l1
l2


 

Loeb ismét szakaszt nyert, Al-Attiyah a győzelem kapujában

Január 15.
Sebastien Loeb újabb szakaszgyőzelembe hajszolta a Peugeot 3008-ast a Dakar rali nyolcadik versenynapján, minek köszönhetően másodpercekre megközelítette a második helyen álló Nani Romát, míg Nasser Al-Attiyah háromnegyed órára növelte előnyét az élen.

Sebastien Loeb immáron negyedik szakaszelsőségét húzta be a Dakar rali 2019-es felvonásán – a francia versenyző San Juan de Marconából elrajtolva egészen Pisco-ig megállíthatatlan volt, melyet mi sem bizonyít jobban mint a 360 kilométeres távon mutatott leggyorsabb időeredménye. A siker most kifejezetten jól jött Loeb-nek, hiszen sikerével ismét visszaverekedte magát az összetett dobogós helyek egyikére.

A PH Sport Peugeot színeiben rajthoz álló Loeb egyébként két órával később kezdte meg az esemény nyolcadik szakaszát, mint a fő versenytársai, hiszen a Dakar szervezői úgy döntöttek, hogy egy csokorba gyűjtik az első tíz autót az első tíz motorossal és az öt legjobb teherautó kategóriában mozgolódó résztvevővel. A szakasz első része még hátránnyal kezdődött Nasser Al-Attiyah autózásához képest a francia részéről, ám ezt követően megrázta magát a kilencszeres világbajnok, és hozta azt, ami tőle telik – hét és fél perccel előzte meg a Toyota Gazoo Racing csapata által támogatott katarit.

Ez azonban nem szegte kedvét Nasser Al-Attiyah-nak, aki hétfőn még fél órával tudott csak dominálni Stephane Peterhansel előtt, most pedig negyvenhat perces előnnyel várhatja az esemény utolsó előtti menetét. Valójában ehhez az is kellett, hogy Mr. Dakar, azaz Stephane Peterhansel kicsússzon a legjobb ötből szakaszidőket tekintve. Ez meg is történt, hiszen a Mini versenyzője harmincegy perces hátrányt szedett össze a szakaszgyőztes Loeb-höz képest. Ennek természetesen oka is volt – a Mini kétszer elakadt a dűnék között, és a kiszabadulás hosszas perceket vett igénybe.

A Mini számára Nani Roma szállított ezen a napon némi sikert, aki a keddi szereplést követően az összetettbeli második helyről várja a folytatást. Mindeközben márkatársai komoly gondokkal néztek szembe, Cyril Despres és Carlos Sainz a homokkal és a dűnékkel küzdöttek meg kőkeményen, főként a szakasz első felében. Despres egy órás, míg Sainz másfél órás hátránnyal érkezett be Pisco céljába Sebastien Loeb mögött.

Szalay Balázs és Bunkoczi László borzasztóan nehéz, ugyanakkor eredményes napon van túl – az Opel Dakar Team párosa idei legjobb részeredményét produkálva a 18. helyen végzett a Dakar rali nyolcadik szakaszán!

"Végre olyan napon vagyunk túl, amelyen csak kisebb gondjaink akadtak, s ez az eredményen is meglátszott" - mondta Szalay, aki magyar idő szerint éjjel fél egykor a 20. helyen állt, akkor 42 autós páros volt a célban. "Noha puha volt a homok, mi egyszer sem ástunk, pedig idegőrlően hosszú volt a dűnés szakasz, nem is tudom, mentünk-e már valaha egyhuzamban ennyit dűnéken. Aki elénk került, azt megelőztünk, de végig izzasztó volt ez a pálya – mentálisan és fizikailag is elfáradtunk a végére. Sajnos a pálya közepétől kezdve melegedett a hűtővizünk, mert a ventilátor telement homokkal, emiatt nem működött a hűtés. Nagyon örülök ennek a jó részeredménynek, ami azt mutatja, hogy ez a szakasz tényleg nagyon nehéz volt."

A 2019-es Dakar állása 8. nap:
1. Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 29:15:50
2. Nani Roma – X-Raid Mini 0:46:29
3. Sebastien Loeb – PH Sport Peugeot +0:46:45
4. Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW +0:53:30
5. Cyril Despres – X-Raid Mini +2:15:27

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33