l1
l2


 

Ogier vezet a pénteki szakaszok után - egy hajszállal

Január 25.
Ogier vezeti a Monte Carlo ralit 8 szakasz után, de nem lesz nyugodt napja holnap, előnye mindössze két másodperc a hyundaios Thierry Neuville elött. Mikkelsen a harmadik, míg a toyotások a mai napon a felnik törésében jeleskedtek.

Csütörtök este két éjszakai gyorsasági szakasszal vette kezdetét az idei Monte Carlo Rallye és ezzel együtt a Rally Világbajnokság 2019-es szezonja. A szervezők az idei kiadásra igyekeztek felfrissíteni az útvonaltervet minek köszönhetően a pályák csaknem fele lecserélődött 2019-re. Az első két szakasz rögtön feladta a leckét gumiválasztásból a versenyzőknek, hiszen hol száraz, hol jeges körülményekre készülhettek a párosok.

A házi feladatot a Toyota észt versenyzője, Ott Tanak oldotta meg a legjobban, az ő neve mellé került az idei szezon első szakaszgyőzelme is. Bár a duplázás nem sikerült, csütörtök este mégis ő térhetett pihenőre az összetett első helyen.

A pénteki mai nap rögtön az első szakasz törlésével kezdődött, úgy látszik, hogy sokkal több néző várta már, hogy végre újra láthassa a versenyzőket, mint arra a szervezők számítottak. Igazából ez sem nagy újdonság a Montén. Sokan az erre szakaszra választottak gumit, így nem csak a nézők lehettek csalódottak, hanem a versenyzők taktikáját is keresztülvágta a szakasz törlése.

A kör középső szakaszára Loeb választott jobban gumikat, ő autózta a legjobb időt, még egy defekt is belefért közel a célhoz. Hajszállal mögötte Neuville végzett, aki ezzel átvette a vezetést Tanaktól. Loebnek nagyon ment ez a 24 kilométer, a délutáni körben is ő nyerte meg ezt.

Az ebédszünetre Neuville mehetett elsőként, míg Ogier ekkor még csak második volt, nagyon kis hátránnyal (3,4mp). Ekkor Tanak volt a harmadik.

A második körben sikerült megrendezni az elsőben elmaradt szakaszt, ahol Neuville nagyon elverhette volna a mezőnyt, ha nem néz el egy kereszteződést, és veszít ezzel jó 20 másodpercet. A következőn Neuville le is adta a vezetést Ogiernek, és hiába ment a belga hatalmasat az utolsón, csak 2 másodpercre tudta megközelíteni a hatszoros világbajnokot.

Míg Ogier többé kevésbe gond nélkül hozta le a napot, addig a többiek küszködtek az elemekkel, Tanak és Meeke a hetesen a pályán cserélt kereket (mindketten felnit törtek, Meeke ma már másodszor, a tegnapival már háromnál tart), az ír az utolsó szakaszon a defekt következményeivel küzdhetett - törött lengéscsillapítóval kellett mennie.

Tanak visszaesésével nyílttá vált a harc a harmadik helyért, jelenleg Andreas Mikkelsené a pozíció, de Jari-Matti Latvala és Sebastien Loeb is 10 másodpercen belül van, illetve Evans is lőtávon belül van.

A WRC2pro kategóriában Gus Greensmith míg a WRC2-ben Yoann Bonato vezet megnyugtató előnnyel.

Szombaton 92 kilométeren újabb 4 szakasz vár a mezőnyre.

A Monte Carlo Rallye állása az 1. nap végén:

1.

Ogier / Ingrassia

Citroen C3 WRC

01:37:17.3

2.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:02.0

3.

Mikkelsen / Jæger

Hyundai i20 WRC

+1:17.7

4.

Latvala / Anttila

Toyota Yaris WRC

+1:25.1

5.

Loeb / Elena

Hyundai i20 WRC

+1:25.9

6.

Evans / Martin

Ford Fiesta WRC

+1:47.5

7.

Tänak / Järveoja

Toyota Yaris WRC

+2:34.9

8.

Meeke / Marshall

Toyota Yaris WRC

+5:33.0

9.

Greensmith / Edmondson

Ford Fiesta R5

+7:00.1

10.

Bonato / Boulloud

Citroen C3 R5

+7:06.7

Kígyó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33