l1
l2


 

Peterhansel támadásba lendült

Január 15.
A Dakar legsikeresebb versenyzőjének idei második részsikerével zárult a maratoni verseny hétfői napja, aki győzelmével visszakapaszkodott a Nasser Al-Attiyah mögötti második helyre. Sebastien Loeb-öt műszaki hiba hátráltatta, Szalayék viszont problémamentes napon vannak túl.

Hajrájához érkezett az idei Dakar Rally talpon maradt mezőnye, azonban a hetedik versenynap sem ígérkezett sétagaloppnak, a szervezők egy 323 km-es hurok szelektívvel kedveskedtek az autósoknak. A szervezők részéről egy kis fejtörést okozott a kora reggeli időjárás – a látási körülményeket nehezítő köd miatt végül úgy döntöttek, hogy egy órával későbbre halasztják a rajtot.

Voltak, akik szárnyaltak és bőven akadtak ezúttal is olyanok, akik nehéz helyzetbe kerültek. Stephane Peterhansel egy igen nagy mestere a Dakarnak, ám mégis a napi rajt előtt még úgy érezte, az idei felvonásban elúszott számára a győzelem lehetősége. Az esélyekre azonban egy fölényes szakaszgyőzelemmel cáfolt, és bár hátránya még így is tetemesnek mondható, sikerével ismét felkapaszkodott az összetettbeli második helyre, az éllovas Nasser Al-Attiyah mögé.

A San Juan de Marcona körön Peterhansel nyomában Nani Roma érkezett célba , aki négy perccel maradt el csupán Mr.Dakartól, míg legfőbb ellenfele, a katari színeket képviselő Nasser Al-Attiyah negyedik helye tizenkét perces hátrányt eredményezett. Összetettben így a két élmenő között fél órán belülre csökkent a különbség, Nassernek ezt kell beosztania az utolsó három napon.

Sebastien Loeb elsőként vágott neki a hétfői kilométereknek, de lendülete nem tartott sokáig - az ötvenedik kilométernél, azaz körülbelül fél óra versenyzést követően elektronikai hiba lépett fel a Peugeot 3008-asban, mely igen komoly időveszteséget eredményezett. Az első időellenőrző pontnál a hatvanadik helyen jegyezték a franciát. Ezt követően próbált zárkózni, de már csak kozmetikázni tudott eredményén - a dobogó második fokától búcsúzott, és a keddi menetet az összetett negyedik pozícióból várhatja.

A tavalyi Dakar győztes, Carlos Sainz számára sem éppen felhőtlen a 2019-es futam – a címvédő spanyol matador bizakodva kezdett neki az idei menetnek, ám bőven kapott hideget-meleget az idei szakaszokon. A hétfői kör annyira viszont neki sem sikerült rosszul, hiszen harmadikként gurult le a szakaszról, melynek köszönhetően összetettbeli pozícióját megerősítette a legjobb tízben.

Az Opel Dakar Team kettőse az egészen remek 21. helyen teljesítette a pályát, amelynek egy huszonöt kilométeres szakaszát (éppen azt amelyen a magyar páros kihagyott egy GPS-pontot) törölték a rendezők az átláthatatlan por és köd miatt. A hétfő esti állás szerint azonban mégis kiosztották a kihagyott GPS-pont miatti büntetést, úgyhogy a szakaszon Szalayék a 31. helyre csúsztak vissza, az összetettben viszont már a 22. helyen állnak!

"Nagyon-nagyon hosszú szakasz volt!” - mondta fáradtan Szalay Balázs. "Végigküldtek minket egy száz kilométeres dűnesoron, amely sosem akart véget érni, de szerencsére az autó jól bírta a gyűrődést, mindössze egyetlenegyszer ástunk, de azzal sem veszítettünk sok időt, a dűne tetejéről hátratolatva simán tovább tudtunk menni. A szakasz végén bemutattunk egy akkora ugrást, hogy a nézők tapsoltak és kiabáltak, Laci pedig csak felszisszent mellettem. Összességében nagyon jó kis szakasz volt, fárasztó, de nagyon jó."

A 2019-es Dakar állása, 7. nap:
1.Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 25:13:30
2. Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW +0:29:16
3. Nani Roma – X-Raid Mini +0:37:59
4. Sebastien Loeb – PH Sport Peugeot +0:54:12
5. Cyril Despres – X-Raid Mini +1:20:01
6. Martin Prokop – Ford MP Sports +2:45:33...
...22. Szalay Balázs, Opel Grandland X +12:20:30...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33