l1
l2


 

Marcus Grönholm Yaris WRC-vel tér vissza a VB-re

Január 18.
A kétszeres világbajnok visszatér – legalábbis egy futam erejéig. Marcus Grönholm a világbajnokság második állomásán, Svédországban pattan be egy Toyota Yaris WRC-be.


Fotó: Planetmarcus

Marcus Grönholm, a kétszeres világbajnok egy kis adrenalin szerzés kedvéért visszatér a sorozatba, melynek keretében Svédországban, a világbajnokság második állomásán ülhet be egy Toyota Yaris WRC-be. Grönholm egy magántulajdonban lévő autót bérel ki az eseményre, mely ugyan a Toyota Gazoo Racing-hez tartozik, de nem gyári támogatással lesz ott a várhatóan vérbeli havas körülményeket ígérő megmérettetésen.

Grönholm számára az egyik legsikeresebb állomás Svédország, hiszen aktív pályafutása során a finn versenyző öt győzelmet szerzett a havas pályákon. A svéd matador kiválóság, Stig Blomqvist is hasonlóan öt elsőséggel büszkélkedhet, így felmerült, hogy akár meg is előzheti a legendát a már ötvenegyedik életévében lévő finn versenyző. A gondolattal természetesen eljátszott, de egyértelműen nem lesz célja az új generációs WRC-vel a siker, csupán egy jót akar autózni egy biztos célbarékezés reményében.

Egy Toyotás rajthoz állással már tavaly is szemezgetett Grönholm, hiszen a kezdetektől fogva közel áll a csapathoz, de a Yaris WRC mennyiségi hiánya miatt eddig kivitelezhetetlen volt a versenyzés. A finn most egy évvel később ennek örömére ebben az autóban szeretné megünnepelni ötvenedik születésnapját.

"Ez arról fog szólni, hogy élvezzem a születésnapi ajándékomat a havas svéd pályákon.” - mondta el Grönholm, aki a visszatérését megelőző héten fogja betölteni ötvenegyedik életévét. "Számos felejthetetlen emlékem van az eseményről, és ez az a hely, ahol 2000-ben az első WRC győzelmemet ünnepelhettem. Lássuk be, felettem is jár az idő, így azt gondolom, koromnak megfelelően fogok közlekedni. Nem szabad azonban elfeledni, hogy a rajtpozícióm egészen kedvező lesz, így talán egy-két meglepetés időeredményt is sikerülhet elcsípnem."

Navigátori tekintetben nem történik váltás – régi társa, Timo Rautiainen lesz segítségére, akivel 2017-ben már a finn világbajnoki futam bemelegítő városi szakaszán, a Harju-n pár kilométer erejéig körözhettek egy Yaris WRC-vel.

Természetesen Grönholmnak nem a másfél évvel ezelőtti tapasztalatokra kell támaszkodnia – a svéd rajt előtt egy tesztet még beiktatnak a menetrendbe a srácok. „A lehető legtöbb kilométert szeretném megtenni az autóval, hogy jó érzéssel legyek ott a rajtnál.” - mondta. "Nem fogok időt pazarolni az autó pontosítására - a Toyota Gazoo Racing-től kapok majd egy beállítást, amely szerintük jól fog működni."

A svéd rali a bajnokok nagy találkozása lesz – Petter Solberg a historic kategóriában borzolja majd a kedélyeket, a jelenlegi címvédő, Sebastien Ogier a Citroen-t, a kilencszeres világbajnok, Sebastien Loeb a Hyundai-t képviselheti, és melléjük biztosan érkezik majd Marcus Grönholm február 14-17. között.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33