l1
l2


 

Győzelemben bítik a Toyota a szezonkezdeten

Január 20.
A TOYOTA GAZOO Racing csapata, melyben az idén Ott Tanak és Jari-Matti Latvala mellett Kris Meeke juthat szóhoz, győzelemmel szeretné kezdeni a szezont Monte-Carlo-ban. A srácok értékes pontokban bíznak, mellyel a gyártói vb cím megvédése felé szeretnék megtenni az első lépést.

A rövidke téli álom után a hétvégén újból felbőgnek az új generációs WRC-k motorjai a rali világbajnokság szezonnyitó futamának keretében. A Rallye Monte-Carlo lesz az első állomás, mely híres a nehéz és változó időjárási körülményeiről - száraz aszfaltról hóra és jégre változhatnak - gyakran egyetlen szakaszon belül. Ez teszi a gumiabroncs választást kritikus tényezőjévé az eseménynek, a versenyzők a jégkémekre támaszkodnak, akik tájékoztatást adnak a párosoknak a gyorsok legfrissebb állapotáról.

A világbajnokság szezonnyitó futamának nagy része a franciaországi Gap városába összpontosul, amely a szervizparkot is biztosítja a résztvevők számára. A menet csütörtökön este kezdődik, mely napon a rajtceremóniát követve két késő esti szakasz vár teljesítésre. A feladat már az első kilométerek keretében adott lesz, hiszen a fényviszonyok mellett a hőmérséklet csökkenése miatt az eddigi tapasztalatok alapján igen sok helyen megbújhatnak jeges részek az egyes kanyarokban. Az idei megmérettetés leghosszabb napja pénteken lesz, ahol három gyorsasági kerül teljesítésre két körben Gap városától délnyugatra. Szombaton két szakasz lesz két körben, majd a délután folyamán irány le délre, Monaco-ba. Franciaország déli részén a hegyi utak kerülnek majd főszerepben vasárnap, ahonnan természetesen nem hiányozhat a legendás Turini-hágó.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy elkezdjük ezt az új szezont. Változunk versenyzői felállásban, hiszen Kris csatlakozott hozzánk, és van néhány nagy változás a többi csapat háza táján is, így nagyon érdekes lesz látni, mi történik Monte Carlo-ban. Egyértelműen egy bonyolult futammal kezdjük meg az idei évet, de szerencsére párosaink komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Ez szerintem nagyon fontos tényező, hiszen ha visszagondolok az én pályafutásomra, akkor nekem is az utolsó egy-két év Monte-Carlo ralija sikerült a legjobban. Abszolút pozitívnak érezzük magunkat, mint csapat: Ott manapság már nagyon otthon érzi magát az autóban, Jari-Matti igazán erős eredményekkel fejezte be a tavalyi szezont, és Kris azonnal rá tudott hangolódni a csapatra és az autóra."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Az idei évben sokkal nyugodtabbnak érzem magam a Monte-Carlo rali rajtja előtt. Tizenkét hónappal ezelőtt minden új volt számomra, de most ugyanazzal az autóval és ugyanazokkal az emberekkel vágok bele a szezonba, és úgy gondolom, hogy most egy igen erős csapatot alkotunk. Az elmúlt év tapasztalatai előre visznek minket, és bízom benne, ez a hétvégén meg is fog mutatkozni. Személy szerint motiváltabb vagyok, mint valaha, miután a múlt évben borzasztóan közel voltam a bajnoki elsőséghez. Ezen az eseményen nem feltétlen a nagy tempó lesz a döntő – tudjuk, hogy az átgondoltság nagyon jó időeredményeket hozhat. Tavaly a második helyet sikerült elcsípnünk, most pedig nem lenne rossz előrébb végeznünk, de tudjuk, nehéz feladat előtt állunk."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10): "Navigátorommal, Miikka-val együtt most lépünk bele a tizenharmadik világbajnoki szezonunkba. Természetesen mindezek ellenére még mindig tele vagyunk motivációval egy-egy győzelem iránt, és talán a versenyzők bajnoksága is számításba jöhet – valójában ez még mindig a végső álom. Tavaly az év második fele nagyon jó volt számunkra, és ha folytathatjuk ezt a tendenciát, akkor ott kell lennünk az élmezőnyben a Montén. Tudjuk, hogy az autó megbízható és gyors, így a feladat már nekünk adott, hogy kihozzuk közösen mindenből a legjobbat. Az elmúlt két évben Monte-Carlo-ban a dobogón végeztünk a Yaris WRC-vel, és ideális lenne, ha ezt a sorozatot folytatnánk, de a legfontosabb, hogy tiszta hétvégét tudjunk le és minimalizáljuk a hibákat."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5): "Nagyon örülök, hogy új fejezet kezdődhet pályafutásomban, új csapattal, új autóval és új navigátorral. Amit a csapatnak sikerült elérnie a tavalyi szezonban, különösen az év második felében, nagy bizalmat ad nekem az autóban. A tesztek során elégedett voltam mindennel, lenyűgözött a Yaris viselkedése és teljesítménye. Most egy tanuló futam következik, így nagy célokat nem tűzök ki magam elé. Elsődleges tervem az lesz, hogy élvezzem a versenyzést, és akár egy-két eredményes időeredményt is elcsípjek a múltbéli tapasztalatokra építve."


Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33