l1
l2


 

Loeb szárnyal a Dakaron

Január 14.
Sebastien Loeb a Dakar Rali pihenőnapja után is ott folytatta, ahol előtte abbahagyta, harmadik szakaszgőzelmével az összetettben felkapaszkodott Nasser Al-Attiyah mögé, miközben Peterhansel visszacsúszott a harmadik helyre

Második félidejéhez érkezett az idei Dakar rali, miután szombaton egy pihenőnap keretében töltődhettek fel a versenyben maradt résztvevők Arequipa városa mellett felállított táborban. Az ejtőzés Peru második legnagyobb városának határában úgy tűnik nagyon jól jött annak a Sebastien Loeb-nek, aki pénteken egy szakaszgyőzelemmel érkezett vissza csapatához.

A kilencszeres francia rali világbajnok a hétvége első napján rápihent a hátralévő maratoni távokra, és tényleg ott folytatta, ahol abbahagyta – Arequipa és San Juan de Marcona között nem kevesebb, mint nyolcszáz kilométer várta a még versenyben lévő bátor résztvevőket, melyből pontosan 310 kilométer volt az, mely a szelektívet jelentette.

A vasárnapi szakaszt elsőként Loeb kezdte meg, ám a szelektív több mint háromnegyedén nem tudta a legjobb formáját hozni – a 272-es kilométerkő hozta meg a fordulatot, hiszen ott Loeb mellett a legnagyobb riválisa, Nasser Al-Attiyah is beragadt, és az élmenőkhöz csatlakozott még az a Stephane Peterhansel is, aki a három kiválóság közül a legrosszabbul járt. Loeb hamar szabadult az említett helytől, aztán Al-Attiyah is viszonylag korán tovább tudott evickélni. Mr. Dakar élt már át jobb napot is a dél-amerikai terepen, hiszen tizennyolc perces időveszteségével nemcsak egy hatodik szakaszeredményt könyvelhet el magának, hanem legnagyobb bánatára Loeb-nek is át kellett adni pozícióját az összetettbeli táblán. A két versenyző között várhatóan hétfőn tovább folytatódik majd a harc, hiszen közöttük mindösszesen három és fél perc különbség alakult ki.

Arequipa és San Juan de Marcona között Carlos Sainz rengeteg megpróbáltatás után talán egy kicsi kárpótlást érezhet a vasárnap megszerzett harmadik időeredménnyel. A spanyol matador bőven kapott az idei Dakaron hideget és meleget, így pedig a pihenőnap után picit örömmel tölti el az, hogy ismét az élmezőnyben bizonyíthatott Minijével. Összetettben még azért bőven távol áll a dobogótól, de azért még négy kőkemény nap áll a résztvevők előtt, mielőtt fellélegezhetnek Limában a célban.

A vasárnap összességében nagyon sok izgalmat tartogatott mind pozitív, mind negatív tekintetben – Loeb idei harmadik, Dakaros pályafutását tekintve pedig tizenharmadik szakaszelsőségét gyűjtötte be. Nasser Al-Attiyah az összetettben határozottan növelte előnyét a versenytársakkal szemben, míg Carlos Sainz egy picit fellélegezhet, hiszen végre sikerült egy harmadik idővel bizonyítania. Ők hárman a szerencsésebbek, hiszen nagyon sok versenytárs keményen megszenvedett a 310 kilométeres versenytereppel – Sainz csapattársa, Jakub Przygonski a sok veszteglés miatt inkább elfelejtené a vasárnapot, és hasonlóan érez Harry Hunt is, aki legalább két és fél órás hátrányt zsebelt be.

Vegyes érzelmekkel érkezett meg a táborba a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős vasárnap este. Egyrészt örült, mert végre remek részeredményeket produkált (sokáig a huszadik helyen haladt, sőt, ott is ért célba), és a technikai gondok ellenére meg tudta mutatni, mire képes a dűnék között. Másrészt maradt benne némi hiányérzet, mert miután negyven percre megszakították a versenyt  (valaki elakadt a pálya egy szűk részén), rásötétedett a magyar párosra, s emiatt volt egy GPS-pont, amelyet több társával együtt egyszerűen képtelen volt érinteni.

"Borzalmasan nehéz nap volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám - mondta Szalay Balázs, aki a szakaszon a büntetés nélkül a 20. helyen ért célba, az összetettben pedig a 22. - Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni. Ettől kezdve nem mertem leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cseréltük ki, de ott is be kellett tolni a kocsit. Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta. A táborba érkezéskor nem volt olyan, aki ne kapott volna jegyzőkönyvet az ominózus pont kihagyásáról. Várjuk, hogyan dönt a felügyelő testület."

A 2019-es Dakar állása 6. nap:
1. Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 21:01:31
2. Sebastien Loeb – PH Sport Peugeot +0:37:43
3. Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW +0:41:14
4. Nani Roma – X-Raid Mini +0:45:24
5. Cyril Despres – X-Raid Mini +1:23:35

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33