l1
l2


 

Al-Attiyah nyerte a Dakar Rallyt

Január 17.
Nasser Al-Attiyah sikerével zárult az idei Dakar– a Toyota Gazoo Racing versenyzője háromnegyed órás előnnyel végzett az élen. A dobogó középső fokára Nani Roma érkezett a Minivel, míg Sebastien Loeb a harmadik, Szalay Balázs pedig a 20. helyen zárt.

Duplán ünnepelhetett a 2019-es Dakar rali győztes csapata. Nasser Al-Attiyah tíz szakaszon keresztül tartó páratlan és fáradhatatlan teljesítménye 2011 és 2015 után immáron a harmadik elsőséget eredményezte a dűnék és sziklák övezte kihíváson. Nyolc évvel ezelőtt a katari a Volkswagen-t vitte győzelembe, négy éve a Minit, idén pedig a Toyota számára szerezte meg az első Dakar címet.

Al-Attiyah a Dakar első szakaszát követően már az élre állt, ám a második nap picit átrendezte a dolgokat a katari tekintetében, ugyanis Pisco és San Juan de Marcona között az összetettbeli nyolcadik helyre csúszott vissza. Az újbóli élre kerülés egyértelműen több tényezőből tevődött össze – a Toyota versenyzője számára kellett a kitartás elsősorban, de nem jöttek rosszul a fő riválisokkal történt nehézségek sem, amik kifejezetten Al-Attiyah számára hajtotta a vizet.

A második helyen érkező Nani Roma számára nem feltétlen az esemény 2019-es felvonása volt a legjobb menet, de még szakaszgyőzelem megszerzése nélkül is sikeresen hozta a lényegében egészen kedvező második helyet. A Mini spanyol versenyzője külön örömmel fogadta a pozícióért járó serleget, hiszen 2014 óta nem volt szerencséje a legjobb háromban ünnepelni.

A kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb a PH Sport által futtatott privát Peugeot 3008 DKR-ben csípte el a dobogó legalsó fokát. A francia a szakaszgyőzelmek mellett többször sikeresen beverekedte magát a legjobb négyesbe, így még a felmerült műszaki és navigációs gondok ellenére is ott lehetett az összetettben a legjobb háromban.

A negyedik helyen Jakub Przygonski érkezett egy Minivel, aki mögött hasonló márkával Cyril Despres jelentkezett be az ötödik pozícióból. A hatodik eredmény egy Fordos versenyzőé lett – Martin Prokop már majdnem három és fél órás hátránnyal tudta le a Dakart a győztes Al-Attiyah mögött.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros beállította pályafutása legjobb eredményét és az összetett 20. helyen ért célba a Dakar ralin."Nagyon nagy drukkal álltam neki ennek a szakasznak, de a szervezők lendületes, élvezhető, jó pályát raktak össze, igaz, egyszer még így is ásnunk kellett - mondta a célban az Opel Grandland X pilótája, akinek ez volt a 14. Dakarja, s kilencedszer ért célba. - Megküzdöttünk ezért a célba érkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, aminek nagyon örülök. Noha voltunk már huszadikok, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkoczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna."

A motorosok legjobbja Toby Price lett a RedBull KTM színeiben, akit a csapattárs, Matthias Walkner követett csupán kilenc perces lemaradással. A quad kategóriában argentin fölény mutatkozott – a dobogó legfelső fokán Nicolas Cavigliasso ünnepelhetett, a második helyre pedig honfitársa, Jeremias Gonzalez Ferioli érkezett. A kamionosoknál nem történt meglepetés, az oroszok arattak a Kamazzal – az Eduard Nikolaev/Evgenij Iakovlev/Vladimir Rybakov trió után Dmitry Sotnikov/Dmitry Nikitin/Ilnur Mustafin hármas foglalta be a kategória második helyét.

A 2019-es Dakar rali végeredménye:
1.Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 34:38:14
2. Nani Roma – X-Raid Mini +0:46:42
3. Sebastien Loeb – PH Sport Peugeot +1:54:18
4.Jakub Przygonski - Orlen X-Raid Mini +2:28:31
5. Cyril Despres – X-Raid Mini +2:48:43
6. Martin Prokop – Ford MP Sports +3:19:02
7. Yazeed Al-Rajhi – Mini +4:30:56
8.Boris Garafulic – Mini +7:57:58
9. Giniel de Villiers – Toyota Gazoo Racing +7:59:16
10.Ronan Chabot – Overdrive Toyota +8:09:58
20. Szalay Balázs - Opel Grandland X

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33