l1
l2


 

Ogier őrzi az első helyet a Montén

Január 26.
Hiába nyerte meg az összes szombati gyorsasági szakaszt Ott Tanak, az élen a helyzet szinte változatlan a Monte Carlo Rallye utolsó napja előtt, Sebastien Ogier őrzi hajszálnyi előnyét Neuville-lel szemben, a harmadik helyre Sebastien Loeb kapaszkodott fel.

Szombaton újabb négy gyorsasági szakasszal folytatódott az idei Monte Carlo Rally, a szervezők egy harminc és egy tizenhét kilométeres pályát jelöltek ki a résztvevőknek, mindkét helyszínt kétszer kellett teljesítenie a versenyzőknek.

A versenynap egyértelműen a Toyotáknak feküdt a legjobban, hiszen a japán csapat észt versenyzője mind a négy szakaszon megszerezte a szakaszgyőzelmet, a második helyen pedig Kris Meeke és Jari-Matti Latvala osztozkodtak 3:1 arányban. Ez azonban csak ahhoz volt elég, hogy közelebb férkőzzenek a dobogósokhoz, az élen továbbra is Sebastien Ogier és Thierry Neuville gyűrte egymást.

A Citroen hatszoros világbajnok versenyzője, Sebastien Ogier kerek két másodperces előnnyel vágott neki a pályáknak, amit a nap végére nagyjából megduplázott, de Neuville továbbra is tartja a nyomást az éllovason. "Elégedett vagyok a mai nappal, hiszen ismét meg kellett találnunk az egyensúlyt a tempós száraz szakaszok és az óvatos jeges részek között, de még mindig hosszú út vár ránk a célig. A befejező napon is nagyon szoros csatára számítok, bár szerintem a körülmények már kiszámíthatóbbak lesznek. A C3 WRC bizonyította, hogy versenyképes autó ilyen körülmények között, így bizakodva tekintek a vasárnapi szakaszok elé."

"Jó napunk volt, de sok van még hátra!" - summázta Ogierhez hasonlóan Neuville. "Négy gyorsaságin esztettünk 2,3 másodpercet Ogierhez képest, ez nem olyan rossz. Nehéz volt megtalálni a helyes ritmust a pályákon, tudom, hogy néhol kicsit gyorsabban is mehettem volna, de ha jobban nyomom sokkal könnyebb hibázni. Nem akarok kockáztatni, próbálom tartani a nyomást Ogier-n, ez nekei hazai pálya, nagyon jól ismeri ezeket az utakat."

 A dobogó harmadik fokára az a Sebastien Loeb kapaszkodott fel, aki épphogy beesett a Dakarról a Montéra, így egyelőre még csak ismerkedik új autójával, az i20 WRC-vel. Ennek ellenére megvan már az első szakaszgyőzelme is és nagy csatában van a dobogó harmadik fokáért a Toyotásokkal.

"Nagyon jót csatáztunk ma Jari-Matti Latvalával, egymást váltogattuk az abszolút harmadik helyen, nagyon élveztem." - mondta Loeb. "Délelőtt nem voltam teljesen megelégedve a beállításokkal, ezért ebédszünetben változtattunk, ami jól sikerült. A Toyoták nagyon teljesítettek, ezért nagyon komoly csatákra készülünk vasárnap, de szeretnénk megtartani a dobogós helyet."

A negyedik helyen érkező Jari-Matti Latvala hátránya alig két másodperc Loeb-höz képest, míg az ötödik helyre felkapaszkodó Tanak is 20 másodpercen belül van Loeb-höz képest. A Toyota karaván végén Kris Meeke érkezik, aki jócskán leszakadt az élmezőnytől, mögötte pedig szintén nagy a szakadék, hiszen a hetedik helyen a legjobb WRC2-es pilóta, Gus Greensmith következik, csaknem öt perces lemaradással. Greensmith mögött a WRC2-es kategória dobogósai, a Citroenes Yoann Bonato és a Hyundai-os Stephane Sarrazin, valamit De Mevius csípett még el a pontszerző helyet.

A WRC táborból búcsúzók közül Elfyn Evans és Andreas Mikkelsen is baleset miatt szállt ki a küzdelemből, Esapekka Lappi pedig a C3 motorhibája miatt kényszerült a verseny feladására.

A Monte Carlo Rallye állása a 2. nap végén:

1.

Ogier / Ingrassia

Citroen C3 WRC

2:38:30.0

2.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:04.3

5.

Loeb / Elena

Hyundai i20 WRC

+1:58.7

4.

Latvala / Anttila

Toyota Yaris WRC

+2:01.0

5.

Tanak / Jarveoja

Toyota Yaris WRC

+2:16.0

6.

Meeke / Marshall

Toyota Yaris WRC

+5:26.8

7.

Greensmith / Edmondson

Ford Fiesta R5

+10:12.0

8.

Bonato / Boulloud

Citroen C3 R5

+11:43.4

9.

Sarrazin/Renucci

Hyundai i20 R5

+12:16.0

10.

De Mevius/Wydaeghe

Citroen C3 R5

+13:07.0

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33