l1
l2


 

Al-Attiyah szakaszgyőzelem erősítette meg vezetését

Január 16.
A Dakar utolsó előtti versenynapján sem csillapodnak a kedélyek – Nasser Al-Attiyah nemcsak a szerdai nap leggyorsabbja volt, hanem összetettben stabilizálta vezető pozícióját. Nani Roma továbbra is a második helyet foglalja el, Sebastien Loeb a harmadik pozícióból várja a zárónapot. Peterhansel számára idő előtt véget ért a verseny.

A Dakar Rally jelenleg győzelemre esélyes versenyzője, Nasser Al-Attiyah a 2019-es megmérettetés utolsó előtti szakaszában igen komolyat autózott, és egyre közelebb vitte a Toyota Gazoo Racing-et az első győzelemhez. A katari számára, ha minden a terv szerint alakul, akkor akár a harmadik Dakar elsőség is befigyelhet csütörtök délután.

A tíz gyorsasági szakaszt magába foglaló esemény kilencedik részén Pisco-ból rajtoltak el a résztvevők, és több mint négyszáz kilométer megtétele után újból Pisco-ban találhatták magunkat. Természetesen ez alkalommal is voltak szerencsés, és kevésbé szerencsés főszereplők is. Nasser Al-Attiyah például ez utóbbi kategória számára lehet jó példa, hiszen a katari idei harmadik szakaszelsőségének örülhetett. A nagy vetélytársak azonban sorra kihívásokkal találták szembe magunkat – Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb és Cyril Despres kilométerei sem éppen az elgondolások szerint alakultak.

Közülük legrosszabbul Stephane Peterhansel járt – a rajt után nem sokkal, a 26-os kilométernél szenvedett balesetet a Mini versenyzője. Navigátorát, David Castera-t hátsérülések miatt szállították egy limai kórházba. A tizenháromszoros Dakar bajnok évek óta nem esett ki – utoljára 2009-ben kényszerült idő előtti búcsúra.

"Egy dűne tetejéről már éppen jöttünk le, és a következő dűne elején landoltunk." - magyarázta Peterhansel. "Minden olyan gyorsan történt, hogy David, aki abban a pillanatban rá is nézett az itinerre, nem is számított a nagy ütközésre."

Sebastien Loeb az utolsó időellenőrző ponton még a legjobb idővel száguldott át, ám a célhoz közeledve egy nem tervezett megállást kénytelen volt elszenvedni. Ezen az alkalmon kapott is Al-Attiyah, aki innentől kezdve határozottan tudta diktálni a tempót. Egyébként hasonló tervet szövögetett Cyril Despres is – a francia Minis versenyző másodikként toporgott Loeb mögött, és gondolta, majd most behúzza a szakaszgyőzelmet. Egy bukfenc azonban besikerült, így nemcsak az első helytől, hanem a másodiktól is búcsút kellett mondania – a piscoi kört Al-Attiyah mögött közel negyven perces hátrányban tudta csak befejezni.

A 2019-es Dakar állása 9. nap:
1.Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 33:09:12
2. Nani Roma – X-Raid Mini +0:51:27
3. Sebastien Loeb – PH Sport Peugeot +2:02:37
4.Jakub Przygonski - Orlen X-Raid Mini +2:33:51
5. Cyril Despres – X-Raid Mini +2:55:13
6. Martin Prokop – Ford MP Sports +3:29:06
7. Yazeed Al-Rajhi – Mini +4:28:22
8.Giniel De Villiers - Toyota Gazoo Racing +7:08:16

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33