ezúttal csupán egy nyolcadik időre futotta, mellyel visszacsúszott az összetettben, a nyolcadik pozícióból várja a harmadik nap rajtját.

Az X-Raid MINI-k közül Nani Roma és Carlos Sainz áll a legelőkelőbb helyen attól függetlenül, hogy ez utóbbi spanyol műszaki gondokkal küzdött a nap folyamán. Egy apró negatívum azonban beárnyékolja a csapat napját, hiszen Orlando Terranova balesetet szenvedett, akit hátfájásokkal szállítottak a közeli kórházba egy helikopterrel.

Továbbra is remek lendületben autózik Szalay Balázs és Bunkoczy László, a magyar páros ismét számos előzést bemutatva kapaszkodott fel az összetett 30. helyre. "Újabb jó napon vagyunk túl, annak ellenére, hogy akadt azért egy két kalandunk - nyilatkozta Szalay. - Volt például egy magas dűne, amelyre elsőre nem tudtam felvinni az autót. Az igazsághoz tartozik, hogy a guminyomást nem engedtük le annyira, mint tegnap, mert ezúttal köves szakaszok is szerepeltek az útvonalban, úgyhogy ez is lehetett az oka, a lényeg, hogy mentünk felfelé a dűnén, de egyszer csak elfogyott az erő, úgyhogy lefordítottam a kocsit, nekifutottam újra, és akkor már nem volt gond."

A 2019-es Dakar állása a 2. nap után:
1. Giniel de Villiers – Toyota Gazoo Racing 4:32:45
2. Bernhard Ten Brinke – Toyota Gazoo Racing +0:00:28
3. Nani Roma – X-Raid Mini +0:00:42
4. Yazeed Al-Rajhi – Mini +0:00:50
5. Sebastien Loeb –PH Sport Peugeot +0:01:56
6. Carlos Sainz – X-Raid Mini JCW +0:02:28
7. Harry Hunt – PH Sport Peugeot +0:02:38
8. Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing +0:03:26
9. Cyril Despres – X-Raid Mini +0:03:28
10. Vladimir Vaszilyev – Toyota G-Energy +0:03:43

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33